Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5281 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Σε πανηγυρική τηλεδιάσκεψη, που συγκάλεσε το ΚΙΣΕ στις 25.5.2020, ο Ελληνικός Εβραϊσμός χαιρέτισε τα 30 χρόνια πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική έκδοση του ΚΙΣΕ «30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ, 1990 – 2020: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ. Οι σταθμοί μιας δημιουργικής συνεργασίας».  Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο Ισραηλινός πρέσβης Γ. Αμράνι, το Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος, και οι τέως πρόεδροι του ΚΙΣΕ  Νισήμ Μαΐς και Βενιαμίν Αλμπάλας.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ, στην έναρξη της διάσκεψης, μίλησε για τον ρόλο του Ελληνικού Εβραϊσμού στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφερόμενος σε σημαντικά projectόπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος και τον σχεδιασμό εκδηλώσεων για το 2021: «Οι Έλληνες Εβραίοι νοιώθουμε ότι είμαστε η γέφυρα που ενώνει δύο φιλοσοφίες που σημάδεψαν και επηρέασαν τη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού: Την ελληνική φιλοσοφία, που εδραιώνει τις αρχές της Δημοκρατίας και της ελευθερίας και την εβραϊκή φιλοσοφία, που εδραιώνει τις αρχές του μονοθεϊσμού, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Περισσότερα...
 
30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ, 1990 – 2020. ΛΕΥΚΩΜΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ

Το ηλεκτρονική λεύκωμα «30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ, 1990 – 2020: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ. Οι σταθμοί μιας δημιουργικής συνεργασίας», που μόλις κυκλοφόρησε από το ΚΙΣΕ, είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 30 χρόνων από την de jure αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα. [ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ]

Το λεύκωμα περιλαμβάνει μια ενδεικτική ανθολόγηση των γεγονότων-σταθμών και των προσωπικοτήτων-πρωταγωνιστών της εξελικτικής πορείας των σχέσεων των δύο χωρών. Με αφετηρία την απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να αναβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, στις 21.5.1990, το χρονολόγιο παρακολουθεί τα βήματα της πρώτης δεκαετίας –αργά αλλά ρηξικέλευθα και σταθερά- που αναθέρμαναν τους αρχαίους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, τους διασκελισμούς της δεύτερης και τα άλματα της τρίτης δεκαετίας, με την πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασία και την κοινή συνείδηση για τα πολλαπλά οφέλη της για τις δύο χώρες, τους δύο λαούς αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τις πανηγυρικές δράσεις της 21ης Μαΐου 2020, με την κοινή δήλωση των Προέδρων Ελλάδας και Ισραήλ, Κ. Σακελλαροπούλου και Ρ. Ρίβλιν, την πρόποση των δύο πρωθυπουργών, Κυρ. Μητσοτάκη και Μπ. Νετανιάχου, την τελετή στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, και το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, που δημοσιεύθηκε και στην ισραηλινή εφημερίδα "Γιεντιότ Αχρονότ".

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Κ.Ι.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ 30η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα 30 χρόνια από την επίσημη αναγνώριση του Kράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα, σηματοδοτούν τους ορίζοντες μιας δυναμικής και επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών, για την πρόοδο και την ευημερία των δυο λαών.

Η πολιτική συνεργασία που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990, με την απόφασή του να αναγνωρίσει η Ελλάδα επισήμως το Κράτος του Ισραήλ, καλλιεργήθηκε από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών και επεκτάθηκε στην οικονομία, στην ασφάλεια, στην υγεία και στην παιδεία, στην ενέργεια, στον πολιτισμό και στον τουρισμό.

Περισσότερα...
 
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ 30η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Τη συνέχιση της στενής συνεργασίας και του συντονισμού για την προώθηση της φιλίας και της εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής, υπογραμμίζουν με κοινή τους δήλωση η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν, με την ευκαιρία της 30ης επετείου από την εγκαθίδρυση πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ.

Η κα Σακελλαροπούλου και ο Ισραηλινός ομόλογός της, επισημαίνουν ότι σήμερα «εορτάζουν από κοινού το παρελθόν, παρόν και μέλλον των διμερών μας σχέσεων» και σημειώνουν ότι πέραν των ισχυρών πολιτικών δεσμών, αυτή η σχέση έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε πολλούς τομείς, όπως η Οικονομία, η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Άμυνα, η Τεχνολογία, ο Πολιτισμός, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τριμερή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην ενίσχυση της συμμετοχής των ΗΠΑ, για την προαγωγή από κοινού της περιφερειακής ασφάλεια, της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Αναλυτικά στη δήλωσή τους η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν αναφέρουν:

«Σήμερα, 21η Μαΐου 2020, καθώς η Ελληνική Δημοκρατία και το Κράτος του Ισραήλ συμπληρώνουν 30 χρόνια εγκαθίδρυσης πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών μας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Reuven (Ruvi) Rivlin εορτάζουν από κοινού το παρελθόν, παρόν και μέλλον των διμερών μας σχέσεων.

Περισσότερα...
 
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 72ων ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Φέτος οι Ισραηλινοί γιόρτασαν το Γιομ Αατσμαούτ στα σπίτια τους, χωρίς τα πάρτυ, τα πικ νικ, τα μπάρμπεκιου, τις εκδρομές και την ολοήμερη ξέφρενη διασκέδαση, η οποία κάθε χρόνο ακολουθούσε το ολοήμερο πένθος για τους πεσόντες.

Ωστόσο, η επίσημη τελετή για την Ημέρα Ανεξαρτησίας και τα 72α γενέθλια του Ισραήλ ήταν πιο λαμπρή από ποτέ και μεταδόθηκε ζωντανά από το Όρος Χέρτζλ στην Ιερουσαλήμ. Στρατιωτικό άγημα σήμανε τη μετάβαση από το πένθος στη χαρά για την ίδρυση και την ανεξαρτησία του Κράτους του Ισραήλ.

Αναμεταδόθηκαν μηνύματα ελπίδας από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάου και τον Πρόεδρο της Κνέσετ Μπένυ Γκαντς. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε ότι στη «σημερινή εποχή εκφράζουμε την αγάπη μας με την απόσταση και όχι το αντίθετο» και έστειλε σε όλους τους Ισραηλινούς «μια εικονική αγκαλιά και μια ζεστή χειραψία αγκώνα». Ο Πρόεδρος της Κνέσετ, στο μήνυμά τoυ μίλησε για όλα όσα ενώνουν τους Ισραηλινούς, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, τονίζοντας τη σημασίας της συνεργασίας και της κοινής ευθύνης για το μέλλον.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Ronald SLauder γράφει για την επανέναρξη της εβραϊκής ζωής

Σε άρθρο του στην Jerusalem Post (23 Απριλίου 2020) ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, WJC, Ρόναλντ Λόντερ κοιτάει το μέλλον και γράφει για τα επιτακτικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος εβραϊσμός καθώς οι εβραϊκές κοινότητες σταδιακά θα επιστρέφουν στη νέα κανονικότητα της εποχής του κορωνοϊού. Παρακάτω δημοσιεύουμε τα κυριότερα σημεία που είναι εστιασμένα στις προκλήσεις και τις μελλοντικές ανάγκες:

«…Τώρα, που η πανδημία έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και τείνει να αποκλιμακωθεί, πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο, έχοντας υπόψη μας τις επιπτώσεις της πανδημίας στον παγκόσμιο εβραϊσμό, στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον.

Τους επόμενους μήνες, ο παγκόσμιος εβραϊσμός θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ίδια πρόκληση με ολόκληρη την ανθρωπότητα: πώς να προστατεύσουμε τη ζωή και την ευημερία μας καθώς επανερχόμαστε στη δουλειά και την δραστηριότητά μας. Προκειμένου να βρούμε τη σωστή ισορροπία στη ζωή μας υπό τη σκιά του κορωνοϊού, πρέπει να επιδείξουμε σύνεση, εφευρετικότητα, αυτοπειθαρχία και δημιουργικότητα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους εκπαίδευσης των παιδιών μας και διεξαγωγής της κοινοτικής ζωής.  Η κοινωνική απόσταση -την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε- πρέπει να γίνει εργαλείο για τη σύσφιξη κοινωνικών σχέσεων και το χτίσιμο κοινοτικών δεσμών. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η εβραϊκή ζωή δεν θα εξασθενήσει, αλλά θα ενδυναμωθεί.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΖΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΆΟΥΣΒΙΤΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλίκία 94 ετών ο Χένρι Κίτσκα, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είχε καταφέρει να επιβιώσει από το Άουσβιτς, έσβησε νικημένος από τον θανατηφόρο κορωνοϊό.

Ο Κίτσκα είχε περάσει 2,5 χρόνια της ζωής του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, από τον Σεπτέμβριο του 1942 ως τον Απρίλιο του 1945, καθώς τόσο εκείνος, όσο και η υπόλοιπη οικογένειά του απήχθησαν από το σπίτι τους στο Βέλγιο από τους Γερμανούς.

Μετά από τον Πόλεμο, επέστρεψε στο Βέλγιο, όπου αφιέρωσε τη ζωή του στο να δίνει διαλέξεις σε σχολεία και να μιλάει σε παιδιά για τη σκοτεινή πλευρά του πολέμου, αλλά και της ναζιστικής Γερμανίας.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ του ΚΙΣΕ προς ΙΣΡΑΗΛ, ΚΙΣ ΕΥΡΩΠΗΣ & ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή την πανδημία που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα, το ΚΙΣΕ απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα συμπαράστασης στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, στα ΚΙΣ Αγγλίας, Βελγίου, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μαρόκου, Ολλανδίας, Σουηδίας, καθώς και στις εβραϊκές Οργανώσεις των ΗΠΑ, AJC και ADL, οι Κοινότητες των οποίων θρήνησαν πολλά θύματα.       

«Αγαπητοί μας,  

Καθώς συνεχίζεται ο αγώνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτή τη δύσκολη και χωρίς προηγούμενο  περίοδο , το ΚΙΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του ελληνικού εβραϊσμού προς τις Κοινότητές σας.

Καθώς τίθεται σε εφαρμογή η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο αποκλεισμός από κάθε είδους δραστηριότητα  και η εργασία από το σπίτι για όλους, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Διασπορά, αλλά και στο Ισραήλ. 

Οι σκέψεις και οι ελπίδες μας είναι μαζί σας. Με βαθιά λύπη εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια  για τα θύματα του κορωνοϊού στην Κοινότητά σας.

Ευχόμαστε οι ασθενείς να αναρρώσουν άμεσα από αυτή τη δύσκολη ασθένεια.

Περισσότερα...
 
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Αρχιραββίνοι, Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Ιμάμηδες και Σεΐχηδες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 22.4.2020 στην Ιερουσαλήμ για να αναπέμψουν  μία κοινή προσευχή προς το Θεό, για ν’  ανακουφίσει την ανθρωπότητα από τα δεινά που βιώνει λόγω του κορωνοϊού.  

Οι θρησκευτικοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην ταράτσα του ξενοδοχείου King David, στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Ιερουσαλήμ με θέα προς την Παλαιά Πόλη και ανέγνωσαν όλοι μαζί την ίδια προσευχή, ο καθένας στη δική του γλώσσα, επικαλούμενοι το έλεος του Κυρίου.

«Θεέ, Εσύ που μας έθρεψες σε περίοδο λιμού και μας προσέφερες αφθονία, Εσύ που μας έβγαλες από το λοιμό και μας ελευθέρωσες από σοβαρές και μακροχρόνιες ασθένειες – Βοήθησέ μας», έψαλαν οι θρησκευτικοί ηγέτες.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae