Σε ατμόσφαιρα μεγάλης συγκίνησης την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, έγινε η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο “Πορεία ευθύνης και προσφοράς” για την βιογραφία του Δανιήλ Αλχανάτη, από τα παιδιά του Γιόσα και Ντέλια. Δέκα χρόνια μετά από την απώλεια του και εκατό χρόνια από τη γέννησή του, συγκεντρώθηκαν η οικογένειά του, αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες σε συμβολικό χώρο στο Θησείο, όπου ήταν το πατρικό του σπίτι, για να τιμήσουν τη μνήμη του και να τον θυμηθούν.

Η κόρη του Ντέλια, ανέφερε ότι η ιδέα της δημιουργίας αυτού του βιβλίου προήλθε από την ομιλία του Δανιήλ Αλχανάτη στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο στις 29 Σεπτεμβρίου 1996, όταν μεταξύ άλλων είπε: “Δεν είναι όμως σήμερα ο χρόνος για την απαρίθμηση των αποτελεσμάτων αυτής της εθελουσίας προσφοράς. Κάποιος θα πρέπει κάποτε να τα γράψει και να μείνουν στην Ιστορία της Κοινότητας της Αθήνας”.

Η Ντέλια συνέλεξε το υλικό από τα αρχεία του πατέρα της, την Κοινότητα και το ΚΙΣΕ, ενώ συνεργάστηκε με την ιστορικό κα Μιμίκα Βαλενστάιν, η οποία ανέλαβε την οργάνωση, την έρευνα και τη συγγραφή του βιβλίου.

Ευχαριστούμε θερμά την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και όλους εκείνους που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου, το οποίο συμβάλλει στην ανάδειξη της σύγχρονης ιστορίας της Κοινότητάς μας, μέσα από στοιχεία των ανθρώπων που την έγραψαν.

Ο Δανιήλ Αλχανάτης προσέφερε στον Ελληνικό Εβραϊσμό για 50 και πλέον χρόνια, διετέλεσε Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών επί 15 συναπτά έτη, Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.

Διαβάστε παρακάτω τους λόγους που εκφωνήθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου:

Ο λόγος του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Αλβέρτου Ταραμπουλούς

Ο λόγος του τέως Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Βενιαμίν Αλμπάλα

Ο λόγος του Γεν. Γραμματέα του ΚΙΣΕ, κ. Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ

Ο λόγος του εκδότηκ. Νίκου Νίκα

Η παρουσίαση του βιβλίου από το Ραββίνο μας, Γκαμπριέλ Νεγρίν

Ευχαριστούμε τους ομιλητές μας, τον Πρόεδρo της Κοινότητάς μας, κ. Αλβέρτο Ταραμπουλούς, τον διάδοχο του Δανιήλ Αλχανάτη στην Προεδρεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Βενιαμίν Αλμπάλα, τον Γεν. Γραμματέα του ΚΙΣΕ, κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, τον εκδότη της βιογραφίας, κ. Νίκο Νίκα, το Ραββίνο μας Γκαμπριέλ Νεγρίν και φυσικά την κα Μιμίκα Βαλενστάιν.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του έργου και της δράσης του Δανιήλ Αλχανάτη | βίντεο-μοντάζ του κ. Ντάβιντ Γαβριηλίδη

Δείτε ΕΔΩ στιγμιότυπα από την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου. Η μουσική επένδυση είναι σύνθεση της Εστέλ Αμαρίλιο, εγγονής του Δ. Αλχανάτη.  | video: fotovision- κα Ρεγγίνα Κούνιο.

Δείτε ΕΔΩ την εκδήλωση

Ξεφυλλίστε ΕΔΩ την ψηφιακή έκδοση του βιβλίου “Πορεία ευθύνης και προσφοράς”

Την βραδιά πλαισίωσαν οι μουσικοί μας με το “Nabucco” του Verdi, το “Erev shel shoshanim” και άλλες γνωστές μελωδίες.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ