Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5018 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – ΕΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Τα εγκαίνια της διπλής υπαίθριας φωτογραφικής έκθεσης στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Μάκης Μάτσας, την Παρασκευή 3.2.2023. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο τον Φεβρουάριο.

Οι δύο εκθέσεις επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944» και «Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή» διοργανώνονται από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και την εικαστικό Άρτεμις Αλκαλάη, καθώς και με την επιμέλεια και τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, ο Δήμος Αθηναίων για ακόμη μια χρονιά, στέλνει μέσω των δύο εκθέσεων ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά», ώστε η ανθρωπότητα να μη ζήσει ξανά τέτοιες φρικαλεότητες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Δημήτρης Καιρίδης και η Αντιπρόεδρος Όλγα Κεφαλογιάννη, εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, ο Γεν. Ταμίας του ΚΙΣΕ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας, Αλβέρτος Ταραμπουλούς, η Διευθύντρια της Κοινότητας Τάλυ Μαϊρ και η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Ζανέτ Μπαττίνου.

Περισσότερα...
 
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Ειδική συνεδρίαση με επετειακή αναφορά στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 30.1.2023, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνεδρίαση άρχισε με ομιλία του α' αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε πως «κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, υποκλινόμαστε στη θυσία των Εβραίων στον βωμό τού ναζισμού και συνάμα θυμόμαστε με υπερηφάνεια την αυταπάρνηση των χριστιανών αδελφών τους, που με κίνδυνο της ζωής τους προστάτεψαν ή και τους έσωσαν πολλές φορές από βέβαιο θάνατο. Σε μία από τις πιο οδυνηρές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, λοιπόν, έμελλε να γραφτεί ένας ύμνος αλληλεγγύης και αδελφοσύνης μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων».

Πρόκειται για μία ασύλληπτη τραγωδία, όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, η οποία για την Ελλάδα ξεκινά από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, και καταλήγει στη θηριωδία των στρατοπέδων και στην απώλεια σχεδόν του 90% του εβραϊκού στοιχείου της Ελλάδας.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
  • Στο Μνημείο Ολοκαυτώματος

Με το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά», ώστε να μην υπάρξει ποτέ άλλο Ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και με θετικές προθέσεις για τη μετονομασία μιας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (29.1.2023) εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στο πλαίσιο των δράσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, υπήρξαν σαφείς αναφορές για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος ενώ πολυπληθής ήταν και η εκπροσώπηση φορέων του πολιτικού κόσμου και προξένων πολλών χωρών.

Περισσότερα...
 
WE REMEMBER 2023 – Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος τίμησαν η Βουλή των Ελλήνων και Δήμοι της χώρας, συμμετέχοντας στη φετινή εκστρατεία WE REMEMBER, με τη φωταγώγηση κτιρίων και την προβολή των λογοτύπων της εκστρατείας στις προσόψεις της Βουλής, Δημαρχείων και εμβληματικών τοποσήμων ανά την Ελλάδα το βράδυ της 26ης προς την 27η Ιανουαρίου 2023.

Στόχος της εκστρατείας είναι να φωτίσει τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος ώστε η ανθρωπότητα να μην ξεχάσει το έγκλημα της εξόντωσης των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που διαπράχθηκε από τους Ναζί κατά την εφαρμογή «Τελικής Λύσης», να διδαχθεί από την ιστορία ώστε το έγκλημα να μην επαναληφθεί. 

Η πρόσοψή της Βουλής φωταγωγήθηκε με το σύνθημα “We remember” (Θυμόμαστε) με φωτογραφία κρατουμένων παιδιών σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το λογότυπο του WE REMEMBER πάνω στη στολή των κρατουμένων του Άουσβιτς, με το κίτρινο Άστρο του Δαβίδ και τα  συρματοπλέγματα προβλήθηκε στα Δημαρχεία της Αθήνας, της Βέροιας, της Πρέβεζας, στον Πύργο του Ρολογιού της Ξάνθης, στο λιμάνι των Χανίων. Πανό με την ίδια μακέτα αναρτήθηκε στα δύο Δημαρχεία της Χαλκίδας. Στη Θεσσαλονίκη, το λογότυπο της εκστρατείας συμπεριλήφθηκε στην αφίσα που αναρτήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης. Τα Δημαρχεία Ιωαννίνων και Λάρισας φωταγωγήθηκαν με ιδιαίτερα χρώματα. Με το λογότυπο του WE REMEMBER φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο της Κέρκυρας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στις 28.1.23, κατά την κεντρική εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ι.Κ. Ιωαννίνων για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Για την υλοποίηση των δράσεων αυτών το ΚΙΣΕ συνεργάστηκε με τη Βουλή των Ελλήνων και τους Δήμους. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΚΙΣΕ και η γραφίστρια του ΕΜΕ Χάγια Κοέν φιλοτέχνησε τόσο τη μακέτα που προβλήθηκε στην πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων, όσο και τη μακέτα που προβλήθηκε στους Δήμους.

 

 

 

 
ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου 2023, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε την ημέρα με τη συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχείου με το λογότυπο του WeRemember και τη διπλή υπαίθρια φωτογραφική έκθεση – αφιέρωμα στις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες, η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η διπλή υπαίθρια φωτογραφική έκθεση ξεκίνησε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στα stands της οδού Βασ. Όλγας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του, με στιγμιότυπα από τη ζωή των ελληνοεβραίων πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την εικαστικό Αρτέμιδα Αλκαλάη, η οποία προσεγγίζει το θέμα και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος χρησιμοποιώντας τα υλικά της οικοτεχνίας: ύφασμα, καμβά, χαρτί, νήμα, ξύλο και θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά και με την επιμέλεια και το συντονισμό του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερα...
 
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος τίμησε το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στα πλαίσια του προγράμματος Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως μέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δράση – αφιέρωμα του 2ου ΕΠΑΛ ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Renee Molho- A Bookstore in six chapters», στην οποία παρουσιάζεται η ιστορία δύο εβραίων κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη σε έναν Ισπανό διπλωμάτη και σε κάποιες ελληνικές οικογένειες που τους φυγάδευσαν, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και έτσι δεν μετέβηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία της κας Ελευθερίου Ξένιας, επιστημονικής υπεύθυνης του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η κα Ελευθερίου αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1945 και στην απάνθρωπη συμπεριφορά του Ράιχ απέναντι στην Εβραϊκή Κοινότητα. Στην ομιλία της εστίασε στην ιστορία των Εβραίων της Κρήτης, όπου κατά τη γερμανική κατοχή προκειμένου να μεταβούν στο Άουσβιτς, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Ταναΐς, το οποίο όμως βυθίστηκε και έτσι χάθηκαν πολλοί κρητικοί Εβραίοι. Επίσης κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε σε ιστορίες εβραίων και πώς διασώθηκαν από χριστιανούς στην Κρήτη, όπως η κα Λίλιαν Καπόν. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στον  ιστορικό ερευνητή κ. Νίκο Σταυρουλάκη και την μεγάλη προσφορά του, τόσο στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης όσο και την αναπαλαίωση της συναγωγής στα Χανιά.

Περισσότερα...
 
OΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ LAUDER ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Σκυτάλη στη Μνήμη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση άνοιξε με συγκίνηση και περηφάνεια, η χορωδία μαθητών των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Lauder Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, με το τραγούδι «Μια βαλίτσα όνειρα», σε στίχους της Χρύσας Λάσπα και μουσική της Σοφίας Δημητριάδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα δρώμενο, με τον ηθοποιό Νίκο Ψαρά στον ρόλο του αφηγητή, με θέμα το στρατόπεδο Τερεζίν που βρισκόταν στην Τσεχοσλοβακία, και το τραγούδι «Σ’ ένα βαγόνι η μνήμη», σε στίχους του Γιάννη Κωβαίου και μουσική του Σπύρου Λάμπρου.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 1944 η Fania Fainer, κρατούμενη στο Άουσβιτς, έλαβε από τις συγκρατούμενές της μια πολυσέλιδη κάρτα για τα 20α γενέθλιά της. Το εξώφυλλό της ήταν από ύφασμα και οι σελίδες ήταν κολλημένες μεταξύ τους με μια κόλλα που έφτιαξαν με ψωμί και νερό. Μέσα στις άθλιες συνθήκες που ζούσαν η κίνηση αυτή ήταν μια πράξη αντίστασης. Μια πράξη που έδειχνε ότι ήταν άνθρωποι με κάθε δικαίωμα στη ζωή και τη χαρά.

Στις 27 Ιανουαρίου 2023, Hμέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οι μαθητές της Ε’ τάξης έφτιαξαν μια παρόμοια κάρτα τιμώντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος και δίνοντας όρκο να μην ξεχάσουμε ποτέ!

Περισσότερα...
 
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ PIERCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Το Pierce, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, διοργάνωσε φέτος (2023) μια σειρά εκδηλώσεων, που κορυφώθηκαν την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ημέρα που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, εκτέθηκαν στο Lobby του σχολείου οι δημιουργίες μαθητών της γ’ γυμνασίου που προέκυψαν μετά από τη συνεργασία με το Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Εσθήρ Σολομών και της έκθεσης Art in the Holocaust του Yad Vashem. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη του σχολείου μετατράπηκε σε Holocaust Information Center με τις πιο σύγχρονες και ενημερωμένες εκδόσεις για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλοι οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν στο μάθημα των Αγγλικών για το Ολοκαύτωμα, τις ελληνικές εβραϊκές κοινότητες και τη σημασία των όρων γενοκτονία, ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση/ προπαγάνδα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ 2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του Σχολείου, του ΕΜΕ και της Ι.Κ. Τρικάλων, το Σχολείο πραγματοποίησε εκπαιδευτική δράση για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος 2023. Ο Σύλλογος Γονέων ανάρτησε την παρακάτω καταχώρηση και φωτογραφίες από την εκδήλωση στο facebook:

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27.1.23 στο χώρο του σχολείου μας εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης των εκατομμυρίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σε συνεργασία με την Ισραηλίτικη Κοινότητα Τρικάλων και την αγαστή βοήθεια του Εβραϊκού μουσείου Ελλάδος. Μια εκδήλωση με οπτικοακουστικό υλικό, με ομιλία του εκπαιδευτικού του σχολείου μας, κ. Κήττα Σταύρου και με μια βιωματική εξιστόρηση, απόγονου θύματος του Ολοκαυτώματος, του κ. Βαρούχ Ματαθία.

Χρέος & ευθύνη όλων μας, η μετάδοση της γνώσης και των διδαγμάτων του Ολοκαυτώματος, η εμφύσηση της ανάγκης για ισότητα και δικαιοσύνη στα παιδιά μας, αλλά και του κινδύνου της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού, που πρέπει να αποβάλλουμε.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae