Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5442 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023

Η ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter στις 27.1.2023 τόνισε το νόημα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος με την ακόλουθη δήλωση: 

"Τιμάμε σήμερα τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το αποτρόπαιο έγκλημα του ναζισμού, που συγκλόνισε με την ασύλληπτη βαρβαρότητά του την ανθρωπότητα, μας καλεί όλους σε διαρκή εγρήγορση, ώστε το σύνθημα 'Ποτέ Ξανά' να γίνει πράξη". 

Διαβάστε εδώ την ανάρτηση της ΠτΔ στο Facebook.

 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023

Το παρακάτω μήνυμα ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 27.1.2023:

Σήμερα τιμούμε τους 60.000 συμπατριώτες μας που χάθηκαν στα κολαστήρια του ναζισμού. Και μαζί τους, τα 6 εκατομμύρια ομοθρήσκων τους που μοιράστηκαν την ίδια τραγική μοίρα, στη μεγαλύτερη θηριωδία της ανθρωπότητας. Ποτέ ξανά!

 
WE REMEMBER 2023 – Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος τίμησαν η Βουλή των Ελλήνων και Δήμοι της χώρας, συμμετέχοντας στη φετινή εκστρατεία WE REMEMBER, με τη φωταγώγηση κτιρίων και την προβολή των λογοτύπων της εκστρατείας στις προσόψεις της Βουλής, Δημαρχείων και εμβληματικών τοποσήμων ανά την Ελλάδα το βράδυ της 26ης προς την 27η Ιανουαρίου 2023.

Στόχος της εκστρατείας είναι να φωτίσει τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος ώστε η ανθρωπότητα να μην ξεχάσει το έγκλημα της εξόντωσης των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που διαπράχθηκε από τους Ναζί κατά την εφαρμογή «Τελικής Λύσης», να διδαχθεί από την ιστορία ώστε το έγκλημα να μην επαναληφθεί. 

Η πρόσοψή της Βουλής φωταγωγήθηκε με το σύνθημα “We remember” (Θυμόμαστε) με φωτογραφία κρατουμένων παιδιών σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το λογότυπο του WE REMEMBER πάνω στη στολή των κρατουμένων του Άουσβιτς, με το κίτρινο Άστρο του Δαβίδ και τα  συρματοπλέγματα προβλήθηκε στα Δημαρχεία της Αθήνας, της Βέροιας, της Πρέβεζας, στον Πύργο του Ρολογιού της Ξάνθης, στο λιμάνι των Χανίων. Πανό με την ίδια μακέτα αναρτήθηκε στα δύο Δημαρχεία της Χαλκίδας. Η μακέτα θα προβληθεί στα Ιωάννινα, το Σάββατο 28.1.2023, στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στη Θεσσαλονίκη, το λογότυπο της εκστρατείας συμπεριλήφθηκε στην αφίσα που αναρτήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης. Τα Δημαρχεία Ιωαννίνων και Λάρισας φωταγωγήθηκαν με ιδιαίτερα χρώματα. Με το λογότυπο του WE REMEMBER φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο της Κέρκυρας.

Για την υλοποίηση των δράσεων αυτών το ΚΙΣΕ συνεργάστηκε με τη Βουλή των Ελλήνων και τους Δήμους. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΚΙΣΕ και η γραφίστρια του ΕΜΕ Χάγια Κοέν φιλοτέχνησε τόσο τη μακέτα που προβλήθηκε στην πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων, όσο και τη μακέτα που προβλήθηκε στους Δήμους.

 

 
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023

Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών συνδιοργάνωσαν και φέτος την επέτειο για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας, στον Κεραμεικό, στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, παρουσία κοινού και επισήμων. Συγκινητική η παρουσία και η κατάθεση στεφάνου ενός από τους λίγους επιζώντες εν ζωή κ. Ούγκο Φρανσές, επιζώντα του στρατοπέδου Bergen Belsen.

Η κεντρική εκδήλωση, με τίτλο «Σκυτάλη στη Μνήμη», έλαβε χώρα μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση άνοιξε χορωδία μαθητών του Σχολείου Lauderτης Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας. Στη συνέχεια, συγγενείς της πρόσφατα εκλιπούσας Χρυσούλας Ελιασσά άναψαντα κεριά της επτάφωτης λυχνίας τιμώντας τη μνήμη όσων χάθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Η Χρυσούλα Ελιασσά υπήρξε όμηρος στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα, αλλά επέζησε, γύρισε στην πατρίδα, έκανε οικογένεια και πρόλαβε να δει δισέγγονα. Δεν ξέχασε ποτέ τα όσα φρικτά έζησε και με τη ζωντανή μαρτυρία της προέτρεπε τους νεότερους να θυμούνται αυτά που συνέβησαν για να μην ξαναγίνουν.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Βάνδαλοι ρατσιστές βεβήλωσαν με αγκυλωτούς σταυρούς τον εξωτερικό περιμετρικό τοίχο της ιστορικής Συναγωγής Ιωαννίνων που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο. Οι βέβηλοι σχημάτισαν σβάστικες και σε σπίτια στη γύρω περιοχή.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού για την απεχθή πράξη και ζητά από τις αρμόδιες Aρχές να ενεργήσουν τόσο για τη σύλληψη των δραστών όσο και για την επαρκή φύλαξη της Συναγωγής, ώστε να περιοριστούν παρόμοια περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων.

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ WJC ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Από 5 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2016 εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ρόμπερτ Σίνγκερ και ο αναπληρωτής του υπεύθυνος για διπλωματικά θέματα κ. Μαράμ Στερν, επισκέφθηκαν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και είχαν συναντήσεις με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και την ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού. Η επίσκεψη είχε τόσο εθιμοτυπικό όσο και επετειακό χαρακτήρα καθώς το WJC γιορτάζει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του και το ΚΙΣΕ –που είναι μέλος του από το 1951- συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια συνεργασίας με το WJC.

Στην Αθήνα οι κ. Σίνγκερ και Στερν συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη και τον γεν. γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργο Καλαντζή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Ιρίτ Μπεν Αμπα και την επιτετραμμένη κα Σαουσάν Χασόν.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε συνέχεια της επιστολής συμπαράστασης που απέστειλε το ΚΙΣΕ στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο καταδικάζοντας την εμπρηστική επίθεση στην Μονή Πετράκη, ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 18ης μηνός Αυγούστου ε.ε., γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, διεξελθούσα το υπ’ αριθμ. 391/9.8.2016 υμέτερον έγγραφον αλληλεγγύης και συμπαραστάσεως μετά την εμπρηστικήν επίθεσιν εις τον αύλειον χώρον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τας πρότριτα επισυμβάσας εις Ιερούς Ναούς τρομοκρατικάς ενεργείας, έγνω ολοθύμως ευχαριστήσαι υμάς δια τα εκφρασθέντα αισθήματα συμπαθείας και αποδοκιμασίας τούτων των λυπηρών περιστατικών βίας κατά ιερών χώρων, ιεροπραξιών, θρησκευτικών λειτουργών και πιστών.

Η συγκινητική υμετέρα επιστολή, ήτις ήγγισεν ημάς βαθέως και πολυτίμως, αποκτά ιδιαιτέραν αξίαν εις διεθνείς συνθήκας οξύνσεως της βίας και του φανατισμού, υποβαθμίσεως πανανθρωπίνων αξιών και περιφρονήσεως των οσίων και των ιερών, καθ' ας δεόμεθα εκ καρδίας όπως διαλάμψη η ειρήνη των τέκνων του Θεού και επιστρέψωσιν οι πεπλανημένοι εις επίγνωσιν της αληθείας δια της απείρου Χάριτος και του ελέους Αυτού.

Επί δε τούτοις, ευγνώμονες δια την άμεσον συμπαράστασιν και το ευγενές ενδιαφέρον υμών, ευχόμεθα πλουσίαν την ενίσχυσιν εις την ενάσκησιν των υμετέρων καθηκόντων, ευόδωσιν εις τα αγαθά έργα τα οποία επιτελείτε και διατελούμεν μετ' εγκαρδίων αισθημάτων εκτιμήσεως.

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΤΟΝ Γ.Γ. ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (6.9.2016) του Υπουργείου Παιδείας για την συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και του Γ.Γ. Θρησκευμάτων με τους εκπροσώπους του  WJC και του Ελληνικού Εβραϊσμού:

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκου Φίλη, με τον Ρόμπερτ Σίγκερ διευθύνοντα σύμβουλο του  World Jewish Congress (WJC) παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή. Η εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι) στις 1.30 το μεσημέρι.

Παρευρέθηκαν επίσης ο  Μαράμ Στερν, αρμόδιος σε θέματα διπλωματίας του WJC. Επίσης ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μωησής Κωνσταντίνης,  ο πρόεδρος της  Ισραηλιτικής  Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου  Βίκτωρ Ελιέζερ.

Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και οι εκπρόσωποι του  World Jewish Congress συνεχάρησαν την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας προσωπικά για τις θετικές πρωτοβουλίες τους και τη σταθερή πολιτική τους στην υπεράσπιση των μεγάλων οικουμενικών αξιών της Δημοκρατίας και της Θρησκευτικής Ελευθερίας., αλλά και για τη στάση τους στο κρίσιμο ανθρωπιστικό ζήτημα των προσφύγων.

Ο Υπουργός εξήγησε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα καταπολέμησης του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας  και του αντισημιτισμού, αλλά και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae