Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6803 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 8ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ» ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022 PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» σχολικού έτους 2021-2022, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Οι βραβευθέντες/-είσες και διακριθέντες/-είσες στο διαγωνισμό που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, θα συμμετάσχουν σε ειδικό ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος που περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς (όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες).

Απονέμονται πέντε (5) Βραβεία και είκοσι δύο (22) Τιμητικοί Έπαινοι, ως ακολούθως (η σειρά δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη):

ΒΡΑΒΕΙΑ:

EΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΝΗΜΗ, ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ

Περισσότερα...
 
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, του Διευθυντή του Γαλλικού Ιδρύματος Mémorial de la Shoah Jacques Fredj, του Προέδρου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Μάκη Μάτσα και της Προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου MOHA Άννας Μισσιριάν.

Στόχος του Μνημονίου είναι να ενισχύσει και να θέσει σε σταθερή βάση την υλοποίηση δραστηριοτήτων και σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές με κεντρικό άξονα τις γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα διοργανώνουν επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς, μαθητές και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις Γενοκτονίες του εικοστού αιώνα, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα και για εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα που θα απευθύνονται σε στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και ευρύτερα του δημοσίου ή άλλων ενδιαφερομένων φορέων.

Κατά την υπογραφή, η Υπουργός Νίκης Κεραμέως ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των οργανισμών, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες, ιδιαίτερα σε μία εποχή που βλέπουμε, δυστυχώς, να ξεσπούν πολεμικές συρράξεις σε ευρωπαϊκά εδάφη, ξυπνώντας μνήμες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 25 και τις 26 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ολοκαύτωμα, γενοκτονίες και μαζικές θηριωδίες: Θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον», στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Μητρόπολη Μεσσηνίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Ιδρύματος Fulbright Ελλάδας και εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA.

Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με τηλεδιάσκεψη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του IHRA Γιώργος Πολυδωράκης και μέσω τηλεδιάσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος της AJC Ντέιβιντ Χάρις.  

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, ο οποίος ανέφερε ότι το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά το μείζον θέμα του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικότητες που συμμετείχαν, ενώ εξήρε και τη σπουδαιότητα διεξαγωγής μιας τέτοιας διοργάνωσης στην πόλη της Καλαμάτας.

Περισσότερα...
 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μνήμες από την παρουσία των εβραίων στην Ξάνθη ζωντάνεψαν την Κυριακή 20.2.2022 με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Ξάνθη. Το ΚΙΣΕ με τη συνεργασία του Δήμου και το ΠΑΚΕΘΡΑ διοργάνωσε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA, στην μνήμη των 526 Εβραίων της Ξάνθης που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Στη βάση του Μνημείου, το οποίο συμβολικά τοποθετήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης, έχουν μπει 526 βότσαλα, όσοι οι Εβραίοι της Ξάνθης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, καθώς και τμήματα δυο σιδηροδρομικών ραγών που συμβολίζουν την πορεία τους προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τρεμπλίνκα.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος του τοποτηρητή της Μουφτείας, ιμάμης Εμπλιούκ Ραμαντάν και ο Ραββίνος Θεσσαλονίκης Ααρών Ισραέλ, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, με την κοινή φωτογράφισή τους μπροστά από το Μνημείο, καθώς η Θράκη αποτελεί πρότυπο αυτής της συμβίωσης.

Περισσότερα...
 
Η ΞΑΝΘΗ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΙΜΗΣΑΝ! PDF Εκτύπωση E-mail

Του Θανάση Μουσόπουλου

Αυτές τις μέρες  πληροφορήθηκα με συγκίνηση ότι ο Δήμος Ξάνθης, ύστερα από πρόταση του ΠΑΚΕΘΡΑ, στις 20 Φεβρουαρίου οργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ξάνθης και αποκαλύπτει στην Πλατεία Ελευθερίας σχετικό Μνημείο.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να βάλω στο χαρτί μερικές μνήμες και σκέψεις, σχετικές με το θέμα των Εβραίων της Ξάνθης.

Μικρός μέναμε στην οδό Τσιμισκή αριθμός 30, και στη διπλανή δίπατη οικοδομή, στο ισόγειο είχε μια καπνική εταιρεία. Ένας υπάλληλος ήταν Εβραίος, νομίζω κατοικούσε στην παλιά πόλη, δε θυμούμαι τ’ όνομά του. Ένας κομψός, σοβαρός κύριος, μεγάλης ηλικίας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae