Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1371 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

ΤΟ ΚΙΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΙΑΙΕΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού για τις πρόσφατες επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Σουηδία, εναντίον της Εβραϊκής Συναγωγής στο Γκέτεμποργκ και του Εβραϊκού νεκροταφείου στο Μάλμε.

Επιθέσεις κατά θρησκευτικών τόπων -όπου κι αν συμβαίνουν- είναι απαράδεκτες και πρέπει να καταδικάζονται από την παγκόσμια κοινότητα.

Η καταδίκη του αντισημιτισμού δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται και από όλα τα απαραίτητα μέτρα που οφείλει να λαμβάνει κάθε ευνομούμενη πολιτεία για την ασφαλή διαβίωση των πολιτών της.

Το ΚΙΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Σουηδίας και τονίζει ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης δεν μπορούν να αποτελούν στόχο οιασδήποτε σκοπιμότητας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Οι υπεύθυνες Αρχές οφείλουν να επαγρυπνούν και να προασπίζουν την ευημερία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, απέναντι στους οπαδούς του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν να επιβάλλουν τον σκοταδισμό στην Ευρώπη.  

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2017

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

 
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- Δήλωση του Πρώτου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans και της Επιτρόπου  Vera Jourová: «Είμαστε συγκλονισμένοι και εξοργισμένοι από το κύμα αντισημιτικών επιθέσεων και διαδηλώσεων που εξαπλώνουν το μίσος εναντίον των Εβραίων στις ευρωπαϊκές πόλεις τις τελευταίες μέρες. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία και είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές εβραϊκές κοινότητες, καταδικάζοντας με τον εντονότερο δυνατό τρόπο αυτές τις φρικτές επιθέσεις.

Αναμένουμε να διωχθούν οι δράστες της αντισημιτικής ρητορικής. Οι Ευρωπαίοι Εβραίοι πρέπει να μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους με ελευθερία και ειρήνη στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει γρήγορη ανταπόκριση στις αντισημιτικές ενέργειες, αλλά σημαίνει επίσης και παιδεία για τους νέους μας. Δεν υπάρχει χώρος για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη και στην κοινή μάχη κατά του αντισημιτισμού θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να απαλλαγούμε από αυτή την ιδεολογία του μίσους».

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στην οποία αποτυπώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Το κράτος του Ισραήλ, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος νομιμοποιείται να ορίζει την πρωτεύουσα του.  Στην Ιερουσαλήμ εδρεύει το σύνολο των πολιτειακών και κρατικών θεσμών της χώρας και εκεί γίνονται δεκτοί όλοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται το κράτος του Ισραήλ.

Στην  Ιερουσαλήμ βρίσκονται οι ιεροί τόποι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και το κράτος του Ισραήλ έχει διασφαλίσει για δεκαετίες τώρα, την ελεύθερη πρόσβαση και προσευχή όλων των πιστών, Εβραίων – Χριστιανών – Μουσουλμάνων στους ιερούς τόπους, οι οποίοι μάλιστα διοικούνται από τις αντίστοιχες Θρησκευτικές Αρχές.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εύχεται  να  επικρατήσουν οι φωνές της σύνεσης και της λογικής  από όλες τις πλευρές,  για να  συνεχισθεί η αρμονική  συμβίωση των κατοίκων της Ιερουσαλήμ  και σύντομα να επιτευχθεί μια συμφωνία ειρήνης που θα διασφαλίζει την ειρηνική και ασφαλή συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με σεβασμό στα δικαιώματα και των δύο λαών.  

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2017

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο Τραγουδιστής του Αουσβιτς, ΕΣΤΡΟΓΚΟ ΝΑΧΑΜΑ»

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών το βιβλίο της Κατερίνας Οικονομάκου «Ο τραγουδιστής του Αουσβιτς Εστρόγκο Ναχάμα, Θεσσαλονίκη 1918 – Βερολίνο 2000». Η παρουσίαση διοργανώθηκε από το ΚΙΣΕ και τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς της εκδότριας κας Ραχήλ Καπόν, η οποία ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους και της κας Μόνικα Φράνκ, υπεύθυνης του Πολιτιστικού – Μορφωτικού τμήματος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίαςστην Αθήνα, η οποία επεσήμανε πως η ιστορία του Ναχάμα είναι εξίσου σημαντική τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα και αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίστηκε να υποστηριχθεί αυτή η έκδοση.

Στην παρουσίαση του ο γενικός γραμματέας του ΚΙΣΕ κ. Μωυσής Ελισάφ μίλησε για το  ιδιαίτερο ταλέντο και την προσωπικότητα του Εστρόγκο Ναχάμα, ο οποίος κατάφερε να επιζήσει στο Άουσβιτς έχοντας ως διέξοδο το τραγούδι. Επεσήμανε πως μετά την απελευθέρωσή του έμεινε στη Γερμανία και διέπρεψε ως ο Αρχικάντορας της Συναγωγής του Βερολίνου. Ο Εστρόγκο Ναχάμα μέχρι το τέλος της ζωής τουπαρέμεινε Έλληνας αρνούμενος να λάβει τη Γερμανική υπηκοότητα.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Εφαλτήριο συνεργασίας και εξαιρετικών δυνατοτήτων, η επίσκεψη της πρέσβεως του Ισραήλ στον Δήμο Τρικκαίων. Η κα Irit Ben-Abba (Ιρίτ Μπεν-Άμπα) το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου 2017 επισκέφθηκε το Δημαρχείο Τρικκαίων και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Η εγκαρδιότητα χαρακτήρισε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς υπήρξαν πολλά κοινά σημεία επαφής και πιθανής συνεργασίας.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου- συνεχίζοντας την εξωστρεφή παρουσία του Δήμου Τρικκαίων –  παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τα συγκεκριμένα στοιχεία του Δήμου, όπως την καινοτομία στην τεχνολογία, τη μουσική παράδοση με τις σύγχρονες όψεις της, καθώς και το γενικότερο τουριστικό άλμα του Δήμου, μέσω του πλήθιους δράσεων (Μύλος Ξωτικών, Μουσείο Τσιτσάνη, Μύλος Ματσόπουλου, Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών κ.α.).

Η κα Ben-Abba αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, αποτελεί επιλογή του Δήμου η έναρξη διερευνητικών επαφών, είτε με ισραηλινούς Δήμους είτε με εταιρείες, για συνεργασία και μέσω της e-trikala, σε πλήθος θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο που η πρέσβης επέμενε ιδιαιτέρως στις ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΑΤΜ Πιστοποιητικών που υπάρχει πιλοτικά στα Τρίκαλα. Ο κ. Παπαστεργίου την ενημέρωσε επίσης αναλυτικά για το Smart Trikala και τις δράσεις που προβάλλονται στο control room.

Σε δεύτερο επίπεδο, αυτό της μουσικής, η έντονη αγάπη των Ισραηλινών πολιτών για την ελληνική μουσική εκφράστηκε μέσα από την ξενάγηση της πρέσβεως στο Μουσείο Τσιτσάνη. Εκεί, διαφάνηκε ο μουσικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο λαούς, με κοινή παράδοση στη Μεσόγειο.

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ) ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ» PDF Εκτύπωση E-mail

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές/τριες Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου των Δ/νσεων Δ.Ε.: της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιά), Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας, Βοιωτίας, Αρκαδίας, Χανίων.

Οι πρωτεύσαντες θα συμμετάσχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία. Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες Εβραίους. Οι μαθητές μέσα από τα έργα τους καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με τη συμμετοχή 40 εκπαιδευτικών, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, οι οποίοι θα επιμορφωθούν γύρω από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε μαθητές σχολείων των δύο χωρών, μέσα από βιωματικές δράσεις και εκδηλώσεις, ξεκίνησε στις 19.10.2017, στη Θεσσαλονίκη, συνέδριο με θέμα «Το Ολοκαύτωμα ως σημείο εκκίνησης».Το Συνέδριο, που έχει μορφή σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Γαλλίας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της ΠΓΔΜ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Συμμετέχουν ως ομιλητές πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι ιδρυμάτων και ινστιτούτων του Ολοκαυτώματος από ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Ο γγ Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος παρέστη στην έναρξη του Συνεδρίου, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να βρουν κοινά σημεία συνεργασίας, κοινούς τόπους για να χτίσουν κάτι. Ένα από αυτά είναι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, καθώς, όπως εξήγησε, «οι Εβραίοι της Ελλάδας και οι Εβραίοι της ΠΓΔΜ είχαν την ίδια μοίρα, την ίδια τραυματική εμπειρία, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς».

Περισσότερα...
 
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΠΕΡΛΙΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στην ιστοσελίδα και στην έντυπη έκδοση της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (22 και 26.10.2017 αντίστοιχα) δημοσιεύθηκε βιβλιοκριτική του Γ.Γ. του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσή Ελισάφ* για το βιβλίο ΜΠΕΡΛΙΝ (εκδ. Πόλις), της Αντζης Σαλταμπάση, με τίτλο «Η γνώση του σήμερα και του χτες είναι πρόγνωση για το αύριο». Το κείμενο είναι βασισμένο στην ομιλία του κ. Ελισάφ που έγινε κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στην Αθήνα, στις 9.10.17. στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες.

"Ουσιαστικά η Αντζη Σαλταμπάση, με το πρώτο της βιβλίο «Μπερλίν» (Βερολίνο), μας μεταφέρει με μια αριστουργηματική μακροπερίοδο που θυμίζει τη διεισδυτική γλώσσα του Μ. Προυστ στο Βερολίνο. Μια νωπογραφία της πόλης που σηκώνει στους ώμους της δύο Παγκόσμιους Πολέμους, το φορτίο της φρίκης του απόλυτου κακού, όπως το Ολοκαύτωμα, και μαζί ένα από τα κλειδιά της οικονομικής υπερδύναμης του σήμερα. Με άλλα λόγια, ένα Βερολίνο διχοτομημένο.

Ενας σύγχρονος Ιανός σχισμένος στα δύο. Που αιωρείται ανάμεσα στην ενοχή, εξαιτίας του παρελθόντος, και στην υπεροχή, εξαιτίας του παρόντος. Ενα Βερολίνο που όλα του τα μνημεία περιφρουρούν βλοσυρά τη βαριά κληρονομιά.Παράλληλα όμως, με γρανιτένια επιμονή, παίρνουν αποστάσεις από τα προπατορικά αμαρτήματα. Ενα Βερολίνο από τη μια πλευρά με αξιώσεις εξιλέωσης από τους απογόνους των θυμάτων, από την άλλη με βλοσυρή απόκρουση του διαρκούς βάρους της ενοχής.

Από τη μία πλευρά οι απόπειρες αξιοποίησης του οδυνηρού παρελθόντος σε ηθικό πλεονέκτημα, από την άλλη το άγος του παρελθόντος. Από τη μια η αναβίωση της φρίκης, το οφειλόμενο χρέος, από την άλλη η ζωή με τα κατεπείγοντα αιτήματά της, τείχος απόρθητο. Από τη μια το φορτίο της φρίκης, από την άλλη η οικονομική υπερδύναμη που καθορίζει τη μοίρα του πλανήτη. Ολα μετέωρα. Ολα σε μια ασταθή, αμφίρροπη, αμφίδρομη ισορροπία. Το Βερολίνο της Αντζης Σαλταμπάση είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο οι σύγχρονοι Γερμανοί θέλουν να ξυπνήσουν.

Περισσότερα...
 
ΜΙΧΑΛ ΓΚΟΒΡΙΝ: "ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" PDF Εκτύπωση E-mail

Συνέντευξη της ΜΙΧΑΛ ΓΚΟΒΡΙΝ, στον Βασίλη Κουρουμιχάκη, propaganda 26.10.2017:

Ποιήτρια, θεατρική σκηνοθέτις και ακαδημαϊκή μένει μόνιμα στην Ιερουσαλήμ, και έχει ανακηρυχθεί ως μία από τους 30 σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Μας μίλησε για την άνοδο του νεοφασισμού και τους νέους τρόπους μελέτης του Ολοκαυτώματος.

Η καθηγήτρια θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Μιχάλ Γκοβρίν βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια δράσεων του Υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα σχολεία. Συναντηθήκαμε στην ηλιόλουστη πλατεία Συντάγματος όπου και ήθελε να φωτογραφηθεί λίγο μετά τη συνεργασία που είχε στο Υπουργείο Παιδείας. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Ολοκαύτωμα, όχι σαν τόσο σαν γεγονός αλλά σαν μια διδακτική ιστορία.

Γιατί έχουμε ακόμα την ανάγκη να μιλάμε για το Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο ίσως έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας; Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και αφού έγινε εκτενώς γνωστή κάθε πτυχή του Ολοκαυτώματος γεννήθηκε μια ελπίδα που συνοψίστηκε στη φράση «Ποτέ ξανά». Σήμερα, 70 χρόνια μετά, το φάντασμα κάνει και πάλι την εμφάνισή του στην Ευρώπη. Είτε σε πιο light εκδοχές όπως ενός ακροδεξιού λαϊκισμού με την προβιά του πολέμου στην πολιτική ορθότητα, είτε σε πιο καθαρόαιμες εκδοχές όπως η λυπηρή περίπτωση της ΧΑ στην Ελλάδα, ακόμα και στη Γερμανία βλέπουμε μετά από χρόνια μια άνοδο της ακροδεξιάς που δεν πίστευε κανείς ότι θα την ξαναδεί ή στις ΗΠΑ που η προπαγάνδα πλέον λέγεται fake news και τρέφει την ΚΚΚ και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες. Η ατμόσφαιρα «μυρίζει» παραμονές 1933, δεν έχουμε φτάσει σε ακραίες καταστάσεις, αλλά μην ξεχνάμε πως οι ακραίες καταστάσεις ήρθαν μόλις 10 χρόνια μετά. Η νέα μορφή ρατσισμού, με νέο στοιχείο την αντιπροσφυγική ρητορική, συναντά τον κλασικό αντισημιτισμό και μπαίνει σιγά-σιγά και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ευρώπης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εκμεταλλεύεται τις δημοκρατικές διαδικασίες αυξάνοντας σταδιακά τα ποσοστά του όπου έχουμε εκλογές.

Παράλληλα το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που μιλούν περισσότερο γι’αυτό είναι οι αρνητές του. Αρκεί να δούμε πόσα βιβλία, πόσες διαλέξεις και πόση προβολή έχουν οι αρνητές. Εμμονικοί και με μια σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια προσπαθούν να «αποδείξουν» συνωμοσίες που όπως πολύ σωστά θα καταλάβατε πίσω από αυτές κρύβονται οι Εβραίοι. Πρέπει λοιπόν να μιλάμε για το Ολοκαύτωμα και η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας είναι το πρώτο σκέλος, αλλά κυρίως πρέπει να μιλάμε για να μάθει ο κόσμος τι το προκάλεσε. Πώς άνθρωποι οι οποίοι ήταν πχ διδακτορικοί φοιτητές μπήκαν στη διαδικασία να σκοτώνουν γυναικόπαιδα. Πώς φτάσαμε σε μια αποκτήνωση η οποία κινδύνεψε να θέσει σε αμφισβήτηση τον δυτικό πολιτισμό σε κάθε πτυχή του, στη φιλοσοφία, τη θεολογία, κάθε μορφή τέχνης, τη δικαιοσύνη; Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά αυτά τα ερωτήματα γιατί εκτός από τη σύγχρονη άνοδο της ακροδεξιάς η πορεία της ανθρωπότητας αποδεικνύει ότι δε διδάχθηκε τίποτα. Έχουμε ακόμα γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει κενό γράμμα σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, συνολικά ο ΟΗΕ απέτυχε στον ρόλο που του είχαμε αναθέσει.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae