Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3371 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΧΑΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2021: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27 Ιανουαρίου 2021 μνημονεύουμε (WeRemember) την Εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης και όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Με τον όρο «μνημονεύουμε» εννοούμε το να κάνουμε το παρελθόν ορατό και ουσιώδες για το παρόν.

Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Συναγωγή Ετς Χαγίμ  παρουσίασε την «Εικονική Περιήγηση στην Εβραϊκή Συνοικία», η οποία ζωντανεύει την κάποτε έντονη εβραϊκή παρουσία στην καρδιά της παλιά πόλης των Χανίων.

Ο χάρτης αυτός θα δώσει ένα νέο, πιο χειροπιαστό νόημα στο όνομα «Εβραϊκή», το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους ντόπιους για την περιοχή γύρω από τη Συναγωγή Ετς Χαγίμ, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ουσία ή απλώς από συνήθεια. Έτσι, ο χάρτης αυτός θα μπορέσει να δώσει μία εικόνα για το ποια ήταν η ζωή σε αυτήν την μακραίωνη Εβραϊκή γειτονιά ή για το τι μπορεί να σημαίνει η ιστορική αυτή συνοικία στα σημερινά Χανιά.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΕΣΒΗ ΗΠΑ ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2021 PDF Εκτύπωση E-mail

Τζέφρι Πάιατ: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος»

Τη δέσμευση του αμερικανικού λαού για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας σε όλες τις μορφές, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης εξέπεμψε το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη φετινή προεδρία της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Επίσης, διατύπωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την IHRA για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενός μουσείου παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο θα «αφηγείται» την ιστορία των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Περισσότερα...
 
Δράσεις της Πρεσβείας του Ισραήλ για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος 2021 PDF Εκτύπωση E-mail

Σε συνέχεια του μηνύματος του Ισραηλινού πρέσβη Γιόσι Αμράνι, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα τίμησε την φετινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος με δύο συμβολικές εκδηλώσεις που έριξαν φως σε διαφορετικές πτυχές της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.

--Με θέμα «Μια ιστορία επιζήσασας» ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ισραήλ διοργάνωσε  συνάντηση ZOOM με την κα Λόλα Άντζελ κατά την οποία η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Λ. Αντζελ αναφέρθηκε στην προσωπική της ιστορία. Η Λόλα συνελήφθη στις 25 Μαρτίου του 1944 και επέστρεψε στην Ελλάδα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1945. Κρατούμενη στο Μπέργκεν Μπέλσεν ήρθε αντιμέτωπη με τον φόβο, τις αρρώστιες, τον θάνατο, την πείνα και το κρύο. Έχασε τουλάχιστον 30 άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος τα οποία πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Περισσότερα...
 
Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΙΩΠΕΣ ΤΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Της Κατερίνας Σχισμένου

Κι αν περπατούμε με διαφορετικό τρόπο τον τελευταίο καιρό, κι αν γιορτάζουμε τις γιορτές μας και τις επετείους μας με επίσης διαφορετικό τρόπο και με τις νέες δυνατότητες που μας δίνονται μέσω της τεχνολογίας, αυτό δε σημαίνει πως εκλείπουν ή πως μειώνεται η βαρύτητά τους και η δύναμη του σκοπού τους που είναι τα βαριά κληροδοτήματα προς τις επόμενες γενιές.

Έχει περάσει η εποχή της σιωπής, έχουμε φτάσει και προσπεράσει πια και την εποχή της επεξεργασίας και είναι πλέον χρέος κάθε τόπου να μιλήσει για την δική του ιστορία έστω κι αν πολλές φορές αυτή η ιστορία έχει κάποια απόνερα και κάποια σκοτεινά σημεία που σίγουρα δεν αφορούν τα τεράστια και γεμάτα βαρύτητα ιστορικά γεγονότα αλλά τις μικρές ρωγμές κάθε κοινωνίας και τις πληγές της.

Περισσότερα...
 
ΧΑΪΝΤΣ ΚΟΥΝΙΟ: ΕΠΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΤO ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ΝΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝOΪΟ PDF Εκτύπωση E-mail

* Το άρθρο περιλαμβάνει τη συνέντευξη του Χαϊντς Κούνιο σε ηχητικό αρχείο.

«Το όνομά μου είναι Χάιντς Ντάριο Κούνιο, σήμερα είμαι 93». Είναι ένας από τους ελάχιστους εν ζωή Έλληνες Εβραίους που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και κατάφεραν να γυρίσουν πίσω. Όταν απελευθερώθηκε από τους Αμερικανούς ζύγιζε μόλις 36 κιλά, ενώ με το ζόρι μπορούσε να σταθεί όρθιος.

Πολλοί από τους ανθρώπους που γλύτωσαν από τη γενοκτονία, απέφυγαν στα χρόνια που ακολούθησαν να μιλήσουν για τα δεινά του Ολοκαυτώματος, προσπαθώντας να ξεχάσουν, όχι όμως και ο ίδιος.

«Θα μιλώ μέχρι την τελευταία στιγμή στη ζωή μου και δε θα ξεχάσω ποτέ, ώσπου να πεθάνω», είπε στο star.gr με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στις 27/01, o άνθρωπος ο οποίος έζησε τη φρίκη στο Άουσβιτς, ξεγέλασε τον θάνατο από ένα χαμόγελο της τύχης και πριν από δύο μήνες νίκησε τον κορωνοϊό.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae