Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3585 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό σύσσωμου του Ελληνικού Εβραϊσμού και καταδικάζει απερίφραστα τον βανδαλισμό που υπέστη για ακόμη μία φορά το εβραϊκό νεκροταφείο Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, οπαδοί του ρατσισμού και του αντισημιτισμού βεβήλωσαν και κατέστρεψαν οκτώ τάφους και επιτύμβιες στήλες -μεταξύ των οποίων οι δύο τάφοι των γονέων του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων.

Σε συνέχεια της μήνυσης κατ΄ αγνώστων που κατέθεσε η  Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, το ΚΙΣΕ καλεί τις διωκτικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τη σύλληψη των ενόχων, όσο και για την προστασία του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης, το οποίο -πέρα από την ιερότητα του χώρου- συμβολίζει και την ιστορική παρουσία των Εβραίων στα Τρίκαλα.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο οι δημοτικές Αρχές, όσο και  η κοινωνία των Τρικάλων δεν θα επιτρέψουν στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας να αλλοιώσουν την αρμονική συμβίωση του συνόλου των πολιτών των Τρικάλων ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος.

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2018

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΕΝΑ CORPUS ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΙΧΝΗΛΑΤΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Η μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα είναι γνωστή, καθώς οι πρώτοι αφιχθέντες εγκαταστάθηκαν στα εδάφη μας ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ετσι ξεκίνησε η ονομαζόμενη ρωμανιώτικη κοινότητα που μετράει δύο χιλιετίες, με κοιτίδες σε πολλές ελληνικές πόλεις, από τη Χαλκίδα και τα Ιωάννινα μέχρι την Κόρινθο και την Κρήτη. Τον 15ο αιώνα ο εβραϊκός πληθυσμός εμπλουτίστηκε από ένα κύμα Σεφαραδιτών Εβραίων, που κατέφθασε διωγμένο από την Ιβηρική Χερσόνησο. Μεγάλο μέρος του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη επί αιώνες, μέχρι που το βάναυσο χέρι των ναζί εξάλειψε την ευημερούσα αυτή κοινότητα.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος παρουσίασε στις 8.10.2018 στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία τη νέα του επιστημονική έκδοση υπό τον τίτλο Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG) – Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.Χ. - 15ος αιώνας). Πρόκειται για μια σημαντική τεκμηρίωση που συγκέντρωσε διάσπαρτες «ψηφίδες», ώστε να σχηματιστεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους Εβραίους του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, το επίπεδο ζωής, τις ασχολίες, τον πολιτισμό τους.

Περισσότερα...
 
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Στις 6.10.2018 ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου «Φαέθων», εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία της τοπικής εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα. Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ιχνηλατώντας την εβραϊκή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη του μεσοπολέμου»της φιλολόγου, ιστορικού και ερευνήτριας Χρύσας Κουλιάκη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την έρευνα της δημιουργού του μέσα από αρχειακές και βιβλιογραφικές πηγές, τα σοκάκια της πόλης και τα απομεινάρια της άλλοτε ακμάζουσας  εβραϊκής κοινότητας. Από ένα παλαιό φωτογραφικό άλμπουμ αναδύεται και ζωντανεύει η μορφή της Αλίκης Εσκενάζη, η οποία αναπλάθει την προπολεμική ζωή των Εβραίων στην Αλεξανδρούπολη. Το ντοκιμαντέρ έχει διακριθεί με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Εκπαιδευτικών στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Προσεγγίζουμε βιωματικά το παρελθόν: αφηγήσεις (μαρτυρίες) από την οικογενειακή, την τοπική και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία», και αποτελεί μέρος της μεταπτυχιακής εργασίας της κα Κουλιάκη με θέμα: «Η εβραϊκή παρουσία στην ‘αλίμενον [ταύτην] γωνίαν της Θράκης’ Ντεντέ Αγάτς – Αλεξανδρούπολη (1870 – 1965)»,  η οποία περιλαμβάνει δύο σκέλη, την κινηματογραφική και την ιστορική αποτύπωση.

Κατά την εκδήλωση, πρώτη μίλησε η κα Κουλιάκη με θέμα «Αν...μιλούσαν! Τα κτήρια ως φορείς μνήμης. Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη μας», αναφερόμενη στην εκτεταμένη έρευνά της αλλά και στο ντοκιμαντέρ της που συνέδεσε εμβληματικά κτήρια της πόλης με την ιστορία των Εβραίων της Αλεξανδρούπολης. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή μέσω skype της παλιάς Αλεξανδρουπολίτισας Βίκης Ρεϊτάν – Χακίμ, από το Ντένβερ, Κολοράντο των ΗΠΑ, η οποία φανερά συγκινημένη μίλησε για την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και για την οικογένειά της που -μαζί με την οικογένεια του Ζακ Ρεϊτάν- ήταν οι μόνες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Στις 4.10.2018 σε μια σεμνή τελετή που φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Enrique Viguera Rubio.

Κατά την έναρξη της τελετής ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Σαμουήλ Ναχμίας, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισπανίας, κ. Juan Saenz de Heredia, ανέγνωσε το Βασιλικό Διάταγμα. 

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στον χαιρετισμό του μετά την παρασημοφόρηση του κ. Σαλτιέλ  αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την Ισπανία και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική προσφορά του κ. Σαλτιέλ αναφορικά με την διατήρηση του Σεφαραδικού πολιτισμού και της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας.   

Ο κ. Σαλτιέλ από πλευράς του τόνισε αρχικά τους δεσμούς των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης με την Ισπανία ενώ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Ισπανού Πρέσβη Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες που την περίοδο του Ολοκαυτώματος ενήργησε για την αποφυγή του εκτοπισμού 367 Σεφαραδιτών στα στρατόπεδα Άουσβιτς Μπιρκενάου, και αντ’ αυτού στην μεταφορά τους στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν και αργότερα στην Ισπανία. Υπογράμμισε δε τις προσπάθειες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που γίνονται στις μέρες μας για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέει τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με την Ισπανία.

Περισσότερα...
 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ AJC ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι μεταξύ πολλών σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων απ' όλο τον κόσμο που υπογράφουν διακήρυξη για την επαναβεβαίωση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης δίνοντας υπόσχεση ενότητας και αποφασιστικότητας. Η διακήρυξη είναι πρωτοβουλία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), για την ανανέωση της δέσμευσης στις δημοκρατικές αξίες και στην υπεράσπιση της ειρήνης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό άρθρο του στο The Hill (24.9.2018) ο Διευθύνων Σύμβουλος της AJC David Harris, αναλύοντας το σκεπτικό που οδήγησε την AJC στην πρωτοβουλία αυτή: «Κάποιοι θα διαφωνήσουν υποστηρίζοντας ότι η διατλαντική συνεργασία υπηρέτησε τους σκοπούς μιας άλλης εποχής και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια συμμαχία ορισμένου χρόνου, της οποίας η χρησιμότητα έχει παρέλθει. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Το μέλλον της συμμαχίας δεν είναι πίσω μας. Είναι αναγκαίο να είναι μπροστά μας». Το κείμενο της διακήρυξης δημοσιεύεται στη σελ. 7 των «New York Times» και, εκτός του Αντώνη Σαμαρά, έχει μεταξύ άλλων τις υπογραφές του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντλιν Όλμπράιτ, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, του πρώην προέδρου της Εσθονίας Τόμας Ίλβς, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννη Κασουλίδη, του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και άλλων.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της διακήρυξης (ελληνικά) στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.9.2018

Διαβάστε εδώ την πρωτότυπη διακήρυξη στο site της AJC

 
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Από τη δεκαετία του 1970 ο Μωϋσής Κωνσταντίνης εργάστηκε για το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και για τα ΕΛΤΑ, από το 1980 για το ΚΙΣΕ. Πενήντα χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Εβραϊσμό εκ των οποίων 13 θήτευσε ως Πρόεδρος του ΚΙΣΕ. Ολη του τη ζωή την αφιέρωσε στην τεκμηρίωση της ιστορίας, στην προαγωγή του πολιτισμού και στην πολυαγαπημένη του οικογένεια. Και όλοι -οικογένεια, συγγενείς, συνεργάτες, και φίλοι απ΄ όλη την Ελλάδα, προσωπικότητες της πολιτικής και της Τέχνης- τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, κατά την κηδεία του που έγινε στις 23.9.2018, στο εβραϊκό νεκροταφείο της Αθήνας.

Για τη ζωή και το έργο του Μωϋσή Κωνσταντίνη, για την προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό και στην ευρύτερη κοινωνία, μίλησαν: ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Μίνος Μωϋσής, ο οποίος τόνισε ότι ο Μ. Κωνσταντίνης υπήρξε ένας «πλήρης άνθρωπος» έχοντας επιτύχει και προσφέρει τα μέγιστα στην οικογένειά του, την κοινότητά του, την κοινωνία και την εργασία του, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ ο οποίος αναφέρθηκε στην θητεία του Μ. Κωνσταντίνη στο ΚΙΣΕ αλλά και στην προσωπική τους φιλία, ο γιός του Άρης Κωνσταντίνης, ο οποίος τον αποχαιρέτισε εκ μέρους της οικογένειας μιλώντας για τη μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει ο Μ.Κωνσταντίνης στα παιδιά και τα εγγόνια του, ο Σάββας Δάνδολος Γεν. Διευθυντής Εμπορικού Τμήματος ΕΛ.ΤΑ., ο οποίος μίλησε για το έργο του στον τομέα Φιλοτελισμού και στην ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου, εκ μέρους του προέδρου του ΕΜΕ Σαμουήλ Μάτσα, η οποία αναφέρθηκε στην αγάπη του Μ. Κωνσταντίνη για τη δημιουργία και το έργο του Μουσείου, και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος αποχαιρέτισε τον φίλο Μ. Κωνσταντίνη με ένα ποίημα για το Ολοκαύτωμα.

Με συγκίνηση συνεχίζουμε τη δημοσίευση των συλλυπητηρίων μηνυμάτων που αποστέλλονται στο ΚΙΣΕ. Δείτε όλα τα μηνύματα εδώ.

 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος συνήλθε έκτακτα σήμερα, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, μόλις πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση του θανάτου του

 ΜΩΥΣΗ Κανάρη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών (1998 – 2010 & 2015 – 2016) Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, αφού είχε προηγουμένως θητεύσει στη διοίκηση του ΚΙΣΕ ως Γεν. Γραμματέας (1991 – 1997) και ως πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων (1980 – 1991).

Το Δ.Σ. άκουσε τον κ. Πρόεδρο να περιγράφει την προσωπικότητα, τη δράση και την πολυετή προσφορά του εκλιπόντος στα κοινά, ο οποίος υπηρέτησε με ζήλο τον Ελληνικό Εβραϊσμό και παράλληλα υπήρξε άξιος οικογενειάρχης με οδηγό του πάντα τις εβραϊκές αξίες. Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ τόνισε την ευρύτερη προσφορά του εκλιπόντος στην τεκμηρίωση της ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού, στην αναβάθμιση του κύρους του στην ελληνική κοινωνία, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού και στη μάχη κατά του αντισημιτισμού.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο αξιόλογο συγγραφικό έργο του αειμνήστου Μ. Κωνσταντίνη, στο σπουδαίο αρχειακό του υλικό, στην προσφορά του στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, στην κοινωνική και επαγγελματική του δράση μέσω των ΕΛ.ΤΑ., στην αγάπη του για το Ισραήλ και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στη συμπαράστασή του προς όλες τις Εβραϊκές Κοινότητες της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού. Το Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, αφού εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια του Μ. Κωνσταντίνη,

Αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. του ΚΙΣΕ στην κηδεία του εκλιπόντος.
  2. Να εκφωνήσει επικήδειο ομιλία ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.
  3. Να εκφραστούν τα  θερμά συλλυπητήρια του ΚΙΣΕ προς την οικογένειά του και να επιδοθεί το παρόν Ψήφισμα.
  4. Να διατεθεί στη μνήμη του το συμβολικό ποσό των 2.000 ευρώ υπέρ του Lauder Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.
  5. Να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα στον Εβραϊκό Τύπο.

Ο Πρόεδρος  ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Ο Γεν. Γραμματέας ΒΙΚΤΩΡ ΙΣ. ΕΛΙΕΖΕΡ

 
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ & ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Ψηφίσματα Οργανισμών και Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, ανακοινώσεις και συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του αειμνήστου Μωϋσή Κωνσταντίνη, τέως Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Περισσότερα...
 
ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Πάνε πολλά χρόνια, ήταν κάποια στιγμή μετά την απελευθέρωση της Ρόδου, όταν στη νομαρχία γίνονταν εργασίες. Ενα δωμάτιο έπρεπε να αδειάσει εντελώς για να γίνει γραφείο. Δεκάδες κουτιά με έγγραφα πετάχτηκαν στον δρόμο. Ηταν ανάμεσα σε αυτά τα χαρτιά, που ο κ. Σταύρος Γεωργαλλίδης είχε βρει έναν μεγάλο «θησαυρό».

Δύο επίσημα έγγραφα του 1944 με τα ονόματα των Εβραίων Ροδιτών στους οποίους το τουρκικό προξενείο έδωσε την τουρκική υπηκοότητα και έτσι κατάφεραν να διασωθούν από τους Γερμανούς. «Αναχώρησαν βράδυ με βάρκες από την ξύλινη προβλήτα των Κρητικών για τα απέναντι τουρκικά παράλια. Οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης του νησιού. Μετέπειτα μεταφέρθηκαν με πλοία στα γερμανικά στρατόπεδα χωρίς γυρισμό. Αυτοί που κατόρθωσαν και σώθηκαν, μετά την απελευθέρωση, ξαναγύρισαν στο Ρόδο και διεκδίκησαν στο ακέραιο τις περιουσίες τους», έγραψε ο κ. Γεωργαλλίδης, όταν πρόσφατα ανέβασε τα δύο σπάνια έγγραφα στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook «Η Ρόδος του Χτες», έχοντας προσελκύσει πάνω από 8.000 ακόλουθους. 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae