Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2989 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Ι.Κ.Θ. & ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, "σε συνέχεια επαφών του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, με Υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στον χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του στις 7/8/2018, γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει τις εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος με επιχορήγηση μέχρι και το ένα τέταρτο του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου".

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωνε για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος ότι 'η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ως φόρος τιμής στους Εβραίους που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως όχημα διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ως πολιτιστικό αγαθό καθαυτό'».  

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα ακόμη βήμα προς την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έγινε χθες, 7.8.2018, καθώς με απόφασή του ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενέκρινε την χρηματοδότηση κατασκευής του. Στην επιστολή του προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησης για έμπρακτη υποστήριξη στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και κάνει γνωστό πως στον προϋπολογισμό του 2019 θα προβλεφθεί ποσό ως το 1/4 του προϋπολογισμού του έργου (υπολογίζεται σε 23 εκ. ευρώ). Να σημειωθεί πως ήδη η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση του έργου με 10 εκ. ευρώ και ανάλογο ποσό θα διαθέσει και το Ίδρυμα Νιάρχος. Ο χώρος που ανεγερθεί το Μουσείο αλλά και για το Μητροπολιτικό Πάρκο που θα κατασκευαστεί δίπλα είναι παραχώρηση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Πηγή: Ιστοσελίδα myportal.gr, 8.8.2018

 
Δήλωση του Προέδρου του ΚΙΣΕ για την Γενοκτονία των Ρομά

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 2.8.2018,  για την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ρομά, σε δήλωσή του τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εκ μέρους των Ελλήνων Εβραίων -που έχασαν 77 χιλιάδες ψυχές, δηλαδή, το 86% του προπολεμικού ελληνοεβραϊκού πληθυσμού- αλλά και των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης που εξοντώθηκαν στη διάρκεια της Ναζιστικής λαίλαπας, βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τιμήσουμε -όλοι μαζί- τα θύματα των Ρομά.

Μα πάνω από όλα, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να ενώσω τη φωνή μου με τη δική σας στην επισήμανση πως μόνον με τις πρωτοβουλίες Μνήμης, με τη γνώση της ιστορίας, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη διάδοση του μίσους και του φανατισμού, και ίσως καταφέρουμε να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον».

Περισσότερα...
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ EJC ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Δ. Τύπου EJC, Βρυξέλλες 2.8.2018: Σε συνέχεια των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή της Αττικής στην Ελλάδα, το SACC, Κέντρο Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων του EJC, θα διοργανώσει στην Αθήνα Συνέδριο για τη Διαχείριση Κρίσεων προκειμένου να μελετηθούν και να αναλυθούν οι δραματικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Το Συνέδριο στόχο έχει να ενθαρρύνει την ανοιχτή συζήτηση και να κοινοποιήσει βέλτιστες πρακτικές γύρω από την άμεση ανταπόκριση, τις επικοινωνίες και τον συντονισμό επειγουσών αναγκών.

«Επιθυμούμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία ανάπτυξης των καλύτερων δυνατόν μηχανισμών αντίδρασης για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστροφών», δήλωσε ο Πρόεδρος του EJC Dr Moshe Kantor και συνέχισε: «Τα μαθήματα που πήραμε από την Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα στην αντιμετώπιση κρίσεων που ανακύπτουν ανά τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι συνεργαζόμενοι με Έλληνες αξιωματούχους και ειδικούς, μαζί, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι βέλτιστες μέθοδοι αντίδρασης θα κοινοποιούνται μεταξύ μας αλλά και ευρύτερα, και ότι θα αξιοποιηθούν για τη διάσωση αναρίθμητων ζωών».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή διεθνών ειδημόνων και ακαδημαϊκών του τομέα διαχείρισης κρίσεων καθώς και υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων της αστυνομίας, του στρατού, της πολιτικής προστασίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η ομάδα ειδικών αντιμετώπισης κρίσεων του SACC εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στην υποστήριξη και προετοιμασία χωρών και κοινοτήτων για την διαχείριση κρίσεων και επειγόντων περιστατικών, χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση ευρείας κλίμακας καταστάσεων κρίσης.

Πηγή: EJC

 
ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΛΟΝΤ ΛΑΝΖΜΑΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη του Eλληνικού Eβραϊσμού για το θάνατο του γάλλου σκηνοθέτη Κλόντ Λανζμάν, μίας εμβληματικής προσωπικότητας με ιδιαίτερη συνεισφορά στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ο Κλόντ Λανζμάν με την ταινία «Shoah» (Ολοκαύτωμα) που δημιούργησε το 1985 συνέβαλε στο να διαφοροποιήσει την οπτική που είχε ο κόσμος για το Ολοκαύτωμα, αφού βασίστηκε σε πρωτογενές αρχειακό υλικό για να αποτυπώσει τις φρικιαστικές βιομηχανικές μεθόδους εξόντωσης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ δήλωσε για το θάνατο του Κλόντ Λανζμάν: «Η πολυβραβευμένη ταινία “Shoah” για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης είναι μια συγκλονιστική καταγραφή των θηριωδιών των Ναζί με μεγάλη απήχηση σε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Ο Κλόντ Λανζμάν είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα, αλλά αλησμόνητη παραμένει στη μνήμη μου η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το 2003 για να παραστεί, ύστερα από πρόσκληση, σε εκδήλωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης αφιερωμένης στο Ολοκαύτωμα.    

Με το θάνατο του Κλόντ Λανζμάν η πνευματική ζωή της ανθρωπότητας γίνεται φτωχότερη, χάνεται μία εξέχουσα προσωπικότητα, η οποία αφήνει όμως μία ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές, η μνήμη του Ολοκαυτώματος να μείνει στην αιωνιότητα». 

Περισσότερα...
 
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Μ' ένα λουλούδι στο χέρι πολίτες και φορείς της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της 4ης Ιουλίου 2018 μπροστά από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, σε μια συμβολική διαμαρτυρία. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον πρόσφατο βανδαλισμό του μνημείου και σε μία προσπάθεια άνθρωποι, κάθε ηλικίας, να δείξουν ότι «δεν σιωπούν και δεν μένουν ουδέτεροι απέναντι στη βαρβαρότητα».

To «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, αντιδήμαρχοι και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς και εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας. O Γερμανός πρόξενος καταδίκασε το περαστικό, ενώ ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως τέτοιες ενέργειες «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από μια κοινωνία που θέλει να είναι ευπρεπής» και εξέφρασε τη λύπη του για τον πρόσφατο βανδαλισμό του μνημείου.

Με αυτήν τη συμβολική κινητοποίηση και τα λουλούδια που τοποθέτησαν, οι πολίτες και φορείς της πόλης θέλησαν να προστατέψουν το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πηγή: Καθημερινή, 4.7.2018 

 
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΡΑΣΣΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 8.7.2018, στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο της Αννης Καρολίδου για την επιστοφή της οικογένειας Καράσσο στη Θεσσαλονίκη. 

Ένας από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Ισραήλ, που γεννήθηκε στο μικρό κατάστημα αποικιακών του Χαΐμ Καράσσο, στην οθωμανική Θεσσαλονίκη.

Εκατό χρόνια μετά, 20 μέλη της οικογενείας  Καράσσο μαζί με δύο παιδιά και ένα μωράκι τεσσάρων μηνών, ήρθαν από το Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ταξίδι μνήμης και επανασύνδεσης του ομίλου Καράσσο με την επιχειρηματική του μήτρα, εδώ που ο πατριάρχης της οικογενείας, Χαΐμ του Δαυίδ, γεννημένος το 1853, έκανε τα πρώτα του βήματα στο εμπόριο, με ένα μικρό κατάστημα αποικιακών ειδών.

Η σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΘ, ήταν ίσως μία από τις πιο όμορφες, τις πιο ζεστές και ανθρώπινες που έχουμε παρακολουθήσει, στα πολλά χρόνια δημοσιογραφικής κάλυψης του ρεπορτάζ του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κι’ αυτό, γιατί πίσω από την επιχειρηματική διαδρομή της πόλης και μέσα από τη συστηματική ερευνητική δουλειά που έγινε στο ιστορικό αρχείο του ΕΒΕΘ, ήρθαν στο φως σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της, που εχθές εδώ και σήμερα αλλού, δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν σαν Greek Jews, όπως συνεχίζουν να τους αποκαλούν στο σύγχρονο Ισραήλ.

Περισσότερα...
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ρ.ΡΙΒΛΙΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ καταδίκασε τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Εκφράζω τη λύπη μου και ταυτόχρονα τη βαθειά μου ανησυχία για τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Ενώνω τη φωνή μου μαζί σας στην αδιαμφισβήτητη καταδίκη αυτής της ποταπής λεηλασίας της μνήμης των θυμάτων. Ας μην αμφιβάλουμε ότι αυτή είναι μία ακόμη υπόμνηση ότι χρειάζεται να αντισταθούμε στον αντισημιτισμό και σε όλες τις μορφές του.

Όταν στάθηκα δίπλα σας, μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας, και εγκαινιάσαμε το Μουσείο Θεσσαλονίκης, ανέφερα ότι το Ολοκαύτωμα δεν αποτελεί μόνον εβραϊκή υπόθεση, είναι ζήτημα διεθνές και αγγίζει κάθε έθνος και κάθε λαό. Σήμερα στέκομαι πάλι δίπλα σας καλώντας τους πάντες να αντιταχθούν σε αυτή την τρομερή πράξη βανδαλισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης της παιδείας γύρω από το Ολοκαύτωμα και τους κινδύνους του μίσους και του ρατσισμού".

Περισσότερα...
 
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 3.7.2018, κατά την 38η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη κατατέθηκε από την Ουγγαρία κοινή δήλωση για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, εκ μέρους των 21 κρατών μελών του Οργανισμού μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα οι χώρες που στήριξαν τη δήλωση είναι οι: Αλβανία, Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουκρανία, Τσεχία, Αυστρία, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Λιθουανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Αγγλία, Καναδάς και Λιχτενστάιν.  

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο χαιρέτισε τη σημαντική αυτή ενέργεια με δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου του Ρόμπερτ Σίνγκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτής της εξέλιξης για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού. 

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae