Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4138 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ Ο ΆΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 

«Ευλογήθηκα να πάρω πάρα πολλές διακρίσεις επειδή μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που κάναμε (το εμβόλιο). Ποτέ όμως μια διάκριση που παίρνεις από τη δικιά σου την πατρίδα, από τη δικιά σου την πόλη δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη. Ξεπερνάει και τις υψηλότερες διακρίσεις από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους μεγαλύτερους φορείς στον κόσμο».

Μ’ αυτά τα λόγια, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ευχαρίστησε για την τιμή της αναγόρευσής του στις 22.5.2022 σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, σε μια τελετή με κύρια χαρακτηριστικά τη γεμάτη με κόσμο αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και τη συγκίνηση του ίδιου όχι μόνο για τον τίτλο που τού απονεμήθηκε, αλλά και για το γεγονός ότι, περιστοιχισμένος από φίλους και συγγενείς, επέστρεψε στο «σπίτι» του, αφού από το ίδιο Πανεπιστήμιο αποφοίτησε πριν από χρόνια.

Ήταν συγκινητική η παρουσία πολλών οικείων ατόμων στην αίθουσα, συγγενών, μεταξύ των οποίων η αδελφή του και τα παιδιά της, αλλά κι ένα βίντεο για τη ζωή του που ετοίμασαν οι νέοι του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ για να τον τιμήσουν, που περιείχε (και) φωτογραφίες των γονιών του, στους οποίους επανερχόταν αρκετές φορές με ξεχωριστές αναφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Θυμήθηκε, μάλιστα, τη μητέρα του, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, όταν της έλεγε ότι στο σχολείο είχε κάποια δυσκολία να τού κουνάει το δάχτυλο και να τού λέει: «μη μου λες εμένα ότι δεν γίνεται, εγώ ξέφυγα από τον θάνατο τελευταία στιγμή».

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις 19.5.2022 έγινε στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα, η παρουσίαση της γερμανόφωνης έκδοσης του βιβλίου του Μαΐρ Μάιση «Η εβραϊκή κοινότητα της Χαλκίδας», παρουσία της πρέσβεως της Αυστρίας στην Αθήνα κας Ποπέλερ, η οποία έκανε χαιρετισμό.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Αυστριακών στην Ελλάδα κα Ελφρίντε Δαμαλά, καθώς και η κα Μάριον Χόφμαν, η οποία σε συνεργασία με την κα Δαμαλά έκαναν την μετάφραση του βιβλίου στα γερμανικά. Το έργο υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος «Zukunftsfonds», της Δημοκρατίας της Αυστρίας και της κας Αριάνε Κοντέλλη.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ελιέζερ, ο οποίος συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και αναφέρθηκε στην σημασία του τονίζοντας ότι «είναι ένα εύληπτο, περιεκτικό βιβλίο που συνοψίζει την παράδοση, τη ζωή, την ιστορία των Εβραίων της Χαλκίδας, καθώς και στοιχεία για τη Συναγωγή, το νεκροταφείο, τα Μνημεία και το Μουσείο. Ένα βιβλίο που προάγει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ρωμανιώτικης κοινότητας της Χαλκίδας, η ιστορία της οποίας έχει τις ρίζες της στον 3ο π.Χ. αιώνα».

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΣΧΕΣΗ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ – Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ»

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, στο Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, η Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων & το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων οργάνωσαν εσπερίδα με θέμα «Η σχέση ανδρών και γυναικών τον 21ο αιώνα – η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών».

Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, ο Ραββίνος Ισαάκ Μιζάν, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στο ΕΚΠΑ Χρήστος Καρακόλης, η ψυχολόγος Μαριλίν Πιζάντε, η εκπαιδευτικός Μαρία Σιδηροπούλου και ο φοιτητής Ψυχολογίας Μωυσής Ταραμπουλούς συζήτησαν για τη σχέση ανδρών και γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες και για την πρόληψη της κρίσης, από την οπτική των Θρησκειών. Τη συζήτηση συντόνισε η Βάσω Κόλλια, πρώην Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς και Ισότητας των Φύλων.

Μια ενδιαφέρουσα βραδιά όπου αναδείχθηκαν τόσο οι θεολογικές προσεγγίσεις όσο και οι επιστημονικές αναλύσεις για την εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας και την αποτροπή της ενδοοικογενειακής βίας.

Περισσότερα...
 
ΚΑΤΑΔΙΚΗ «ΠΑΤΕΡΑ» ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΒΡΑΙΩΝ

Στις 13.5.2022, το ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε ερήμην του, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του ΕΠΣΕ, τον φερόμενο ως «πατέρα» Κλεομένη,  για  ανάρτηση βίντεο στο RuTube από τις 30.10.2018, με τίτλο «Θα έρθει εποχή που θα σφάξουμε τους Εβραίους», το οποίο περιέχει ξεκάθαρες απειλές και προτροπή σε βία κατά των Εβραίων. Το δικαστήριο επέβαλε στον π. Κλεομένη ποινή φυλάκισης 1 έτους με τριετή αναστολή και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΕΠΣΕ στην ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα Racist Crimes Watch στις 13.5.2022: «Σήμερα, στο ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Εισαγγελέας: Μαρία Δραγάνη – Πρόεδρος: Δημήτριος Ζαχαρόπουλος), καταδικάστηκε ερήμην για δημόσια υποκίνηση βίας κατά Εβραίων και Μαρτύρων του Ιεχωβά ο φερόμενος ως “πατέρας” Κλεομένης Κεφαλάς και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 1 έτους με τριετή αναστολή και πρόστιμο 5000 ευρώ.

‘Ατυπος εκπρόσωπος του κατηγορούμενου δήλωσε πως έμαθε για τη δίκη από το Facebook και ζήτησε αναβολή της δίκης καθώς ο κατηγορούμενος, αν και καθαιρεθείς, μονάζει σε μοναστήρι του Ταϋγέτου και δεν είχε ενημερωθεί για τη δίκη. Η κλήτευσή του όμως είχε γίνει τόσο στη διεύθυνση που είχε δηλώσει κατά την παροχή εξηγήσεων όσο και στην πληρεξούσια δικηγόρο του, οπότε το αίτημα απορρίφθηκε.

Περισσότερα...
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 5.10.2016 έγιναν στα Ιωάννινα τα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Άπειρο Χώρα στην Μεγάλη Ήπειρο. Ηπειρώτες ακολουθώντας την υπερπόντια μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Τέλος του 19ου αιώνα έως τον μεσοπόλεμο», η οποία διοργανώθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου στο Ίτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων,  θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου του 2017 και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων έγιναν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δρα κ. Κωνσταντίνο Σουέρεφ.

Η παρουσίαση του θέματος έγινε από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια κα Κατερίνα Λιάμπη και ακολούθησε ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων για την μετανάστευση από τον συγγραφέα κ. Μιχάλη Σπέγγο.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της ΗΓΕΣΙΑΣ του WJC με τον ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) κ. Ρόναλντ Λόντερ, καθώς και  αντιπροσωπεία του WJC, συναντήθηκαν τη Δευτέρα 26.9.2016 στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στην ομιλία του ο Πάπας αναφέρθηκε στην πρόκληση για τη διατήρηση της ειρήνης παγκοσμίως και στο προσφυγικό ζήτημα. Ο Πάπας τόνισε: «Η Ευρώπη συχνά ξεχνάει πως έχει εμπλουτιστεί με μετανάστες. Η Ευρώπη κλείνεται στον εαυτό της. Η Ευρώπη έχει έλλειψη  δημιουργικότητας. Η Ευρώπη έχει προβλήματα υπογεννητικότητας και υψηλά ποσοστά ανεργίας». Και συμπλήρωσε ο Πάπας: «Είναι σημαντικό να σκεφτούμε την ενσωμάτωση των προσφύγων. Αυτοί που διέπραξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο δεν ήταν κατάλληλα ενταγμένοι».

Επανέλαβε επίσης όσα είχε συζητήσει με τον Πρόεδρο του WJC σε παλαιότερη συνάντησή τους, ότι ένα καλός Χριστιανός δεν μπορεί να είναι αντισημίτης.

Ο Καθολικός Ποντίφικας επεσήμανε πως είναι σημαντικό οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι να μιλήσουν ανοιχτά κατά της βαρβαρότητας στον κόσμο. «Θα πρέπει να πορευτούμε μαζί σ΄ ένα κοινό ταξίδι για να κάνουμε τον κόσμο περισσότερο ασφαλή», είπε ο Πάπας στην αντιπροσωπεία του WJC, η οποία απαρτίζονταν από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, με αφορμή τον εορτασμό της εβραϊκής εορτής του Ρος Ασανά, ευχήθηκε σε όλους τους Εβραίους του κόσμου να έχουν μια γλυκιά νέα χρονιά.   

Ο Πάπας επιπροσθέτως δήλωσε: «Οφείλουμε να είμαστε περισσότερο ευγενείς και φιλικοί και δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε κατά της βαρβαρότητας, αλλά και να υπερασπιστούμε την ειρήνη».

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Αρχειακές και ερευνητικές διαθεσιμότητες (1912 – 1962)»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Η Έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Ιστορικό Αρχείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα:

«Δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Αρχειακές και ερευνητικές διαθεσιμότητες (1912 – 1962)».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Ιανουαρίου 2017. Η πρόσκληση αφορά στην παρουσίαση:

Α) νέων ερευνητικών θεμάτων υπό εξέλιξη (ή σε αρχικό στάδιο),

Β) νέων αρχειακών διαθεσιμοτήτων ή την επαναπροσέγγιση γνωστών αρχείων με νέα ερωτήματα και

Γ) ανέκδοτων ή υπό δημοσίευση μελετών.

Τίτλοι, σύντομες περιλήψεις (έως 150 λέξεις), με ονοματεπώνυμο, e-mail και ιδιότητα μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2016 στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 
«ΛΙΘΟΙ ΜΝΗΜΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

«Ένας άνθρωπος ξεχνιέται, όταν ξεχνιέται το όνομά του» λέει ο Gunter Demnig, παραπέμποντας σε σχετικό εδάφιο του Ταλμούδ (ιερού βιβλίου του Ιουδαϊσμού). Από τη λήθη του χρόνου που περνά και …χάνεται θέλησε να «προστατεύσει» τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος -αυτών που σκότωσαν οι ναζί από το1933 ως το 1945 ή οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, αρνούμενοι να ακολουθήσουν τον δρόμο προς τα στρατόπεδα κολαστήρια του Γ’ Ράιχ- ο Γερμανός καλλιτέχνης και επινόησε το project των stolpersteine. Πρόκειται για μικρές μπρούτζινες ενθέσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια -Λίθοι Μνήμης, όπως αποκαλούνται- που φέρουν πάνω τους χαραγμένο το όνομα ενός θύματος του Ολοκαυτώματος, την ημερομηνία γέννησής του, αλλά και την ημερομηνία απέλασής του σε κάποιο από τα στρατόπεδα της ναζιστικής μηχανής θανάτου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή την ημερομηνία θανάτου του (εάν είναι γνωστή).

Ήδη,πάνω από 50.000 τέτοιοι Λίθοι Μνήμης έχουν «ριζώσει» σε δρόμους και πεζοδρόμια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών (σ.σ. οι πρώτοι τοποθετήθηκαν στο Αμβούργο), ενώ στη Θεσσαλονίκη το project «ήρθε» πέρυσι με πρωτοβουλία ενός Θεσσαλονικιού επιχειρηματία που ζει στη Γερμανία, του Απόστολου Δεκρελή, για την ανάδειξη της ιστορίας των μαθητών- θυμάτων των ναζί που φοιτούσαν στο (πρώην) 1ο Σχολείο Αρρένων.

Περισσότερα...
 
ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ – «ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ», λέει το EJC PDF Εκτύπωση E-mail

Με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) χαρακτήρισε ως ασυνείδητη τη σύσταση εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Ε.Ε. να αφαιρεθεί η Χαμάς από τον ευρωπαϊκό κατάλογο των τρομοκρατικών oργανώσεων. Η πρόταση αυτή έγινε από τον γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα και σχετίζεται με προσφυγή που είχαν κάνει κράτη- μέλη του Συμβουλίου της Ε.Ε. το 2014 ζητώντας την απομάκρυνση της Χαμάς από τη λίστα βάσει ενός διαδικαστικού λάθους.

Η απόφαση του 2014 ανέφερε ότι η Χαμάς είχε ενταχθεί στον κατάλογο βάσει αναφορών των ΜΜΕ και στοιχείων εναντίον της που δεν είχαν επαρκώς εξεταστεί και επιβεβαιωθεί. Η αφαίρεση της Χαμάς από τον κατάλογο επιτήρησης τρομοκρατικών οργανώσεων θα σημάνει την απεμπλοκή των πόρων τη Χαμάς σε χώρες της Ε.Ε.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae