Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2737 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ρ.ΡΙΒΛΙΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ καταδίκασε τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Εκφράζω τη λύπη μου και ταυτόχρονα τη βαθειά μου ανησυχία για τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Ενώνω τη φωνή μου μαζί σας στην αδιαμφισβήτητη καταδίκη αυτής της ποταπής λεηλασίας της μνήμης των θυμάτων. Ας μην αμφιβάλουμε ότι αυτή είναι μία ακόμη υπόμνηση ότι χρειάζεται να αντισταθούμε στον αντισημιτισμό και σε όλες τις μορφές του.

Όταν στάθηκα δίπλα σας, μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας, και εγκαινιάσαμε το Μουσείο Θεσσαλονίκης, ανέφερα ότι το Ολοκαύτωμα δεν αποτελεί μόνον εβραϊκή υπόθεση, είναι ζήτημα διεθνές και αγγίζει κάθε έθνος και κάθε λαό. Σήμερα στέκομαι πάλι δίπλα σας καλώντας τους πάντες να αντιταχθούν σε αυτή την τρομερή πράξη βανδαλισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης της παιδείας γύρω από το Ολοκαύτωμα και τους κινδύνους του μίσους και του ρατσισμού".

Περισσότερα...
 
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδρυτικού μέλους στην υπό σύσταση Διεθνή Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Association Internationale Sans But Lucratif) με την επωνυμία «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος», ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα  2 Ιουλίου 2018, στη διάρκεια της 18ης τακτικής συνεδρίασης. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου, με αναφορές στη σημασία της υλοποίησής του, στις μελέτες βιωσιμότητας, καθώς και στα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στην τοποθέτησή σου εστίασε στον ρόλο του Μουσείου Ολοκαυτώματος για την πόλη αλλά και στη διεθνή απήχησή του: «Το Μουσείο θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης και των εβραϊκών κοινοτήτων όλης της χώρας και στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης, ως τουριστικού και εκπαιδευτικού προορισμού. Παράλληλα, η δημιουργία πάρκου μνήμης και του μητροπολιτικού πάρκου θα αναβαθμίσει το ‘αδικημένο’ τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η πόλη μας οφείλει να γνωρίζει την ιστορία της.

Περισσότερα...
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΡΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Για έκτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 η Πορεία Μνήμης «75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου». Δεκάδες άτομα αψήφησαν τη βροχή και συμμετείχαν στην Πορεία αυτή, που ακολουθεί τη διαδρομή που έκαναν Θεσσαλονικείς Εβραίοι για να φτάσουν στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό από όπου αναχώρησαν με το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς.

Της Πορείας προπορεύτηκε ο 93χρονος Μοσέ Αελιόν, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Αελιόν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έφυγε στα 18 του χρόνια για το στρατόπεδο του Άουσβιτς. Στην Πορεία συμμετείχαν ακόμα και ισραηλινοί οι γονείς των οποίων ήταν από τη Θεσσαλονίκη.

Στην πορεία έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μιταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η πρέσβης του Ισραήλ Ιριτ Μπεν Αμπα και ο Γερμανός πρόξενος Βάλτερ Στέχελ.

Τη σημασία της Πορείας Μνήμης υπογράμμισε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ακόμα και ρατσισμός και φασισμός. «Στις ημέρες μας πρέπει να κινητοποιούμαστε για να αποτρέψουμε την εκκόλαψη πολλών αυγών του φιδιού», σημείωσε.

Περισσότερα...
 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη συμπρωτεύουσα, θα μπορεί να συμμετάσχει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει ως ιδρυτικό μέλος στην υπό σύσταση με έδρα το Βέλγιο, Διεθνή Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα AISBL (Association Internationale Sans But Lucratif), με την επωνυμία «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος», και με κύριο σκοπό, μεταξύ άλλων, την ανέγερση και λειτουργία στη Θεσσαλονίκη του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

«Αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της πόλης», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή.

Περισσότερα...
 
Η Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ την τ. Γ.Γ. του ΚΙΣΕ ΝΤΟΝΑ ΛΙΛΙΑΝ ΚΑΠΟΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ι. Ράμπιν του Κοινοτικού Κέντρου της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης εκδήλωση προς τιμήν της ακούραστης εθελόντριας του Ελληνικού Εβραϊσμού και δωρήτριας σειράς σπάνιων αντικειμένων για το Μουσείο Ολοκαυτώματος,  κας Ντόνας Λίλιαν Καπόν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μωυσής Μαγρίζος, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών της ΙΚΘ (ZIV), κα Λουκία Σαλτιέλ, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς – Ισραήλ, κα Γιάννα Παναγοπούλου ενώ αναγνώστηκε και μήνυμα του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών.

Για το τιμώμενο πρόσωπο και το πλούσιο έργο της μίλησαν η κα Χάνα Πίντο, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της ΙΚΘ, η κα Βεατρίκη Μαγρίζου, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της ΙΚ Λάρισας και η κα Ρεβέκκα- Λίλιαν Ταμπάχ, εγγονή της Λ. Καπόν.

Στην κα Καπόν επιδόθηκε τιμητική πλακέτα και στον σύντομο χαιρετισμό της, αφού ευχαρίστησε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων για την οργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae