Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4381 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΜΝΗΜΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΑΝΑΪΣ 2020

Τη θυσία των θυμάτων του “Τάναϊς” – Εβραίους της Κρήτης, Χριστιανούς αντιστασιακούς, Ιταλούς αιχμαλώτους- πάνω από 400 ψυχές, που χάθηκαν στο Κρητικό πέλαγος τον Ιούνιο του 1944 καθώς οδηγούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Ναζί κατακτητές, τίμησε η Χανιώτικη κοινωνία.

Στο λιτό μνημείο στο Κουμ Καπί βρέθηκαν, την Κυριακή 2.8.2020, μέλη της εβραϊκής κοινότητας, αρκετός κόσμος και οι τοπικές Αρχές, ενώ επιμνημόσυνες δεήσεις πραγματοποίησαν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Ραββίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, ο εφημέριος π. Λούκα Ρωμάνι εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας. «Oι Εβραίοι ζούσαν στην Κρήτη και στα Χανιά από το 400 προ Χριστού» σημείωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ κ. Γιόσι Αμράνι, που στο σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε στη θυσία της εβραϊκής κοινότητα τους νησιού, αλλά και στο θάνατο των ορθόδοξων και των καθολικών, υπογραμμίζοντας πως εκδηλώσεις όπως η χθεσινή «αποτελούν σύμβολο ενότητας και αδελφοσύνης των Ελλήνων. Ενός λαού από τους λίγους που είπαν “ΌΧΙ” απέναντι στο κακό που συμβόλιζαν οι Ναζί».

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΗΠΑ: «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο»

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (1.8.2020), ο απερχόμενος πρόξενος των ΗΠΑ Γκρέγκορι (Γκρεγκ) Φλέγκερ, ο οποίος αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Ουάσιγκτον «ύστερα από δύο υπέροχα χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των θεμάτων που ανέλυσε, αναφέρθηκε και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος αλλά και στην «υπέροχη ευκαιρία» που είχε να γίνει φίλος με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, να μάθει για «τη δύσκολη ιστορία της εβραϊκής κοινότητας». Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Φλέγκερ στα σχέδια ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η ολοκλήρωση του οποίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο». «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι όλα τα ζητήματα σχετικά με το Μουσείο -είναι όλα γραφειοκρατικής φύσεως- θα επιλυθούν», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μαθαίνουμε την ιστορία μας και να τη μοιραζόμαστε με τις μελλοντικές γενιές. «Μπορείς να δεσμευθείς για το "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ", μόνο εάν καταλαβαίνεις τι λες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Περισσότερα...
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΣΕ – Ι.Κ.Θ. στα «ΝΕΑ» για τα ΛΑΔΙΝΟ και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

Τη μνήμη, τα έθιμα και κυρίως την «πολύχρωμη» γλώσσα της άλλοτε ακμάζουσας κοινότητας των Σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης  σκοπεύουν να κρατήσουν ζωντανά στον χρόνο οι περίπου 1.200 απόγονοί τους  που συνεχίζουν να ζουν στη συμπρωτεύουσα. Στο περιθώριο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, της Υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Κριστίνα Κόντε ντε Μπέρολντινγκεν και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ υπέγραψαν συμφωνία, βάσει της οποίας το Ινστιτούτο πρόκειται να δημιουργήσει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, σε χώρο που θα παραχωρήσει η Κοινότητα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το παράρτημα της Θεσσαλονίκης πρόκειται –από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο– να προσφέρει μαθήματα Ισπανικών τόσο σε μέλη της Σεφαραδίτικης Κοινότητας όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο αλλά και να διοργανώνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποβλέποντας στην αξιοποίηση και τη διάδοση της κληρονομιάς των Σεφαραδιτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. 

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016, με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων για την ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίασή τους στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν το βιβλίο του Χρήστου Μούλια «Η Εβραϊκή Παρουσία στην Πάτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» και το βιβλίο του Πάνου Τζιόβα «Η Εβραϊκή Παρουσία στην Ήπειρο και οι Ρωμανιώτες Γιαννιωτοεβραίοι της Θεσπρωτίας».                                                    

Τη βραδιά άνοιξε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ, κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε τόσο τη σπουδαιότητα της έρευνας και της ιστορικής καταγραφής, όσο και την αναγκαιότητα υποστήριξης του εκδοτικού έργου που αφορά στην ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, κ. Μωϋσής Ελισάφ, ξεκίνησε με την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μούλια για τους Εβραίους της Πάτρας. Για το βιβλίο μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας και η δημοσιογράφος κα Γωγώ Καραλή, η οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να παραστεί και την ομιλία  της διάβασε η εκπαιδευτικός κ. Ευγενία Μιχαλοπούλου. Κοινός άξονας των ομιλιών ήταν η μακρά παρουσία των Εβραίων στην περιοχή των Πατρών και η αρμονική συνύπαρξή τους με τον υπόλοιπο πληθυσμό της τοπικής κοινωνίας.                                         

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το βιβλίο του ιστοριοδίφη Πάνου Τζιόβα για την ιστορία των ρωμανιωτών Εβραίων στην Ήπειρο και τη Θεσπρωτία,  ιδιαιτέρως δε στην πόλη της Παραμυθιάς. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της κοινότητας των Ιωαννίνων, κ. Ελισάφ, ο φιλόλογος και ερευνητής κ. Μιχάλης Παντούλας και ο ίδιος ο συγγραφέας. Οι ομιλητές ανέδειξαν την σημαντική παρουσία των Εβραίων στην ευρύτερη περιοχή και την ιδιαίτερη σημασία της ρωμανιώτικης κοινότητας. Ταυτόχρονα, αναφορά έγινε στις σχέσεις και τους δεσμούς της κοινότητας με τον υπόλοιπο πληθυσμό, και στο ρόλο και τη συμβολή των κατοίκων στη διάσωση μελών της εβραϊκής κοινότητας κατά την περίοδο της Κατοχής. Ο κ. Παντούλας αναφέρθηκε δια μακρόν και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνος (Βλάχου). Τέλος, ο ίδιος ο συγγραφέας ανακοίνωσε πως θα επανέλθει στο θέμα και θα ερευνήσει εκτενέστερα την ιστορία της κοινότητας των Ιωαννίνων.

Περισσότερα...
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Το ΚΙΣΕ απεφάσισε να τιμήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

Η εκδήλωση αποτελεί έκφραση αναγνώρισης του έργου του Μητροπολίτη Δημητριάδος υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου, της αντιρατσιστικής του δράσης  και του αγώνα του κατά του αντισημιτισμού.

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δείτε ΕΔΩ την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της εκδήλωσης, που περιλαμβάνει ομιλίες επισήμων φορέων και έγκριτων πανεπιστημιακών, απονομή της τιμητικής διάκρισης και αντιφώνηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα.

 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

«Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με όρους ανθρωπισμού. Η Ευρώπη οφείλει να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να καταστεί μια "σκοτεινή ήπειρος", καταπολεμώντας για το σκοπό αυτό κάθε είδος ξενοφοβίας και ρατσισμού, μεταξύ των οποίων και τον αντισημιτισμό» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 30.3.2016 με τον ισραηλινό ομόλογό του Ρέβεν Ρίβλιν, στο προεδρικό μέγαρο στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι η Μέση Ανατολή δοκιμάζεται έντονα από την αστάθεια που τροφοδοτούν οι κρίσεις και ο πόλεμος, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, σημείωσε: «Και τη μεν τρομοκρατία η Ευρώπη και σύσσωμη η πολιτισμένη ανθρωπότητα είναι αποφασισμένη να πατάξει, αντιμετωπίζοντας τους τζιχαντιστές τρομοκράτες ως υπηρέτες μιας νέας βαρβαρότητας. Αλλά το προσφυγικό ζήτημα οφείλει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει με όρους ανθρωπισμού, όπως επιβάλει ο πνευματικός, πολιτικός και νομικός πολιτισμός της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το 2016 συμπληρώνονται 26 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, που σήμερα «έχουν προσλάβει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει εδραιωθεί μια σταθερή πορεία διαρκούς προόδου και ουσιαστικής εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

«Μαζί, οι δύο χώρες μας μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στην προαγωγή μιας περιεκτικής περιφερειακής συνεργασίας και να βοηθήσουν στην εμπέδωση των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών στην περιοχή. Οφείλουμε ν’ ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις σ’ αυτήν, οι οποίες επιτάσσουν την συνδρομή όλων μας στην εδραίωση και προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας» πρόσθεσε.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.3.2016 έγινε στην Καστοριά, για δεύτερη χρονιά, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Έρευνας και Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς  «Άννα Ραδηνή», εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των Εβραίων της πόλης που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα στις 24.3.1944. Η εκδήλωση ξεκίνησε με περιήγηση στην τ. εβραϊκή συνοικία και κατέληξε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραββίνο Θεσσαλονίκης κ. Αχαρόν Ισραέλ και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους εβραϊκών οργανισμών και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους συλλόγους της Καστοριάς.  

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς τον χώρο του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» όπου στην κατάμεστη αίθουσα έγιναν ομιλίες από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Πάνο Τσολάκη και τον δικηγόρο, ιστοριοδίφη κ. Θρασύβουλο Παπαστρατή, οι οποίοι έχουν κάνει διεξοδικές έρευνες και έχουν γράψει βιβλία για την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Καστοριάς εστιάζοντας και στην εβραϊκή παρουσία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προβολή και τεκμηρίωση της ιστορίας της πόλης.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά (19.3.2016), πληροφορούμαστε ότι ο Αχμέτ Μετέ, θρησκευτικός παράγων στην Ξάνθη, σε ομιλία του στο χωριό Γλαύκη, τον Αύγουστο του 2014, δήλωσε τα εξής: «Κατάρα στο Ισραήλ! Διότι αυτούς τους έκαναν σαπούνια οι Γερμανοί, αλλά ο Χίτλερ βγήκε σωστός που είπε ότι τώρα θα θυμώσετε μαζί μου, αλλά μία μέρα θα δικαιωθώ για τους Εβραίους. Η κατάρα μας σ’ αυτούς τώρα και οι προσευχές μας στους αδελφούς μας».

Ένας λειτουργός μιας θρησκευτικής μειονότητας, της μουσουλμανικής, αντί να είναι κήρυκας της θρησκευτικής ειρήνης, της ανεκτικότητας και της συμφιλίωσης, γίνεται κήρυκας μίσους. Δεν είναι δικαίωμά του. Αν δεν αισθάνεται την υποχρέωση να διδάσκει τη συμφιλίωση ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν δικαιούται πάντως να κηρύττει το μίσος. Είναι γνωστό ότι ο αντισημιτισμός, που φτάνει μέχρι την εξύμνηση του Nαζισμού και του Χίτλερ, ανθεί σε ισλαμιστικά καθεστώτα. Θα έπρεπε, ωστόσο, ο θρησκευτικός παράγων της Ξάνθης να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν είναι ανεκτό. Κι αν δεν το γνωρίζει ο ίδιος, θα έπρεπε να φροντίσουμε ως κοινωνία και πολιτεία να του το μάθουμε. Από τη μεριά μας πάντως, ως  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, θα επαγρυπνούμε πάντοτε εναντίον κάθε ρητορικής αντισημιτικού μίσους από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Αθήνα, 28.3.2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae