Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2721 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ‘ΒΙΕΝΝΗ’ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19.8.2019, του Σταύρου Τζίμα: Ενα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αναφορά στη γερμανική Κατοχή αγοράστηκε από όμιλο Iσραηλινών επιχειρηματιών για να γίνει ξενοδοχείο πολυτελείας. Πρόκειται για το ιστορικό ξενοδοχείο «Βιέννη», επί της Εγνατίας Οδού 2-4, στην περιοχή Βαρδαρίου (Πλατεία Δημοκρατίας σήμερα), το οποίο είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες εγκατέστησαν τμήματα των υπηρεσιών τους στους χώρους του. Ο ιδιοκτήτης του ανέφερε στην «Κ» ότι στα υπόγεια του κτιρίου γίνονταν από τους Γερμανούς ανακρίσεις και στην ταράτσα του βρήκε αντιαεροπορικό πολυβολείο και σειρήνες των Γερμανών που προειδοποιούσαν για επιθέσεις συμμαχικών αεροπλάνων. Η συμφωνία για το «Βιέννη», όπου σήμερα στεγάζεται ιδιωτικό κολέγιο, έχει ήδη υπογραφεί ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ισραηλινό ενδιαφέρον για την αγορά και ενός άλλου κτιρίου, με επίσης βαρύ ιστορικό φορτίο σχετιζόμενο με το Ολοκαύτωμα, του νεοκλασικού της πρώην Ιονικής Τράπεζας (νυν Alpha) στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο στην Κατοχή στέγασε την «καρδιά» της γερμανικής εξουσίας στη Θεσσαλονίκη, το φρουραρχείο της Βέρμαχτ.

Περισσότερα...
 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΙΘΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

68 επιπλέον λίθοι μνήμης τοποθετήθηκαν το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019 στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης σε ανάμνηση των μαθητών θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Μια αναμέτρηση με τη λήθη, πολύτιμος οδηγός για το μέλλον.

Περπατώντας στην οδό Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη σκοντάφτεις πλέον στο σκοτεινό παρελθόν της πόλης. Εκατόν σαράντα εννιά μπρούτζινοι λίθοι με χαραγμένα τα ονόματα των Εβραίων μαθητών του 1ου Γυμνάσιο Αρρένων είναι τοποθετημένοι στο έδαφος έξω από το σχολείο για να θυμίζουν τη σκληρή διαδρομή μεταφοράς τους από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Από αυτούς μόνον έξι κατάφεραν να επιζήσουν. Η αυλή του σχολείου αυτή τη φορά δε γέμισε από φωνές μικρών παιδιών αλλά από κατοίκους της γειτονιάς της Αγίας Τριάδος και παλαιούς απόφοιτους του σχολείου που ήρθαν να τιμήσουν τους μαθητές του σχολείου τους που πρόωρα έφυγαν από τη ζωή με τόσο βάναυσο τρόπο.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΗ ΜΠΕΝΟΥΖΙΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ για το ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 21 Μαΐου 2019 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.makthes.gr το ακόλουθο άρθρο «Είμαι Έλληνας, Εβραίος και υποψήφιος» του Λεβή Μπενουζίλιο* για την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης:

«Είμαι Έλληνας Εβραίος. Έχω ταξιδέψει αρκετά και θα ήθελα να γνωρίσω ακόμη περισσότερους τόπους. Ωστόσο, δεν θα μπορούσα να ζήσω αλλού εκτός από τη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη με υποδέχθηκε το 1492 όταν έφυγα διωγμένος από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα. Διέπρεψα, αναδείχθηκα και ανέδειξα την πόλη μου, όλους αυτούς τους αιώνες. Επιπλέον κυνηγήθηκα κατά καιρούς. Θέλω μια πόλη ανοιχτή, φιλόξενη, που θα δίνει κίνητρα στους ανθρώπους. Ως γόνος προσφύγων, έστω και από τους παλαιότερους στην πόλη, θα ήθελα να σταθώ σε αυτό το θέμα.

Είναι Γάλλος ο Ζιντάν; Αμερικάνος ο Μάικλ Τζόρνταν; Έλληνας ο Αντετονκούμπο; Ασφαλώς και είναι! Δεν χάνεις την ελληνική σου ταυτότητα εντάσσοντας τους πρόσφυγες. Ούτε χάνεις δουλειές. Αντίθετα η ανάπτυξη, στην οποίαν μπορούν να συμβάλλουν αν τους αξιοποιήσεις σωστά, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Περισσότερα...
 
146 ΛΙΘΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Δύο μπρούτζινες χειροποίητες κορδέλες 10X50 εκ., μία στην Καλαμαριά (στο ύψος της Εθνικής Αντιστάσεως) και άλλη μία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (γωνία Βελισσαρίου με Αγίας Τριάδος) υπενθυμίζουν  από σήμερα το σημείο που ξεκίνησε ο εμπρησμός του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ της Θεσσαλονίκης αλλά και το στρατηγείο όπου δίνονταν οι εντολές για την εξόντωση της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης 76 χρόνια πριν.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση και άλλων 68 χειροποίητων μπρούτζινων λίθων μνήμης στην είσοδο του 1ου  Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης πλάι στις 81 που τοποθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στην μνήμη των Εβραιόπουλων που εκτοπίσθηκαν και εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν από τον Γερμανό πρόξενο Walter Stechel, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, τον Γερμανό δημιουργό-καλλιτέχνη Gunter Demnig και τον εμπνευστή της ιδέας, Απόστολο Δερεκλή το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019.

Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας κ. Δερεκλής έχοντας φοιτήσει στο 1ο  Γυμνάσιο Αρρένων είχε την περιέργεια όπως είπε στο ethnos.gr να μάθει μαζί με έναν ακόμη απόφοιτο του σχολείου τί απέγιναν τα Εβραιόπουλα που φοίτησαν στο σχολείο του αλλά και πόσα από αυτά χάθηκαν στο Άουσβιτς. 

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΣΟΑ 2019 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Τιμώντας την επέτειο των 76 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα, ομιλητές και παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ανάγκη να εφαρμοστεί το «Ποτέ Ξανά».

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 5.5.2019 στη Συναγωγή Μοναστηριωτών η επιμνημόσυνη δέηση για τους 6.000.000 Εβραίους της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και οι 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, θύματα μίας από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, αυτής του Ολοκαυτώματος.

Τιμώντας την επέτειο των 76 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα, όπως άλλωστε γιορτάζεται κάθε χρόνο και στο ισραηλινό κράτος (Γιομ Α Σοά), σύσσωμοι οι ομιλητές και οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ανάγκη να εφαρμοστεί το «Ποτέ Ξανά», φράση που έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ καθώς, όπως επεσήμαναν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae