Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3190 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το τριήμερο 7, 8 & 9 Ιουλίου διοργανώθηκε στη Χαλκίδα, από το Σύλλογο Πολιτών «To Κάστρο», εκδήλωση με θέμα «Το τρίστρατο των θρησκειών» με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων, της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καθώς και άλλων φορέων της πόλης,

Η Ι.Κ. Χαλκίδας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου «Το Κάστρο» διατηρώντας ανοιχτή και επισκέψιμη την Συναγωγή καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Η ανταπόκριση των πολιτών της Χαλκίδας ήταν ανέλπιστη και η επισκεψιμότητα μεγάλη με αποκορύφωμα το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουλίου, όπου ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Σόλων Μάϊσης  υποδέχθηκε και καλωσόρισε με μια σύντομη εισήγηση, επί  του θέματος, τους συμπολίτες μας.  Ακολούθως  ο  κ. Μαϊρ Μάϊσης μίλησε σε μία κατάμεστη Συναγωγή με θέμα: «Η ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην περιοχή του Κάστρου».  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρ. Παγώνης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης μας.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εβραϊκό Νεκροταφείο, όπου ο κ. Μ. Μάϊσης  παρουσία του Δημάρχου Χαλκιδέων και της προϊσταμένης της Βυζαντινής εφορίας αρχαιοτήτων στην Εύβοια κας Π. Καλαμαρά, ξενάγησε πλήθος πολιτών και απάντησε σε ερωτήσεις που έδειχναν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των επισκεπτών γι΄ αυτό το άνοιγμα της Κοινότητας. Η κα Καλαμαρά υποσχέθηκε περαιτέρω συνεργασία με την κοινότητα λόγω των σημαντικών ελληνιστικών και βυζαντινών ευρημάτων στο Νεκροταφείο.

Οι εκδηλώσεις έληξαν με την υπόσχεση του χρόνου να επαναληφθεί και να πάρει  μεγαλύτερη έκταση η πρωτοβουλία του Συλλόγου που είχε ως στόχο την προβολή των τριών θρησκειών, οι οποίες συνυπάρχουν αρμονικά στην πόλη της Χαλκίδας.

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΤΡΙΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 7-9.7.17 * Ομιλία του κ. Μάριου Μάιση για την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 28.3.2018 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος των Ιωαννίνων το παρακάτω άρθρο της Αρετής Μαλάμη με τίτλο «Ο Δήμος προχτές δίδαξε: ΠΟΤΕ ΠΙΑ!» σχετικά με την εκδήλωση μνήμης για τον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων που διοργανώθηκε στις 25.3.2018:

«Πρέπει να συγχαρούμε τη  Δημοτική μας Αρχή, για την ευαισθησία που επιδεικνύει  σε θέματα  ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και πολιτισμού.  Αχ  Δήμαρχέ μου,  ΑΝ δεν μας είχες φτιάξει κι εκείνη τη …σκαλωσιά!!  για Χριστουγεννιάτικο  δέντρο,  στην Πλατεία, που σε πήραμε,  όλοι, και όχι άδικα, «φαλάγγι»  προσωπικά θα σου έλεγα, για πάρα πολλά πράγματα, ΜΠΡΑΒΟ!  Γιατί εγώ πιστεύω, και έτσι πορεύτηκα δημοσιογραφικά, πάνω από 35 χρόνια  και  νομίζω ότι πορεύτηκα, ΕΥΔΟΚΙΜΑ για την πόλη μας, αλλά και σύμφωνα με τη συνείδησή μου,  με αυτόν τον ΕΝΤΙΜΟ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ  ΔΟΚΙΜΟ τρόπο:  «Αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ».

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Του Κώστα Γκέτση

Ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, μιλάει στην «Γ».

«Ο λαϊκισμός στρεφόταν πάντα εναντίον των Εβραίων και του Ισραήλ και πάντα υιοθετούσε ακραίες απόψεις εναντίον των ξένων, σήμερα εναντίον των Μουσουλμάνων, στο παρελθόν εναντίον των Εβραίων, αλλά και στο μέλλον ίσως επανέλθουν», επισημαίνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ», ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

«Κάθε οικογένεια θρηνεί ένα συγγενή, ένα φίλο, ένα γείτονα. Ξέρετε όμως, η χαρά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θλίψη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η γιορτή της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ αποτελεί συνέχεια της ημέρας του εθνικού πένθους», τονίζει σε άλλο σημείο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης ο Βίκτωρ Ελιέζερ.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην Κατερίνα Σχισμένου, ακολουθεί:

  • Κύριε Ελιέζερ, τι σημαίνει ακριβώς ιστορικά 70 χρόνια ύπαρξης του Κράτους του Ισραήλ;

Το Ισραήλ, γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του και ο εβραϊκός λαός τα 70 χρόνια από την απόκτηση της εθνικής του εστίας. Θα σας έλεγα λοιπόν ότι είναι ο τόπος, όπου το όραμα της αυτοδιάθεσης του εβραϊκού λαού, έγινε πραγματικότητα μετά από 2000 χρόνια εξορίας, δουλείας, διωγμών και της γενοκτονίας που υπέστησαν. Είναι ο τόπος, όπου Εβραίοι από τις τέσσερις πλευρές του πλανήτη έφθασαν εκεί, είτε για να γλιτώσουν από τους διωγμούς, είτε για να χτίσουν ελεύθεροι από κάθε περιορισμό, τη δική τους πατρίδα. Είναι ο τόπος που υποδέχθηκε, όσους Εβραίους επέζησαν από τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Είναι ο τόπος που υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους, που εκδιώχθηκαν από τα αραβικά κράτη. Είναι ο τόπος στον οποίο βρήκαν καταφύγιο διωκόμενοι Εβραίοι από τη Β. Αφρική, την Υεμένη, το Ιράν, την Αιθιοπία, τη Χιλή, την Αργεντινή και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι ο τόπος, στον οποίο οι Άραβες πολίτες του κράτους απολαμβάνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, που ομοεθνείς τους δεν απολαμβάνουν σε κανένα άλλο αραβικό κράτος. Είναι ο τόπος συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών θρησκευτικών ρευμάτων. Είναι ο τόπος, όπου η παράδοση συναντά δημιουργικά την πρόοδο και την καινοτομία, προς όφελος του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου. Είναι ο τόπος, όπου οι κάτοικοί του μετατρέπουν καθημερινά την έρημο σε εύφορη γη, εκεί όπου οι φυσικές πηγές γίνονται πηγές ενέργειας, που υπηρετούν το περιβάλλον. Είναι ο τόπος, του οποίου οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να υπερασπίζονται εδώ και 70 χρόνια, επειδή οι γείτονές του ουδέποτε αποδέχθηκαν, το δικαίωμα ύπαρξής τους. Είναι ο τόπος για τον οποίο 24000 παιδιά του έπεσαν, υπερασπιζόμενοι αυτό ακριβώς το δικαίωμα που έχουν όλοι οι λαοί στα κράτη τους: να ζουν με ασφάλεια στη χώρα τους, να συμβιώνουν ειρηνικά με τους γείτονές τους, να δημιουργούν και να προοδεύουν. Αυτός ο τόπος είναι το κράτος του Ισραήλ.

Περισσότερα...
 
ΓΙΟΜ ΑΑΤΣΜΑΟΥΤ & ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, με μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση γιόρτασε η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας το Γιομ Αατσμαούτ, την 70ή επέτειο της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη τελετή για τους Ισραηλινούς στρατιώτες και τα θύματα της τρομοκρατίας (Γιομ Αζικαρόν) και αμέσως μετά ακολούθησε η χαρμόσυνη τελετή από τον Ραββίνο κ. Ηλία Σαμπετάϊ, ο οποίος μίλησε για τη σημαντική αυτή για τον εβραϊσμό ημέρα.

«Την ημέρα αυτή επέλεξε η Κοινότητά μας για να τιμήσει τον κ. Μωυσή (Μάκη) Κωνσταντίνη, τέως Πρόεδρο του ΚΙΣΕ και να τον ανακηρύξει σε Επίτιμο Μέλος της, σε αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στον Ελληνικό Εβραϊσμό και της αμέριστης στήριξης του στην Κοινότητα Λάρισας» είπε η Γ.Γ. της Κοινότητας κα Μπέττυ Μαγρίζου, συντονίστρια της εκδήλωσης. Και συνέχισε μιλώντας για τη συνεργασία της με τον κ. Κωνσταντίνη στην Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων του ΚΙΣΕ, μέσα από την οποία γνώρισε «έναν ξεχωριστό άνθρωπο, δυναμικό, γεμάτο ιδέες, ακούραστο και με απίστευτη ζωντάνια, που ούτε το τζετ-λανγκ τον έπιανε, ούτε οι κακουχίες! Έναν άνθρωπο με έμφυτη αρχοντιά, ευγένεια και γλυκύτητα, με σπάνια πραότητα, έναν άνθρωπο που με όλες του τις δυνάμεις στήριξε την πολιτιστική ταυτότητα του εβραϊσμού».

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ζωή του Μ. Κωνσταντίνη και περιέγραψε την πολυετή πορεία του στις επάλξεις του Ελληνικού Εβραϊσμού και τη σημαντικότατη προσφορά του στο ΚΙΣΕ, αποτέλεσμα αδιάκοπης δουλειάς και αγάπης για τον εβραϊσμό,
λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πολυάριθμα βιβλία που εξέδωσε το ΚΙΣΕ στη διάρκεια της θητείας του, η συνεργασία μας για τη θέσπιση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οι ενέργειές του για τα Μνημεία του Ολοκαυτώματος, η ενίσχυση του κύρους του ΚΙΣΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι έργα πέρα από το εφήμερο, είναι έργα τομής και πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία, έργα εμβληματικά που θα παραμείνουν για πάντα αψευδείς μάρτυρες της προσφοράς του Μωυσή Κωνσταντίνη».

Περισσότερα...
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Kυκλοφόρησε στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ η έκδοση του ΟΑΣΕ (OSCE) «Η κατανόηση των αντισημιτικών εγκλημάτων μίσους και η αντιμετώπιση των αναγκών ασφαλείας των εβραϊκών κοινοτήτων: Πρακτικός Οδηγός». Μπορείτε να την κατεβάσετε ΕΔΩ.

-Διαβάστε σχετικά στον ιστότοπο του ΚΙΣΕ

-Δείτε εδώ την αγγλική έκδοση: Understanding Anti-Semitic Hate Crime and Addressing the Security Needs of Jewish Communities – A Practical Guide.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae