Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2707 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


«ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΠΑΡΑ ΣΤΑΧΤΗ...» PDF Εκτύπωση E-mail

Του Δημήτρη Δουλγερίδη, έντυπη έκδοση Εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, 12.3.2018  

Προδημοσίευση από τη νέα έκδοση με το αποκατεστημένο χειρόγραφο του θεσσαλονικού σεφαραδίτη εβραίου Μαρσέλ Νατζαρή, ο οποίος εργάστηκε ως ζόντερκομαντο στο Αουσβιτς - Μπιρκενάου και το έθαψε στον περίβολο του στρατοπέδου.   

Πέρασε πολλές ημέρες βλέποντας τους Ναζί να διασκεδάζουν με ανθρώπους που έμπαιναν στα «ντους» ακούγοντας τις κραυγές τους. Γι' αυτό και υπέφερε από εφιάλτες στο υπόλοιπο της ζωής του. Αγαπούσε τη θάλασσα της γενέτειράς του Θεσσαλονίκης και την κουβαλούσε μέσα του, ακόμη και όταν «δούλευε στους νεκρούς» - μια φράση σπαρακτική με την οποία ο γιος του, Αλμπέρτος, περιγράφει την εργασία του ως ζόντερκομαντο στο Αουσβιτς - Μπιρκενάου το 1944. Ηταν ένας από τους ελάχιστους επιζώντες αυτής της ομάδας και έγραψε ένα από τα 9 χειρόγραφα που βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο των κρεματορίων του στρατοπέδου, γνωστά ως «κύλινδροι του Αουσβιτς», όπως σημειώνεται στην έκδοση «Χειρόγραφα, 1944 - 1947» που ανασυστήνει την ιστορία του (από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια στις 14/3). Ηταν ένας, αλλά έγραφε για την ψυχή εκατομμυρίων, όπως απαιτούσε η ουμανιστική «ψυχή» του Ταλμούδ:

«Μετά μισή ώρα ανοίγαμε τις πόρτες και άρχιζε η δουλειά μας. Μεταφέρναμε τα πτώματα των αθώων αυτών γυναικόπαιδων ώς τον ανεβατήρα που τους πήγαινε στον θάλαμο των φούρνων και από εκεί τους βάζανε στους φούρνους όπου έκαιγαν χωρίς τη βοήθεια καυσίμου ύλης λόγω του λίπους που έχουν. Από έναν άνθρωπο δεν έβγαιναν παρά 1/2 οκά περίπου στάχτη [...] την οποία οι Γερμανοί μάς ανάγκαζαν να την κοπανίσουμε, να την περάσουμε από ένα χοντρό κόσκινο και μετά το έπαιρνε ένα αυτοκίνητο και το ρίχνει στο ποτάμι που περνάει από κοντά μας, Βιστούλα, και έτσι εξαφανίζουν το κάθε ίχνος».

Περισσότερα...
 
Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ #WeRemember 2018 – ΤΟ WJC ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Ολοκαύτωμα ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ! Η εκστρατεία #WeRemember του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος 2018, ξεπέρασε κάθε προσδοκία: 650 εκατομμύρια άνθρωποι από 155 χώρες έλαβαν το μήνυμα της εκστρατείας, η οποία αρχικά προωθήθηκε σε 50 χώρες, σε 24 γλώσσες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και τα Ελληνικά. 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ανέβασαν προσωπικές αναρτήσεις. Ηγετικές φυσιογνωμίες της πολιτικής, θρησκευτικοί ηγέτες, διασημότητες του θεάματος και του αθλητισμού, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωνικοί φορείς και φυσικά εβραϊκές κοινότητες συνέβαλαν στη διάδοση του μηνύματος ότι η φρίκη του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει να επιτραπεί να ξανασυμβεί. Το WJC ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες με αυτό το βίντεο αποτίμησης της εκστρατείας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 
WE REMEMBER 2018 – ΝΕΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – Η CHELSEA στον ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι, η Μακάμπι Τελ Αβίβ στο μπάσκετ, είναι μερικές ακόμη από τις νέες συμμετοχές στην εκστρατεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος #WeRemember, του World Jewish Congress.

Η διάσημη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι ανακοίνωσε τη συμμετοχή της #WeRemember ως τμήμα της δικής της εκπαιδευτικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στον αθλητισμό. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Roman Abramovich, σε δήλωσή τον τόνισε: «Καθώς πλησιάζει η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, συνειδητοποιούμε ότι πολλά χρειάζεται ακόμη να γίνουν στη μάχη κατά του αντισημιτισμού». Το WJC και η Τσέλσι ανακοίνωσαν επίσης τη συνεργασία τους σε πρωτοβουλίες με στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού από τα γήπεδα και τις αθλητικές διοργανώσεις. Η νέα εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 31.1.2018, στον αγώνα Chelsea– Bournemouth, που θα γίνει στο Stamford Bridge Stadium του Λονδίνου.

Δεν είναι αργά για να λάβετε μέρος ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ στο #WeRemember

Μόλις 9 ημέρες από την 27η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ- 813.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης έχουν ήδη αναρτήσει φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία #WeRemember.

ΕΝΩΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΑΣ, ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ. ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ. ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 
WE REMEMBER 2018 – ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) αναλαμβάνει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, την παγκόσμια εκστρατεία #WeRemember -ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ- που πραγματοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι –‘ανεβάζοντας’ μια φωτογραφία τους με την επιγραφή WEREMEMBER στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο #WeRemember-στέλνουν το μήνυμα ότι το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ πρέπει πραγματικά ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, και συμμετέχουν στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και κάθε μορφής μίσους, διάκρισης, ξενοφοβίας, γενοκτονίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, και τους ενθαρρύνει -μέσα από μια τόσο απλή όσο και συμβολική πράξη- να μεταδώσουν τη γνώση και να εμπνεύσουν τη συζήτηση, ώστε να βοηθήσουν τη νέα γενιά να γνωρίσει την ιστορία και τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος.

Βοηθήστε να φτάσει το μήνυμα παντού. Η περυσινή εκστρατεία έφτασε σε 250 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ συμμετείχαν σ΄ αυτή αρχηγοί κρατών, διασημότητες, διανοούμενοι και πλήθος κόσμου απ΄ όλη τη γη, από τον Καναδά έως την Κροατία και από τη Ρωσία μέχρι τη Ρουάντα.

Περισσότερα...
 
WE REMEMBER 2018 – ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πνεύμα της καμπάνιας WE REMEMBER του WJC αναδημοσιεύουμε τη φωτογραφία του αείμνηστου Ιωσήφ Σαμπά, από την Άρτα, επιζήσαντα του Άουσβιτς με τον ανεξίτηλο αριθμό 18268 στο χέρι του, που αγκαλιάζει την τότε νεογέννητη δισέγγονή του Σιβάν. Η φωτογραφία αναρτήθηκε από την ομάδα του facebook «Πρώην Ισραηλιτική Κοινότης Αρτης».

Δεν υπάρχουν Εβραίοι στην Άρτα μετά το Ολοκαύτωμα. Η κοινότητα αφανίστηκε σχεδόν ολοσχερώς. Από τους 480 Εβραίους της κοινότητας, μόνον 30 επέζησαν.  Η μνήμη των θυμάτων τιμάται με το Μνημείο Ολοκαυτώματος που ανεγέρθηκε στην πόλη, το 2004. Σήμερα, η εβραϊκή ιστορία της πόλης διατηρείται χάρη στις εκδηλώσεις Μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος αλλά και χάρη στις ενέργειες του κ. Θεοχάρη Βαδιβούλη, ο οποίος κινητοποίησε τους Εβραίους επιζώντες και τους απογόνους τους, πραγματοποιεί έρευνες και ομιλίες και έχει δημιουργήσει την ομάδα στο facebook «Πρώην Ισραηλιτική Κοινότης Αρτης», η οποία περιλαμβάνει σημαντικό υλικό της κληρονομιάς των Εβραίων της Άρτας. Αυτή είναι άλλωστε και η πραγματική ουσία της διατήρησης της ΜΝΗΜΗΣ. WE REMEMBER. 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae