Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4144 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΑ 74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΩΤΟΕΒΡΑΙΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Με μια λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση, όπως άλλωστε άρμοζε στην περίσταση, ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε στις 25.3.2018 τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου και την καταστροφή της Εβραϊκής Κοινότητας, τιμώντας τους συμπολίτες μας που έζησαν εκατοντάδες χρόνια αρμονικά με τη Χριστιανική Κοινότητα στην πόλη μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μαβίλη όπου είχαν τοποθετηθεί 14 μπάνερ με φωτογραφίες που απαθανάτισαν τις συγκλονιστικές στιγμές εκείνης της ημέρας με κεντρικό ομιλητή το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα. Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της ημέρας ενώ διάβασε κι ένα απόσπασμα από την μαρτυρία της Νίνας Νεγρίν, της Εβραίας από τα Γιάννενα, με τον αριθμό 77160 στο αριστερό χέρι, η οποία μετέφερε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα όσα έζησε. “Είναι στιγμές που σίγουρα όσοι τις έζησαν θα ήθελαν να τις ξεχάσουν”, είπε ο κ. Μπέγκας για να συνεχίσει: Παρόλα αυτά, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις σκοτεινές εκείνες εποχές. Αντίθετα πρέπει να θυμόμαστε και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε βαθιά το φαινόμενο του αντισημιτισμού και της κορύφωσής του, για να μεταφέρουμε τις μνήμες του Ολοκαυτώματος στις νεότερες γενιές.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2018 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, διοργάνωσαν και φέτος εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31.1.2018, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα και του Καθηγητή κ. Μωϋσή Ελισάφ, Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Η κεντρική ομιλήτρια, η δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας κα Κατερίνα Σχοινά, ανέλυσε το Ολοκαύτωμα στην ομιλία της με θέμα: «Κοιτάζοντας κατάματα το ασύλληπτο»Ακολούθησε η προβολή του συγκλονιστικού ντοκυμαντέρ για το Ολοκαύτωμα «Θα πέσει η Νύχτα», του Αντρέ Σίνγκερ.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας τιμήθηκε ο Αλέξανδρος Μωυσής για το βιβλίο του «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898 – 1944: οι στερεοσκοποικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού».

Ένα βιβλίο το οποίο στηρίχτηκε στο αρχειακό υλικό της οικογένειας και κυρίως του πατέρα του Ραφαήλ, και το οποίο αποτελεί μια σπουδαία αναφορά μέσα από φωτογραφίες και κείμενα στην πόλη των Ιωαννίνων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο δήμος Ιωαννιτών έχει δωρίσει το συγκεκριμένο βιβλίο σε πολλούς επίσημους επισκέπτες στο πλαίσιο των δημοσιών σχέσεων που αναπτύσσει.

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2017 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου 2017, στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία, και το έργο του Αλέξανδρου Μωυσή διακρίθηκε στην κατηγορία των «γραμμάτων και τεχνών».

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ" του ΠΑΝΟΥ ΤΖΙΟΒΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 18.12.2017, πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο ''Δ. Χατζής'' στα Ιωάννινα, η παρουσίαση του βιβλίου «Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων» του αξέχαστου Πάνου Τζιόβα, συγγραφέα και δημοσιογράφου που πέθανε πρόσφατα.  

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από πολλούς τοπικούς φορείς με τη συμμετοχή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Α.Γ. Παπαϊωάννου και ο Καθηγητής Μ. Παντούλας αναφέρθηκαν στο πλούσιο έργο του συγγραφέα και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Καθηγητής Μ. Ελισάφ έκανε εκτενή αναφορά στο τελευταίο του βιβλίο με θέμα την πολυκύμαντη διαδρομή της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης των Ιωαννίνων, τονίζοντας τις αρετές του βιβλίου που περιέχει πολύτιμο αρχειακό υλικό που έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

 

 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΕ «ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 29.10.2017 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ) ''Συναγωνιστής-Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση'' στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων που διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων,  το ΕΜΕ και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου προκειμένου να τονιστεί η συμβολή των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και αργότερα εναντίον των Δυνάμεων Κατοχής (1940 - 1944), φιλοξενείται στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2018.

Στα εγκαίνια μίλησε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Κων/νος Σουέρεφ, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Σαμουήλ Μάτσας και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ.

Η έκθεση αυτή αποτελεί την περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης που διοργάνωσε για πρώτη φορά το ΕΜΕ το 2013, όπου παρουσιάστηκαν προσωπικές ιστορίες Ελλήνων Εβραίων που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από όλες τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Πρόκειται για ιστορικό, αρχειακό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, από επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες και φωτογραφίες της περιόδου, το οποίο συγκεντρώθηκε κατά την πενταετή έρευνα του  ΕΜΕ, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae