ΟΠΩΣ θα διαβάσετε παρακάτω, η Νομαρχία Ιωαννίνων, το εκεί Πανεπιστήμιο και λοιπές Αρχές της πόλεως οργάνωσαν σειρά ποικίλων εκδηλώσεων για να τιμηθεί η μνήμη του ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά. Στις εκδηλώσεις αυτές δόθηκε η ευκαιρία να εξετασθεί γενικότερα η παρουσία και η συμβολή του εβραϊκού στοιχείου στην ιστορία της πρωτεύουσας της Ηπείρου. Παράλληλα, φωτίστηκε η προσωπικότητα και η ποιητική δημιουργία του Ελιγιά.

    ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ότι την πρωτοβουλία, την οργάνωση και τη χρηματοδότηση όλων αυτών των εκδηλώσεων την είχε η Νομαρχία Ιωαννίνων, με κατευθυντήρια εισηγητή την Λέκτορα κα Κουρμαντζή. Η πρωτοβουλία της Νομαρχίας, που εκφράζει την ιστορική και πολιτιστική ευαισθησία του Νομάρχη κ. Ν. Ζαρμπαλά, αποδεικνύει το πόσο πολύ οι εκεί ομόθρησκοι τυγχάνουν της αναγνώρισης των συμπολιτών τους ως άτομα και ως κοινότητα.
    Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ Κοινότητα Ιωαννίνων, η κατ΄ εξοχήν Ρωμανιώτικη Κοινότητα της Ελλάδος, συνέβαλε επί πολλού αιώνες στην ανάπτυξη των Ιωαννίνων και της γύρω περιοχής (Αρτα, Πρέβεζα κ.λπ.), τόσο στα Γράμματα, όσο και στο εμπόριο. Ο Γιοσέφ Ελιγιά υπήρξε ένας από τους εκφραστές αυτής της θετικής παρουσίας.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος χαιρετίζει όσους είχαν τη λάμπρή πρωτοβουλία των εκδηλώσεων και, για μία ακόμη φορά, τους ευχαριστεί και τους συγχαίρει.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΕΛΙΓΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Οι Αρχές της πόλης των Ιωαννίνων, πνευματικά τοπικά ιδρύματα, σύλλογοι και εβραϊκοί οργανισμοί συνεργάστηκαν για να τιμήσουν τον Γιαννιώτη Ελληνοεβραίο ποιητή, δάσκαλο και λόγιο Γιοσέφ Ελιγιά, με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που έγιναν στη γενέτειρά του, τα Ιωάννινα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που ξεκίνησε στις 16.12.01 και συνεχίστηκε μέχρι τις 12.1.02, είχε ως γενικό τίτλο "Γιοσέφ Ελιγιά: Επιστρέφοντας στα Γιάννενα" και σηματοδότησε τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 από το θάνατο του ποιητή.

      Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων με τη συνεργασία του Δήμου, του Τομέα Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μιου Ιωαννίνων, του Κ.Ι.Σ., του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, της Ι.Κ. Ιωαννίνων, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, του Συλλόγου Παλιών Γιαννιωτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

      Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 16.12.01 με συνάντηση - συζήτηση παλαιών Γιαννιωτών, που έγινε σε αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, με θέμα "Εβραίοι και Χριστιανοί Γιαννιώτες θυμούνται…". Η εκδήλωση συγκίνησε συμμετέχοντες και ακροατές, καθώς οι παλιοί Γιαννιώτες, Εβραίοι και Χριστιανοί, μέσα από τα βιώματα και τις αναμνήσεις τους αναβίωσαν τα προπολεμικά Γιάννενα, την ατμόσφαιρα της εβραϊκής συνοικίας, ξεχασμένα ήθη κι έθιμα, τις αρμονικές και -όχι μόνο- σχέσεις και την καθημερινή ζωή Εβραίων και Χριστιανών, αλλά και τις τραγικές στιγμές του διωγμού και της εκτόπισης. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Σαλβατώρ Μπακόλας, η κα Ευτυχία Νάχμαν και η κα Ζουλή Ραφαήλ, που ζουν σήμερα στην Αθήνα, και οι οποίοι προσκλήθηκαν και φιλοξενήθηκαν από τη Νομαρχία Ιωαννίνων. Από το Σύλλογο Παλιών Γιαννιωτών συμμετείχαν ο κ. Σούλτης, και η κα Χατζηγιάννη - Τζαλμακλή. Τη συζήτηση συντόνισε η κα Ελένη Κουρμαντζή.

      Στις 17.12.01 έγινε η επίσημη έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η τελετή ξεκίνησε με θρησκευτικό μνημόσυνο για τον Γ. Ελιγιά, που τελέστηκε από τους κ.κ. Λ. Γαβριηλίδη και Σαμ. Κοέν. Ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων: του Νομάρχη κ. Νίκου Ζαρμπαλά, του Δημάρχου κ. Αναστασίου Παπασταύρου, του προέδρου του ΚΙΣ κ. Μ. Κωνσταντίνη και του προέδρου της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως στη φυσιογνωμία του Γ. Ελιγιά και στην πολιτισμική παράδοση των Εβραίων των Ιωαννίνων, καθώς και η ομιλία της επιμελήτριας του Εβραϊκού Μουσείου κας Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία αναφέρθηκε στη δομή και το περιεχόμενο της έκθεσης με θέμα "Η Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων - Διαδρομή στο Χρόνο", καθώς και στη ρωμανιώτικη παράδοση, στην ιστορική της πορεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η έκθεση αυτή, που σχεδίασε και επιμελήθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ήταν και η κεντρική εκδήλωση του αφιερωματικού κύκλου.
    Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της Λέκτορος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Ελένης Κουρμαντζή με θέμα τον Γιοσέφ Ελιγιά και το έργο του.

  

Από την τελετή εγκαινίων του κύκλου εκδηλώσεων.

Από την ομιλία του κ. Σ. Μπακόλα
στην εκδήλωση των παλαιών Γιαννιωτών