Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4429 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log in



Τελευταία νέα

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ του ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ με ΗΓΕΤΕΣ TOY ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ

Η ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού, το Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, εκπρόσωποι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδος, οι Ραββίνοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ο πρέσβης του Ισραήλ κ. Γιόσι Αμράνι, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, το μεσημέρι της Παρασκευής 3.4.20, συζήτησαν για την κατάσταση και τα προβλήματα λόγω του κορωνοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσής του. Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Γ.Γ. του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, ο οποίος ξεκινώντας τη συνεδρίαση καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και επεσήμανε τη σπουδαιότητα αυτής της επικοινωνίας  και της αμοιβαίας ενημέρωσης προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο Ισραηλινός πρέσβης, μαζί με το επιτελείο του -την Καρόλ Μιωνή και τον Ουίλιαμ Αναγνωσταρά- καλωσόρισε με τη σειρά του τους συμμετέχοντες και τους ευχήθηκε καλή υγεία. «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις σε επίπεδο ατομικό, κοινοτικό, κοινωνικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο. Είμαστε ένα σε αυτή τη μάχη κατά του ιού, όχι γιατί είμαστε Εβραίοι, αλλά διότι είμαστε άνθρωποι. Όλη η ανθρωπότητα είναι ένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμράνι. Στη συνέχεια ο πρέσβης ενημέρωσε για την κατάσταση στο Ισραήλ αναφερόμενος στη δημόσια υγεία, τα κρούσματα και τις προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία εμβολίου από την επιστημονική κοινότητα, καθώς και για τις διαγνωστικές εξετάσεις όσο το δυνατόν ευρύτερων ομάδων του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ μίλησε τόσο για τις συντονιστικές δράσεις του ΚΙΣΕ, όσο και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ι.Κ. Θεσσαλονίκης για το Πέσσαχ και τη βοήθεια των ασθενέστερων ομάδων. Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ έθεσε το θέμα των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της παρούσας κρίσης στις Κοινότητες και στη λειτουργία τους.

Περισσότερα...
 
ΝΤΑΡΙΟ ΓΚΑΜΠΑΪ – Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΖΟΝΤΕΡΚΟΜΑΝΤΟ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΣΤΑ 97

«Το πορτραίτο του Ντάριο Γκαμπάϊ που ζωγραφίζω δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμα, αλλά πόσο μεγάλη ήταν τιμή που τον γνώρισα και τώρα η εμπειρία αυτή θα συνυφανθεί με την μαρτυρία του και θα αποδοθεί μέσα από τη ζωγραφική», είπε ο Δαυίδ Κασσάν για το ημιτελές πορτραίτο του Ντάριο Γκαμπάϊ. Ο Δαυίδ γνώρισε τον Ντάριο το 2018 και εμπνεύστηκε να ζωγραφίσει το πορτραίτο του ώστε να τιμήσει την εμπειρία της ζωής του Ντάριο – ένα κομμάτι της ιστορίας που είναι άγνωστο στο ευρύτερο κοινό. «Πήραμε το βραδινό μας και οδηγήσαμε μέχρι το Πάρκο Μπαλμπόα για να είμαστε στον καθαρό αέρα. Ο Ντάριο τραγουδούσε συνέχεια και ήταν απίστευτο, λες και συνδεόταν με αναμνήσεις πριν τον πόλεμο, με μια καλύτερη εποχή».

Ο Ντάριο Γκαμπάϊ, ο αγαπημένος μας φίλος και η έμπνευσή μας, απεβίωσε την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020. Ο Ντάριο ήταν μια ευγενική ψυχή και μια προσωπικότητα με μεγάλη δύναμη ψυχής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 2 Σεπτεμβρίου 1922, και μεγάλωσε σε μια στενά δεμένη Εβραϊκή Ιταλική γειτονιά, μαζί με όλη του την οικογένεια συμπεριλαμβανομένων των αδελφών του, του μικρότερου Σαμουήλ και του μεγαλύτερου Ιακώβ, των γονέων του και των παππούδων από την πλευρά της μητέρας του.  Ο Ντάριο ήταν αθλητής και κλαρινετίστας και ετοιμαζόταν να σπουδάσει ιατρική στο πανεπιστήμιο το 1938, όταν τέτοιες ευκαιρίες εκπαίδευσης είχαν απαγορευθεί για όλους τους Εβραίους που ζούσαν στη φασιστική Ιταλία.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Στη μάχη ευαισθητοποίησης και κοινωνικής ευθύνης για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού έχουν στρατευθεί και διάσημοι Εβραίοι κωμικοί. Χαρακτηριστικό το βίντεο που ανέβασε στο twitter o συγγραφέας Μαξ Μπρουκς, μαζί με τον πατέρα του, τον διάσημο κωμικό Μελ Μπρουκς.  Με ένα τζάμι ανάμεσά τους, για να τους χωρίζει και να επισημαίνει η σημασία της κοινωνικής απόστασης, ο Μαξ λέει: «Είμαι ο Μαξ Μπρουκς και είμαι 47 ετών. Αυτός είναι ο πατέρας μου, ο Μελ Μπρουκς, και είναι 93. Αν αρρωστήσω από κορωνοϊό, πιθανόν να γίνω καλά, αλλά αν κολλήσω τον πατέρα μου πιθανόν εκείνος να κολλήσει τον Κάρλ Ράϊνερ και εκείνος τον Ντικ Βαν Ντάϊκ και πριν καλά καλά το καταλάβω θα έχω ξεκληρίσει μια ολόκληρη γενιά θρυλικών κωμικών!!!», και συνεχίζει με συμβουλές πρόληψης. Δείτε εδώ το βίντεο.

Πηγή: twitter

 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Αγαπητοί μας ομόθρησκοι,

Η ανθρωπότητα βιώνει μια από τις πλέον δύσκολες περιόδους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με χιλιάδες νεκρούς, θύματα του κορονοϊού Covid-19, και εκατομμύρια ανθρώπους να μένουν περιορισμένοι στα σπίτια τους και να εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης που επιβάλλονται από την επιστημονική κοινότητα.

Pikouach Nefesh”, είναι ο «έλεγχος, η διάσωση της ζωής», που υιοθετεί ως ανώτατη αξία η Εβραϊκή θρησκεία και υπερισχύει κάθε άλλης εντολής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αρχιραβίνος του Ισραήλ έκδωσε και σχετική ερμηνευτική απόφαση ότι οι οδηγίες προφύλαξης και προστασίας του υπουργείου υγείας πρέπει να εφαρμόζονται από όλους γιατί ακριβώς υπηρετούν την αξία της φράσης “Pikouach Nefesh”.

Εμείς, στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, από την πρώτη κιόλας μέρα που ο ιός κτύπησε την πόρτα της χώρας μας, στις 27 Φεβρουαρίου, αποφασίσαμε το κλείσιμο των συναγωγών στη Βέροια, στα Χανιά και στη Ρόδο και εκδώσαμε σχετική εγκύκλιο συστήνοντας σε όλες τις Ισραηλιτικές Κοινότητες να κλείσουν τις συναγωγές και τα Κοινοτικά κέντρα. Τόσο το ΚΙΣΕ όσο και οι Κοινότητες ανέβαλλαν όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ταυτόχρονα, όμως, και με την υποστήριξη της Διοικητικής Υπηρεσίας του ΚΙΣΕ, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις Κοινότητές μας όσο και με τους διεθνείς εβραϊκούς οργανισμούς ώστε με ενότητα και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό αυτό ιό και τις επώδυνες συνέπειες που ενδεχομένως θα διαταράξουν την ευημερία των ευπαθών ομάδων.  

Περισσότερα...
 
ΟΙ TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΑΟΥΣΒΙΤΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Δημοσίευμα των TIMES του Λονδίνου (11.3.2020), με τίτλο Erdogan condemned by Jewish leaders over Greece ‘Nazi” slur («Καταδικάζεται ο Ερντογάν από Εβραίους ηγέτες για τη συκοφαντία της Ελλάδας ‘Ναζί’»), κάνει εκτενή αναφορά στην  αντίδραση του ΚΙΣΕ –μέσω της ανακοίνωσης της 9.3.2020-  για τους προκλητικούς παραλληλισμούς του Έβρου με το Άουσβιτς και της πολιτικής της Ελλάδας με τους Ναζί από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο των TIMES: Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε την υποστήριξη εβραϊκών ομάδων που καταδίκασαν τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά τη σύγκριση της χώρας με τους Ναζί σχετικά με τη μεταχείριση των προσφύγων. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος δήλωσε ότι τα σχόλιά του ήταν μέρος «μιας άθλιας και χυδαίας επιχείρησης παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων με στόχο το πολιτικό κέρδος».

 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ DAVID HARRIS ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ PDF Εκτύπωση E-mail

TWEET 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020  

Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει «ό,τι έκαναν και οι ναζί» αναφερόμενος στη συνοριακή κρίση την οποία ο ίδιος δημιούργησε.

Αντιμετωπίζουν Ολοκαύτωμα οι μετανάστες στην Τουρκία;

Εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούμενοι για τις ζωές τους;

Εάν ναι, τότε o Ερντογάν θα έπρεπε να είναι υπόλογος.

Εάν όχι, θα πρέπει να επισκεφθεί το Αουσβιτς και να μάθει τι είναι πραγματικά οι ναζί". 

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καταδικάζει και αποδοκιμάζει τον απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό των συνθηκών του Άουσβιτς και της κατάστασης που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, που έκανε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έξι εκατομμύρια Εβραίοι εκδιώχθηκαν, κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από τους Ναζί με την πλέον βιομηχανοποιημένη και βάρβαρη μέθοδο στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς και των άλλων γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Η εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων και η δημιουργία εντυπώσεων με τον ευτελισμό του Ολοκαυτώματος από την Τουρκική κυβέρνηση για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν είναι παρά μια άθλια και χυδαία επιχείρηση παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Καλούμε τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη για τον ανυπόστατο αυτό παραλληλισμό που προσβάλλει τη μνήμη όλων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2020

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae