Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) Δρ. Μοσέ Κάντορ δήλωσε ότι η άνοδος του εκλογικού ποσοστού που έλαβε το νεοναζιστικό κόμμα Jobbik στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας (6.4.2014) πρέπει να αποτελέσει πηγή σοβαρής ανησυχίας για την Ευρώπη.
«Η άνοδος του Jobbik –ενός ξεδιάντροπα νεοναζιστικού κόμματος- θα πρέπει να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», είπε ο Μ. Κάντορ. «Για μία ακόμη φορά στην Ευρώπη γινόμαστε μάρτυρες της εκμετάλλευσης της δημοκρατίας από εκείνους που είναι πολέμιοί της».
«Είναι πράγματι μια μαύρη ημέρα για την Ουγγαρία».
Πριν από τέσσερα χρόνια το Jobbik είχε λάβει το 16,7% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας και είχε αναδειχθεί σε τρίτο κόμμα. Σήμερα σταθεροποίησε και αύξησε τη δύναμή του στο ανησυχητικό σημείο του ενός στους πέντε των Ούγγρων ψηφοφόρων.
«Πρόκειται για ένα κόμμα που τρέφεται από το μίσος», συνέχισε ο Μ. Κάντορ. «Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας πρέπει τώρα να επιβεβαιώσει ότι το μίσος αυτό δεν θα γίνει ανεκτό ούτε μέσα στην κυβέρνηση, ούτε στο κοινοβούλιο, ούτε στους δρόμους της Ουγγαρίας».
«Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δίνουν μια ισχυρή ώθηση στην Ακροδεξιά εν όψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου. Είναι καθήκον τόσο των Ευρωπαίων ηγετών όσο και των ψηφοφόρων να βεβαιώσουν ότι ένα ισχυρό μήνυμα θα δοθεί από όλους τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της Δημοκρατίας προς τους ρατσιστές και τους ξενόφοβους: ότι το μίσος δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».
EJC - Βρυξέλλες, 6.4.2014 |
|
Στις 14 & 15 Μαρτίου 2014, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ διοργάνωσε ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων για την έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο», με τη συμμετοχή του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα και γνωστών εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Διημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τον ρόλο των ΜΜΕ στην έξαρση του νεοναζισμού, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14.3.2014:
Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στην έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο διερευνήθηκε στην διημερίδα που συνεχίζει τις εργασίες της και διοργανώνεται από την ΕΣΗΕΑ.
«Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 που μελετούσαμε τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία στην Ελλάδα, καταλάβαμε ότι δεν ήταν τα παιδιά που είχαν πρόβλημα με το ξένο, αλλά οι γονείς τους», τόνισε ο πρόεδρος στο Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ Παύλος Χαραμής. Αναφερόμενος σε επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών σχετικά με τον ρατσισμό και την εκπαίδευση των ΜΜΕ στα σχολεία, με στόχο την καταπολέμηση των στερεοτύπων, ο κ. Χαραμής είπε πως «η σχολική κοινότητα είναι ευαίσθητος δέκτης των κρουσμάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού».
|
Περισσότερα...
|
Άρθρο του δημοσιογράφου ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ
που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 7.2.2014
Αν ο αντισημιτισμός ήταν κριτήριο για τη μη συμπερίληψη κάποιου στα ψηφοδέλτια των συνταγματικών κομμάτων, το πρόβλημα της συγκρότησής τους θα ήταν πολύ σοβαρό. Ο αντισημιτισμός είναι διάχυτος ακόμα και στις αυτοπροσδιοριζόμενες ως διεθνιστικές δυνάμεις. Εχει βαθιές ρίζες στην ίδια μας την παράδοση (που δεν είναι αποκλειστικά «θετική», όπως πιστεύουμε): σε παραμύθια, παροιμίες, τραγούδια. Ξέρει όμως από καμουφλάζ. Μεταμφιέζεται λοιπόν σε «αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους» ή προφασίζεται πως είναι μόνο αντισιωνιστικός.
Αναλόγως σοβαρό πρόβλημα στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων θα υπήρχε και αν ίσχυε ως κριτήριο εισόδου η ημιεπαρκής γνώση της ιστορίας, έστω και μόνο της δικής μας, όχι των άλλων (που έτσι κι αλλιώς, «τι ιστορία να ’χουν οι δενδρόβιοι»). Αν η ανιστόρητη αγραμματοσύνη λειτουργούσε ως απαγορευτικό, πολλοί, ακόμα και απ’ όσους υπούργεψαν παλιά ή υπουργεύουν σήμερα, θα χρειάζονταν πολύμηνα εντατικά μαθήματα πριν διανοηθούν να πολιτευτούν. Αλλα μετράνε όμως. Αν σε ζεσταίνει παλιό ή καινούργιο τζάκι, αν έχεις άκρες με τα ΜΜΕ, αν έχεις λεφτά για «χορηγίες», αν έτυχε να είσαι συμμαθητής πρωθυπουργού κ.τ.λ.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 51 52 53 54 55 56 57 58 59 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |