Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1298 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΓΙΟΜ ΑΑΤΣΜΑΟΥΤ 2018: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 70α ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΙΣΕ

Το Ισραήλ γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του, από την ίδρυση της Εθνικής Εστίας όλων εκείνων των Εβραίων που στο διάβα της ιστορίας υπέστησαν εξορίες, διακρίσεις, διωγμούς, όλων εκείνων που απεγνωσμένα ζητούσαν ασφαλές καταφύγιο όταν γλύτωσαν από τους θαλάμους αερίων αλλά κανείς δεν ήθελε να τους δεχθεί. Το Ισραήλ γιορτάζει τα 70 χρόνια της ελεύθερης πρόσβασης του Εβραϊκού λαού στις θρησκευτικές και πολιτιστικές του ρίζες. Το Ισραήλ γιορτάζει τα 70 χρόνια Δημοκρατίας και ισονομίας για όλους τους πολίτες του ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας. Το Ισραήλ γιορτάζει 70 χρόνια τεχνολογικής προόδου, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, 70 χρόνια απορρόφησης ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών ρευμάτων, 70 χρόνια άνθισης των Γραμμάτων και των Τεχνών, 70 χρόνια διεθνούς ανθρωπιστικής αλληλεγγύης με τους Ισραηλινούς γιατρούς, στρατιώτες και πυροσβέστες να είναι οι πρώτοι που σπεύδουν να βοηθήσουν όπου υπάρχει φυσική καταστροφή, από την Κεφαλονιά μέχρι την Αϊτή.

Ταυτόχρονα όμως το Ισραήλ θυμάται... θυμάται 70 χρόνια αγώνων για την ανεξαρτησία, για την ασφάλεια των πολιτών του, για την μεταφορά διωκόμενων Εβραίων από την Βόρειο Αφρική, από τις Αραβικές χώρες, από την Νότιο Αμερική, από την πρώην Σοβιετική Ένωση, από το Ιράν και την Αιθιοπία. Το Ισραήλ θυμάται τα παιδιά του που έπεσαν στη διάρκεια των αγώνων αυτών! Κάθε οικογένεια θρηνεί ένα συγγενή, ένα φίλο, ένα γείτονα. Η χαρά όμως είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θλίψη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η γιορτή της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ αποτελεί συνέχεια της ημέρας πένθους. 

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εύχεται χρόνια πολλά στο Ισραήλ και σύντομα ο λαός του Ισραήλ και μαζί του όλοι οι φίλοι του να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης και της ευημερίας. Και όπως είπε και ο αείμνηστος πρόεδρος του Σιμόν Πέρες, ευχόμαστε «να παραμείνει το Ισραήλ τόσο παραδοσιακό όσο οι Δέκα εντολές και να εκσυγχρονίζεται όπως το Ίντερνετ». ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΙΣΡΑΗΛ!

Αθήνα, 19 Απριλίου 2018

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
70 Χρόνια Ισραήλ: Μια Γιορτή του Ισραήλ και της Ελληνο-Ισραηλινής Φιλίας -- ΜΗΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Σήμερα γιορτάζεται η 70ή Επέτειος της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, Yom Haatsmaut από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του στις 14 Μαϊου 1948.

Τα 70 Χρόνια του Ισραήλ χαρακτηρίζονται από μεγάλα επιτεύγματα. Στην συναρπαστική ιστορική διαδρομή του, το Ισραήλ κατόρθωσε να συγκεντρώσει Εβραίους της Διασποράς από 100 και πλέον χώρες του κόσμου, να δημιουργήσει μια ανθηρή δημοκρατία σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες, Εβραίοι, θρήσκοι και κοσμικοί, Άραβες, Αρμένιοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Δρούζοι είναι ισότιμοι απέναντι στον νόμο, ενώ εξασφαλίζεται η ελευθερία της γνώμης και της θρησκευτικής λατρείας.

Δυσκολίες που αντιμετώπιζε το Ισραήλ όπως η λειψυδρία, μετατράπηκαν σε πλεονεκτήματα, καθώς η χώρα ανέπτυξε εξελιγμένες τεχνολογίες αφαλάτωσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων, οδηγώντας στην πλέον γνωστή ιστορία της μετατροπής της ερήμου σε πράσινο. Επιπρόσθετα, το Ισραήλ έχει μετεξελιχθεί από μια κυρίως αγροτική οικονομία με σοσιαλιστικό προσανατολισμό σε ένα κέντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.

Τα 70 χρόνια του Ισραήλ γιορτάζονται επίσης στην εποχή της νέας συμμαχίας Ισραήλ-Ελλάδας αλλά και της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου. Επομένως, η 70ή επέτειος δεν είναι μόνο μια γιορτή του Ισραήλ, αλλά και της Ελληνο-Ισραηλινής φιλίας, καθώς η Ελλάδα και το Ισραήλ εργάζονται από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Περισσότερα...
 
ΣΤΗΝ 70η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ WJC ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ» ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Δ.Τύπου WJC, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - Την Τρίτη 17.4.2018, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC), παρέδωσε ιδιοχείρως στον Ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin, την επίσημη "Διακήρυξη Δέσμευσης της Εβραϊκής Διασποράς προς το Κράτος του Ισραήλ με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ", υπογεγραμμένη από τους ηγέτες 83 εβραϊκών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου. [Ελληνικά]

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο ξεκίνησε και υιοθέτησε αυτήν την πρωτοφανή δήλωση εξ ονόματος των κοινοτήτων - μελών του σε έξι ηπείρους, ως μανιφέστο της "υπερηφάνειας και του θαυμασμού για τα αξιοσημείωτα και εμπνευσμένα επιτεύγματα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά δεκαετιών" της Εβραϊκής Διασποράς και ως υπόσχεση της "σταθερής και ακλόνητης υποστήριξης του Ισραήλ ως  κράτους-έθνους του εβραϊκού λαού και της κεντρικής του θέσης στον εβραϊκό λαό".

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ronald S. Lauder είπε: "Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο, που εκπροσωπεί 100 εβραϊκές κοινότητες σε έξι ηπείρους, είναι βαθιά αφοσιωμένο στο Κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του. Αυτό το μανιφέστο είναι μια δήλωση της υπόσχεσής μας να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το εβραϊκό κράτος, να το υποστηρίζουμε και να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση του ασφαλούς μέλλοντός του".

Περισσότερα...
 
ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ Μ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δύο γελοιογραφίες του Μιχάλη Κουντούρη, με έντονα μηνύματα δαιμονοποίησης του Ισραήλ και απαράδεκτου παραλληλισμού με το Ολοκαύτωμα, δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 10 και 11.4.2018. Με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αναλυτική κριτική σκέψη, σχολίασαν τις γελοιογραφίες οι: η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Ιρίτ Μπεν-Αμπα (ΕΦ.ΣΥΝ.11/4/2018), ο δημοσιογράφος και γ.γ. του ΚΙΣΕ Βίκτωρ Ελιέζερ («Ματωμένα αποτυπώματα» ΕΦ.ΣΥΝ. 16/4/2018) και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς («Δεν ξεχνούμε το Ολοκαύτωμα» ΕΦ.ΣΥΝ.16/4/2018).

Διαβάστε παρακάτω τα άρθρα:

  • «Ματωμένα αποτυπώματα» του Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ*, ΕΦ. ΣΥΝ. 16.4.2018

Γιομ Ασσοά. Ημέρα του Ολοκαυτώματος, 11 Απριλίου 2018. Οι Εβραίοι θρηνούν 6.000.000 ομοθρήσκους τους που άδικα και βάναυσα θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων! Την ίδια ακριβώς μέρα, στην Ελλάδα, η «Εφημερίδα των Συντακτών», γνωστή για τον ανελέητο αγώνα της κατά του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού, φιλοξένησε σκίτσο στο οποίο Ισραηλινός στρατιώτης αφήνει τα ίχνη των ματωμένων χεριών του στο Τείχος των Δακρύων, δίπλα σε πολλά άλλα ματωμένα αποτυπώματα, άλλων ανθρώπων που προφανώς προσεύχονταν πριν από αυτόν. Ξέρετε, όλοι οι Εβραίοι έχουμε επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων, πολλοί από εμάς προσεύχονται και ακουμπούν το Τείχος αυτό που είναι οτι απέμεινε από το Ναό του Σολομώντα. Τα ματωμένα αποτυπώματα, κατά τον σκιτσογράφο, μπορούν να είναι τα ματωμένα αποτυπώματα κάθε Εβραίου που έχει επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων!  Μια μέρα νωρίτερα, φιλοξενήθηκε στην ίδια εφημερίδα άλλο σκίτσο (του ιδίου σκιτσογράφου) όπου η Λωρίδα της Γάζας ταυτιζόταν με κρατούμενο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης!

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 28.3.2018 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος των Ιωαννίνων το παρακάτω άρθρο της Αρετής Μαλάμη με τίτλο «Ο Δήμος προχτές δίδαξε: ΠΟΤΕ ΠΙΑ!» σχετικά με την εκδήλωση μνήμης για τον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων που διοργανώθηκε στις 25.3.2018:

«Πρέπει να συγχαρούμε τη  Δημοτική μας Αρχή, για την ευαισθησία που επιδεικνύει  σε θέματα  ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και πολιτισμού.  Αχ  Δήμαρχέ μου,  ΑΝ δεν μας είχες φτιάξει κι εκείνη τη …σκαλωσιά!!  για Χριστουγεννιάτικο  δέντρο,  στην Πλατεία, που σε πήραμε,  όλοι, και όχι άδικα, «φαλάγγι»  προσωπικά θα σου έλεγα, για πάρα πολλά πράγματα, ΜΠΡΑΒΟ!  Γιατί εγώ πιστεύω, και έτσι πορεύτηκα δημοσιογραφικά, πάνω από 35 χρόνια  και  νομίζω ότι πορεύτηκα, ΕΥΔΟΚΙΜΑ για την πόλη μας, αλλά και σύμφωνα με τη συνείδησή μου,  με αυτόν τον ΕΝΤΙΜΟ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ  ΔΟΚΙΜΟ τρόπο:  «Αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ».

Περισσότερα...
 
«ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

του Κώστα Κουκουμάκα

Στις 28 Ιανουαρίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκφώνησε μια ιστορική ομιλία στο λιμάνι της πόλης. Ήταν μια σπάνια, συναισθηματική ομιλία, με υψηλούς συμβολισμούς και σκληρές αλήθειες για το κομμάτι από τα σπλάχνα της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα. «Ποιοι θρήνησαν το 1945 τους εξαφανισμένους γείτονές τους; Ποια μνημεία στήθηκαν; Ποιες τελετές έγιναν; Μόνη η κοινότητα, καθημαγμένη και ρακένδυτη, πάλευε να ανασυστήσει την ύπαρξή της και να θρηνήσει τους νεκρούς της. Η πόλη, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη, αδιαφόρησαν. Κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Έκαναν πως δεν ήξεραν τι συνέβη, ποιος το έκανε, ποιος βοήθησε, ποιος προστάτευσε όταν άλλοι, πολλοί, γκρέμιζαν, έκαιγαν, έκλεβαν, καταλάμβαναν τον χώρο και τα υπάρχοντα των πολλών απόντων και των λιγοστών παρόντων», είπε ο κ. Μπουτάρης, κάνοντας αίσθηση με τον τολμηρό του λόγο.

Λίγες ημέρες μετά, το «Κ» προσπάθησε να ανιχνεύσει τον αντίκτυπο της ομιλίας στους ανθρώπους που τους αφορούσε περισσότερο: στα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Όχι όμως μέσα από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αλλά μέσα από τα μάτια των σημερινών νέων Ελλήνων Εβραίων που ζουν και εργάζονται στην πόλη. Τους συναντήσαμε στον χώρο εργασίας τους και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τον βαθμό σύνδεσής τους με το τραυματικό παρελθόν και επίσης με τη θρησκεία. Πώς βίωσαν οι ίδιοι την ομιλία του δημάρχου; Πόσο δραστήρια και διακριτή είναι σήμερα η Ισραηλιτική Κοινότητα στην πόλη τους; Γιατί είναι σημαντική η κατασκευή του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος για την ανάδειξη της πόλης σε σύγχρονο διεθνές τοπόσημο ιστορικής μνήμης και μελέτης για την κοινότητα; Ποιοι είναι οι νέοι άνθρωποί της και τι όνειρα κάνουν για το μέλλον;

Νόρα Κούνιο,  36 ετών και Λάρι Κούνιο, 29 ετών, επιχειρηματίες, φωτογραφικά και ηλεκτρονικά είδη

Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για την ιστορική μνήμη σε μια πόλη η οποία, θάβοντας το παρελθόν της, έχασε ταυτόχρονα και την ταυτότητά της. Η ομιλία τίμησε τους μάρτυρες και τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος με έναν λογοτεχνικό και βιωματικό τρόπο, που άγγιξε τις καρδιές και τις μνήμες όλων μας. 

Οι πρόγονοί μας εκδιώχθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ( Άουσβιτς-Μπίρκεναου και Μπέργκεν-Μπέλζεν) και στην πλειονότητά τους εξοντώθηκαν. Από πολύ μικρή ηλικία μάθαμε την ιστορία του Ολοκαυτώματος και τη φριχτή πραγματικότητα που βίωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, συζητώντας είτε σε οικογενειακά τραπέζια είτε σε εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Ως προς το θρησκευτικό ζήτημα, γιορτάζουμε όλες τις μεγάλες γιορτές, όπως την Πρωτοχρονιά και την ημέρα της εξιλέωσης, αλλά ακόμα και το Καμπαλάτ Σαμπάτ, την εβραϊκή προετοιμασία για την αργία του Σαββάτου.

Περισσότερα...
 
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ IHRA ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με μία συμβολική εκδήλωση, που φιλοξένησε στην κατοικία του ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Λουίτζι Μάρας,  έγινε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παράδοσης της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) για το 2018 στην Ιταλία, από την Ελβετία που είχε την προεδρία την προηγούμενη χρονιά.

Κατά την εκδήλωση μίλησαν ο Πρέσβης της Ελβετίας Χανς-Ρούντολφ Χόντελ αναφερόμενος στις δράσεις της χώρας του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Πρέσβης της Ιταλίας για τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να προωθήσει κατά το 2018. Επίσης μίλησε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος τόνισε τη σημασία του έργου της Συμμαχίας IHRA και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα ρατσισμού. Με πρωτοβουλία του Ιταλού Πρέσβη, στην εκδήλωση παρέστησαν και αντιπροσωπείες σχολείων.

Μαθητές από το Ιταλικό σχολείο, το Βρετανικό και το Pierce, καθώς και από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου παρακολούθησαν την τελετή. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Αλίμου παρουσίασαν μουσικό πρόγραμμα και τραγούδησαν τραγούδια ένα εκ των οποίων αποτελεί σύνθεση δική τους με θέμα το Ολοκαύτωμα. Στους μαθητές προσφέρθηκε έντυπο υλικό μεταξύ του οποίου και το βιβλίο έκδοση του ΚΙΣΕ και της ΓΓΝΓ «Νέοι στη Δίνη της Κατοχικής Ελλάδας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA δρ. Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης και μέλη της, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών ο αναπληρωτής επικεφαλής κ.  Γιώργος Πολυδωράκης, η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδoς κα Ζανέτ Μπαττίνου και η κα Βασιλική Κεραμίδα εκ μέρους του Yπουργείου Παιδείας.     

Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, ο Γεν. Ταμίας του ΚΙΣΕ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ και  ο Ραββίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν.

 
Γιάννενα 74 χρόνια μετά… Ιχνηλατώντας την ιστορία. Βίντεο – συνέντευξη του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ για το Ολοκαύτωμα PDF Εκτύπωση E-mail

Ο επίλογος της μακραίωνης παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας στα Γιάννενα άρχισε να γράφεται το πρωινό της 25ης Μαρτίου του 1944. Ο καθένας από τους 1.850 Γιαννιωτοεβραίους πήρε από μια βαλίτσα με τα πράγματά του, πήγε στην πλατεία Μαβίλη ή στο Ιτς Καλέ, ανέβηκε σε ένα από τα 80 φορτηγά… Και το ταξίδι χωρίς επιστροφή ξεκίνησε. Πολύ λίγοι γύρισαν ζωντανοί από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δείτε ΕΔΩ το μίνι ντοκιμαντέρ του Τύπου Ιωαννίνων typos-i.gr, σε συμπαραγωγή με Thimios Mantzios Photography

Πηγή: ιστότοπος www.typos-i.gr

 
Ο ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Του RONALD S. LAUDER, Προέδρου του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου WJC

THE NEW YORK TIMES, 18.3.2018: Καθώς το Kράτος του Ισραήλ πλησιάζει την 70η επέτειό του, γεμάτος υπερηφάνεια παρακολουθώ το ευάλωτο εβραϊκό κράτος της παιδικής μου ηλικίας να εξελίσσεται στο ισχυρό και ευήμερο έθνος που είναι σήμερα.

Ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, πιστεύω ότι το Ισραήλ είναι το κέντρο της ταυτότητας κάθε Εβραίου και το νιώθω σαν το δεύτερο σπίτι μου. Όμως σήμερα φοβάμαι για το μέλλον του έθνους που αγαπώ.

Είναι αλήθεια ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι ισχυρότερος από οποιονδήποτε άλλον στρατό στη Μέση Ανατολή. Και ναι, η οικονομική αντοχή του Ισραήλ είναι παγκοσμίως γνωστή: στην Κίνα, την Ινδία και τη Silicon Valley, η τεχνολογία, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα του Ισραήλ είναι σεβαστές.

Αλλά το εβραϊκό δημοκρατικό κράτος αντιμετωπίζει δύο σοβαρές απειλές που πιστεύω ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή του.

Η πρώτη απειλή είναι η πιθανή κατάρρευση της λύσης των δύο κρατών. Είμαι συντηρητικός και Δημοκρατικός, και υποστηρίζω το κόμμα Likud από τη δεκαετία του '80. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι 13 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της Μεσογείου. Και σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι Παλαιστίνιοι.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae