Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την οδύνη του Ελληνικού Εβραϊσμού για το θάνατο τεσσάρων αθώων ανθρώπων, μετά από δολοφονική επίθεση αγνώστων στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, θύματα του μίσους, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.
Το θανάσιμο αυτό περιστατικό, μαζί με τον ξυλοδαρμό και τον άγριο τραυματισμό δύο νεαρών Εβραίων στο Παρίσι στο δρόμο τους για τη Συναγωγή, αποτελούν δύο τραγικά περιστατικά τα οποία, σε συνδυασμό με τη χρονική σύμπτωση και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπογραμμίζουν μια νέα, σκληρή πραγματικότητα.
Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά στην καρδιά της Ευρώπης, δεν απέτρεψαν τη θεαματική είσοδο Νεοναζιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρωβουλή, κομμάτων που υποκινούν το μίσος εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης, εναντίον μειονοτήτων, εναντίον των «διαφορετικών» ανθρώπων και πολιτισμών.
Μόλις 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη φαίνεται να έχει ξεχάσει τι σημαίνει Ναζισμός και δεν έμαθε ποτέ τι σημαίνει Ολοκαύτωμα.
|
Περισσότερα...
|
Σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο Κοτροτσένι στο Βουκουρέστι, στις 11.3.14, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου EJCΜοσέ Κάντορ έλαβε την ύψιστη κρατική διάκριση της Ρουμανίας, τον «Μέγα Σταυρό του Εθνικού Τάγματος της Αξίας». Τον Μεγαλόσταυρο απένειμε στον κ. Κάντορ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, παρουσία Ρουμάνων αξιωματούχων, διπλωματών και προέδρων Εβραϊκών Κοινοτήτων από όλη την Ευρώπη. Στην εκδήλωση αυτή ο Ελληνικός Εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλα ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του προέδρου του EJC.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ρουμάνος Πρόεδρος κατά την τελετή, η απονομή της διάκρισης αυτής αποτελεί «σύμβολο βαθιάς εκτίμησης στο ηθικό και θεσμικό έργο του Δρα Κάντορ το οποίο έχει συμβάλει στην ανοχή, συναδέλφωση και την ειρήνη στην Ευρώπη, καθώς και για την καθοριστική συμβολή του στη διατήρηση της εβραϊκής κληρονομιάς, στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και εθνοτικών ομάδων και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρουμανίας και Ισραήλ».
|
Περισσότερα...
|
Οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας γράφουν "Γράμμα σ΄ ένα παιδί που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει"...
Την 1η Μαΐου 1943, 460 Εβραίοι της Βέροιας, ανάμεσά τους και 150 παιδιά, μεταφέρθηκαν από τους Ναζί στη Θεσσαλονίκη και στις 8 Μαΐου, με την 15η σιδηροδρομική αποστολή, στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Όλοι τους εξοντώθηκαν.
Στη μνήμη τους, από 16-18 Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια οι «Ημέρες Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Βέροιας (1943-2014)», που διοργανώθηκαν από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με τη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και την υποστήριξη του European Jewish Fund και του ιστολογίου oltre il muro. Ιδιαίτερα ενεργής και συγκινητική ήταν η παρουσία των μαθητών της Στ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας, καθώς και του 5ου Ενιαίου Λυκείου της πόλης. Οι μαθητές με τις πρωτοβουλίες τους και την προθυμία τους άφησαν στο χώρο της Συναγωγής, στην παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα, το ανάγλυφο αποτύπωμά τους αποκήρυξης της ρητορικής του μίσους και του ρατσισμού.
Το πρωί της Παρασκευής 16.5.14, εικοσιπέντε παιδιά διάβασαν τα μηνύματα που αφιέρωσαν στα εβραιόπουλα της Βέροιας που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν εξ αιτίας του ναζιστικού διωγμού και του Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια, τα γράμματα παιδιών «σκαρφάλωσαν στα δοκάρια της μνήμης» σε μια συμβολική τελετή κατά την οποία τα παιδιά κρέμασαν τα γράμματά τους στα ξύλινα δοκάρια που στηρίζουν τη «μεχιτσά», τον γυναικωνίτη της Συναγωγής.
|
Περισσότερα...
|
ADL - GLOBAL 100 : An Index of ANTISEMITISM
Η οργάνωση ADL Anti-Defamation League, δημοσιοποίησε στις 13.5.14, τα αποτελέσματα μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας έρευνας για τις αντισημιτικές πεποιθήσεις. Η έρευνα «ADL, 100 ανά την Υφήλιο: Ένα ευρετήριο για τον Αντισημιτισμό» (ADL, Global 100: An Index of Anti-Semitism), διενεργήθηκε σε δείγμα 53.100 ενηλίκων, σε 102 χώρες και περιοχές, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά, μια εκτενής και διεξοδική μελέτη βασισμένη στα δεδομένα της έρευνας.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι αντισημιτικές πεποιθήσεις ανά τον κόσμο είναι επίμονες και διαδεδομένες. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις, δηλ., ποσοστό 26% των ερωτηθέντων, εμφορούνται αντισημιτικών συναισθημάτων. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει έναν εκτιμώμενο αριθμό 1,09 δισεκατομμυρίου ατόμων ανά τον κόσμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο KIS.GR |
|
|