Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1335 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΓΙΟΜ ΑΑΤΣΜΑΟΥΤ 2018: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 70α ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΙΣΕ

Το Ισραήλ γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του, από την ίδρυση της Εθνικής Εστίας όλων εκείνων των Εβραίων που στο διάβα της ιστορίας υπέστησαν εξορίες, διακρίσεις, διωγμούς, όλων εκείνων που απεγνωσμένα ζητούσαν ασφαλές καταφύγιο όταν γλύτωσαν από τους θαλάμους αερίων αλλά κανείς δεν ήθελε να τους δεχθεί. Το Ισραήλ γιορτάζει τα 70 χρόνια της ελεύθερης πρόσβασης του Εβραϊκού λαού στις θρησκευτικές και πολιτιστικές του ρίζες. Το Ισραήλ γιορτάζει τα 70 χρόνια Δημοκρατίας και ισονομίας για όλους τους πολίτες του ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας. Το Ισραήλ γιορτάζει 70 χρόνια τεχνολογικής προόδου, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, 70 χρόνια απορρόφησης ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών ρευμάτων, 70 χρόνια άνθισης των Γραμμάτων και των Τεχνών, 70 χρόνια διεθνούς ανθρωπιστικής αλληλεγγύης με τους Ισραηλινούς γιατρούς, στρατιώτες και πυροσβέστες να είναι οι πρώτοι που σπεύδουν να βοηθήσουν όπου υπάρχει φυσική καταστροφή, από την Κεφαλονιά μέχρι την Αϊτή.

Ταυτόχρονα όμως το Ισραήλ θυμάται... θυμάται 70 χρόνια αγώνων για την ανεξαρτησία, για την ασφάλεια των πολιτών του, για την μεταφορά διωκόμενων Εβραίων από την Βόρειο Αφρική, από τις Αραβικές χώρες, από την Νότιο Αμερική, από την πρώην Σοβιετική Ένωση, από το Ιράν και την Αιθιοπία. Το Ισραήλ θυμάται τα παιδιά του που έπεσαν στη διάρκεια των αγώνων αυτών! Κάθε οικογένεια θρηνεί ένα συγγενή, ένα φίλο, ένα γείτονα. Η χαρά όμως είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θλίψη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η γιορτή της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ αποτελεί συνέχεια της ημέρας πένθους. 

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εύχεται χρόνια πολλά στο Ισραήλ και σύντομα ο λαός του Ισραήλ και μαζί του όλοι οι φίλοι του να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης και της ευημερίας. Και όπως είπε και ο αείμνηστος πρόεδρος του Σιμόν Πέρες, ευχόμαστε «να παραμείνει το Ισραήλ τόσο παραδοσιακό όσο οι Δέκα εντολές και να εκσυγχρονίζεται όπως το Ίντερνετ». ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΙΣΡΑΗΛ!

Αθήνα, 19 Απριλίου 2018

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
70 Χρόνια Ισραήλ: Μια Γιορτή του Ισραήλ και της Ελληνο-Ισραηλινής Φιλίας -- ΜΗΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Σήμερα γιορτάζεται η 70ή Επέτειος της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, Yom Haatsmaut από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του στις 14 Μαϊου 1948.

Τα 70 Χρόνια του Ισραήλ χαρακτηρίζονται από μεγάλα επιτεύγματα. Στην συναρπαστική ιστορική διαδρομή του, το Ισραήλ κατόρθωσε να συγκεντρώσει Εβραίους της Διασποράς από 100 και πλέον χώρες του κόσμου, να δημιουργήσει μια ανθηρή δημοκρατία σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες, Εβραίοι, θρήσκοι και κοσμικοί, Άραβες, Αρμένιοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Δρούζοι είναι ισότιμοι απέναντι στον νόμο, ενώ εξασφαλίζεται η ελευθερία της γνώμης και της θρησκευτικής λατρείας.

Δυσκολίες που αντιμετώπιζε το Ισραήλ όπως η λειψυδρία, μετατράπηκαν σε πλεονεκτήματα, καθώς η χώρα ανέπτυξε εξελιγμένες τεχνολογίες αφαλάτωσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων, οδηγώντας στην πλέον γνωστή ιστορία της μετατροπής της ερήμου σε πράσινο. Επιπρόσθετα, το Ισραήλ έχει μετεξελιχθεί από μια κυρίως αγροτική οικονομία με σοσιαλιστικό προσανατολισμό σε ένα κέντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.

Τα 70 χρόνια του Ισραήλ γιορτάζονται επίσης στην εποχή της νέας συμμαχίας Ισραήλ-Ελλάδας αλλά και της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου. Επομένως, η 70ή επέτειος δεν είναι μόνο μια γιορτή του Ισραήλ, αλλά και της Ελληνο-Ισραηλινής φιλίας, καθώς η Ελλάδα και το Ισραήλ εργάζονται από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Περισσότερα...
 
ΣΤΗΝ 70η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ WJC ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ» ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Δ.Τύπου WJC, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - Την Τρίτη 17.4.2018, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC), παρέδωσε ιδιοχείρως στον Ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin, την επίσημη "Διακήρυξη Δέσμευσης της Εβραϊκής Διασποράς προς το Κράτος του Ισραήλ με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ", υπογεγραμμένη από τους ηγέτες 83 εβραϊκών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου. [Ελληνικά]

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο ξεκίνησε και υιοθέτησε αυτήν την πρωτοφανή δήλωση εξ ονόματος των κοινοτήτων - μελών του σε έξι ηπείρους, ως μανιφέστο της "υπερηφάνειας και του θαυμασμού για τα αξιοσημείωτα και εμπνευσμένα επιτεύγματα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά δεκαετιών" της Εβραϊκής Διασποράς και ως υπόσχεση της "σταθερής και ακλόνητης υποστήριξης του Ισραήλ ως  κράτους-έθνους του εβραϊκού λαού και της κεντρικής του θέσης στον εβραϊκό λαό".

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ronald S. Lauder είπε: "Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο, που εκπροσωπεί 100 εβραϊκές κοινότητες σε έξι ηπείρους, είναι βαθιά αφοσιωμένο στο Κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του. Αυτό το μανιφέστο είναι μια δήλωση της υπόσχεσής μας να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το εβραϊκό κράτος, να το υποστηρίζουμε και να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση του ασφαλούς μέλλοντός του".

Περισσότερα...
 
ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ Μ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δύο γελοιογραφίες του Μιχάλη Κουντούρη, με έντονα μηνύματα δαιμονοποίησης του Ισραήλ και απαράδεκτου παραλληλισμού με το Ολοκαύτωμα, δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 10 και 11.4.2018. Με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αναλυτική κριτική σκέψη, σχολίασαν τις γελοιογραφίες οι: η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Ιρίτ Μπεν-Αμπα (ΕΦ.ΣΥΝ.11/4/2018), ο δημοσιογράφος και γ.γ. του ΚΙΣΕ Βίκτωρ Ελιέζερ («Ματωμένα αποτυπώματα» ΕΦ.ΣΥΝ. 16/4/2018) και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς («Δεν ξεχνούμε το Ολοκαύτωμα» ΕΦ.ΣΥΝ.16/4/2018).

Διαβάστε παρακάτω τα άρθρα:

  • «Ματωμένα αποτυπώματα» του Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ*, ΕΦ. ΣΥΝ. 16.4.2018

Γιομ Ασσοά. Ημέρα του Ολοκαυτώματος, 11 Απριλίου 2018. Οι Εβραίοι θρηνούν 6.000.000 ομοθρήσκους τους που άδικα και βάναυσα θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων! Την ίδια ακριβώς μέρα, στην Ελλάδα, η «Εφημερίδα των Συντακτών», γνωστή για τον ανελέητο αγώνα της κατά του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού, φιλοξένησε σκίτσο στο οποίο Ισραηλινός στρατιώτης αφήνει τα ίχνη των ματωμένων χεριών του στο Τείχος των Δακρύων, δίπλα σε πολλά άλλα ματωμένα αποτυπώματα, άλλων ανθρώπων που προφανώς προσεύχονταν πριν από αυτόν. Ξέρετε, όλοι οι Εβραίοι έχουμε επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων, πολλοί από εμάς προσεύχονται και ακουμπούν το Τείχος αυτό που είναι οτι απέμεινε από το Ναό του Σολομώντα. Τα ματωμένα αποτυπώματα, κατά τον σκιτσογράφο, μπορούν να είναι τα ματωμένα αποτυπώματα κάθε Εβραίου που έχει επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων!  Μια μέρα νωρίτερα, φιλοξενήθηκε στην ίδια εφημερίδα άλλο σκίτσο (του ιδίου σκιτσογράφου) όπου η Λωρίδα της Γάζας ταυτιζόταν με κρατούμενο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης!

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού για το θάνατο τριών Ισραηλινών που δολοφονήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών, μαχαιρώθηκε στην Ιερουσαλήμ και δύο νέοι στρατιώτες στη Δυτική Όχθη δέχθηκαν επίθεση με αυτοκίνητο.

Το νέο κύμα τρομοκρατίας που εξαπολύουν ακραίες Παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον του Ισραήλ υπονομεύει κάθε προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή πυροδοτώντας για ακόμη μια φορά το μίσος και τον φανατισμό.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η τρομοκρατία δεν θα φέρει την ειρήνη.

Η τρομοκρατία προκαλεί αβάσταχτο πόνο και υποθάλπει το κλίμα εμπιστοσύνης που θα πρέπει να επικρατήσει ανάμεσα στους δύο λαούς ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ειρήνη.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στο λαό του Ισραήλ. 

Αθήνα 21 Μαρτίου 2018

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΖΙΝΑΣ ΑΣΣΕΡ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της μετάφρασης στα γερμανικά του ημερολογίου της Ροζίνας Ασσέρ Πάρδο «548 ημέρες με άλλο όνομα - Θεσσαλονίκη 1943: Μνήμες πολέμου».

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου.

Τη μετάφραση του ημερολογίου στα γερμανικά ανέλαβε ο Θανάσης Τσίγκας, ενώ ο συντονισμός και η έρευνα έγινε από τον Δρ Ulrich Baumann (Αναπληρωτής Διευθυντής Ερευνητής).

Η έκδοση του ημερολογίου στα γερμανικά έγινε από το Foundation Memorial to the Murdered Jews of Europe.

 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό το 1960 στη Νότια Αφρική.

Το μήνυμα της ημέρας αυτής  είναι  ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούμε  ότι ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος ώστε να μην ανέχεται και να μην επιτρέπει ρατσιστικές και νεοναζιστικές πρακτικές που οδηγούν σε πράξεις μίσους κατά του «άλλου» λόγω θρησκεύματος, χρώματος, γλώσσας ή φυλής.   

Αυτή την ημέρα ας επιβεβαιώσουμε ότι η "νίκη" σε αυτόν τον αγώνα θα προέλθει από τους απλούς πολίτες που πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους κατά της μισαλλοδοξίας, ώστε να οικοδομήσουν κοινωνίες που θα βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό της διαφορετικότητας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρη η ρήση του Νέλσον Μαντέλα,  "κανείς δε γεννιέται μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή του ή τη θρησκεία του....".

Γι' αυτό τη σημερινή ημέρα ας δεσμευτούμε ότι θα προάγουμε τον αλληλοσεβασμό.

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2018

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΡΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Για έκτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 η Πορεία Μνήμης «75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου». Δεκάδες άτομα αψήφησαν τη βροχή και συμμετείχαν στην Πορεία αυτή, που ακολουθεί τη διαδρομή που έκαναν Θεσσαλονικείς Εβραίοι για να φτάσουν στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό από όπου αναχώρησαν με το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς.

Της Πορείας προπορεύτηκε ο 93χρονος Μοσέ Αελιόν, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Αελιόν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έφυγε στα 18 του χρόνια για το στρατόπεδο του Άουσβιτς. Στην Πορεία συμμετείχαν ακόμα και ισραηλινοί οι γονείς των οποίων ήταν από τη Θεσσαλονίκη.

Στην πορεία έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μιταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η πρέσβης του Ισραήλ Ιριτ Μπεν Αμπα και ο Γερμανός πρόξενος Βάλτερ Στέχελ.

Τη σημασία της Πορείας Μνήμης υπογράμμισε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ακόμα και ρατσισμός και φασισμός. «Στις ημέρες μας πρέπει να κινητοποιούμαστε για να αποτρέψουμε την εκκόλαψη πολλών αυγών του φιδιού», σημείωσε.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΟ LIFO PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 23.3.2018 δημοσιεύτηκε στο LIFO.GR συνέντευξη του προέδρου του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ με τίτλο «Μουσείο Ολοκαυτώματος: Η Θεσσαλονίκη επανορθώνει για τα λάθη της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae