Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6074 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ "ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ, ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ: ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ" PDF Εκτύπωση E-mail

Στη σύγχρονη ιστοριογραφική παραγωγή οι μικρές εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας εν πολλοίς απουσιάζουν. Με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, η οποία ερευνάται ενδελεχώς λόγω του μεγέθους της κοινότητάς της, οι υπόλοιπες εβραϊκές κοινότητες του ελληνικού κράτους δεν είχαν, μέχρι στιγμής, την τύχη να ερευνηθούν συστηματικά. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης. Αν και γνωρίζουμε, ως έναν βαθμό, τα γεγονότα του ναυαγίου του Τάναϊς, που οδήγησε στην εξόντωση των Εβραίων της Κρήτης τον Ιούνιο του 1944, οι γνώσεις μας και η κατανόησή μας για την κοινότητα αυτή είναι αποσπασματικές για τα προπολεμικά χρόνια.

Η τρέχουσα έρευνα, «Ανασυγκρότηση μιας απουσίας, Αφήγηση μιας παρουσίας: οι Εβραίοι των Χανίων», επιδιώκει να καλύψει το παραπάνω κενό. Επικεντρώνεται στους Εβραίους των Χανίων, τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα του νησιού στον 20ο αιώνα, και μελετά την ταυτότητα και τη ζωή της κοινότητας κατά τις ταραγμένες δεκαετίες πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου είναι η Βασιλική Γιακουμάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Βόλου. Ερευνήτριες είναι η Δάφνη Λάππα, Μεταδιδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Κατερίνα Αναγνωστάκη, Υποψήφια Διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η έρευνα εκπονείται υπό τη χρηματοδότηση του GermanacosFoundationInstituteκαι την αιγίδα της Συναγωγής Ετζ Χαγίμ Χανίων.

Περισσότερα...
 
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Συναγωγή των Τρικάλων κινδυνεύει. Ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής, πολιτισμού και ιστορίας της ελληνοεβραϊκής παράδοσης απειλείται. Πρόκειται για την παλαιότερη Συναγωγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, που προπολεμικά συντηρούσε τρεις συναγωγές, και για την μοναδική που διασώθηκε του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ιστορικό κτίριο της Συναγωγής Καλ Γιαβανίμ των Τρικάλων κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο χρόνος αφήνει το αποτύπωμά του με σημαντικές φθορές στο δάπεδο, στη στέγη και στις κολώνες λόγω της διάβρωσης από την υγρασία.

Η επισκευή είναι επείγουσα προκειμένου να σώσουμε όλοι μαζί τη συναγωγή μιας πόλης με ιστορική εβραϊκή παρουσία, μιας πόλης της οποίας η μικρή Κοινότητα προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις για κρατήσει τη συναγωγή όρθια και λειτουργική. Οι προσπάθειες όμως αυτές δεν αρκούν.

Για αυτόν τον λόγο το ΚΙΣΕ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων απευθύνουν έκκληση σε όλους τους ομοθρήσκους μας, ζητώντας τους να συνδράμουν οικονομικά στην αναστήλωση της Συναγωγής που αποτελεί όχι μόνον ιερό τόπο προσευχής αλλά και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς των Εβραίων της πόλης.

Οι ελληνικής καταγωγής ομόθρησκοι που ζουν στο εξωτερικό καλούνται να υποστηρίξουν κι αυτοί από την πλευρά τους την προσπάθεια αυτή, στην παρούσα δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας και οι Εβραϊκές Κοινότητές της. 

Γίνε δωρητής τώρα και βοήθησέ μας να σώσουμε μια Συναγωγή, να της ξαναδώσουμε την λαμπρότητά της και να την παραδώσουμε και πάλι στο κοινό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΙΣΕ ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )  και με την Ι.Κ. Τρικάλων ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Τα ονόματα όλων των δωρητών θα δημοσιευθούν σε κατάλογο – λεύκωμα που θα δημιουργηθεί για την ιστορική Συναγωγή Τρικάλων και το έργο συντήρησης και επαναλειτουργίας της.

Τα ονόματα των ΧΟΡΗΓΩΝ (από 500 ευρώ), των ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ (από 2.000 ευρώ) και των ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ (από 10.000 ευρώ) θα αναγραφούν με χρυσά γράμματα σε Μαρμάρινη Στήλη που θα αναρτηθεί και θα αποκαλυφθεί σε ειδική τελετή στα πλαίσια της εκδήλωσης για την επαναλειτουργία της Συναγωγής.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία της Συναγωγής

H κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε περίπου το 1925 και ολοκληρώθηκε το 1930. Τα εγκαίνια της Συναγωγής Καλ Γιαβανίμ έγιναν την ίδια χρονιά (1930), με περίλαμπρο τρόπο σε επίσημη τελετή στην οποία συμμετείχαν η πολυπληθής Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, που τότε ήταν εξαπλωμένη σε Τρίκαλα-Καρδίτσα-Φάρσαλα, οι τοπικές Αρχές και πλήθος κόσμου από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, καταδεικνύοντας έτσι τις άριστες σχέσεις των μελών της εβραϊκής Κοινότητας με τους συμπολίτες τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τοπική εφημερίδα «Θάρρος» σε ρεπορτάζ της εποχής. Η Συναγωγή είναι Ρωμανιώτικου ρυθμού και για το λόγο αυτό ονομάζεται «Καλ Γιαβανίμ», δηλαδή των Ελλήνων Εβραίων. Πρόκειται για ένα από τα λίγα, σπάνια, ιδιαιτέρα και πολύτιμα δείγματα αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης  Ρωμανιώντικου τύπου, με το Βήμα στο κέντρο αντικριστά προς το Εχάλ. Η Συναγωγή είναι από τα ωραιότερα ιδρύματα της πόλης των Τρικάλων και είναι καταχωρημένη σε διεθνείς τουριστικούς καταλόγους και λευκώματα παγκόσμιων εβραϊκών μνημείων ως συναγωγή μοναδικής ομορφιάς και μνημείο λαμπρής ιστορικής και πολιτισμικής ελληνοεβραϊκής παράδοσης.  Τουρίστες και ερευνητές απ΄ όλον τον κόσμο την επισκέπτονται τακτικά, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Λόγω του κινδύνου κατάρρευσης η Συναγωγή είναι σήμερα κλειστή για το κοινό.

 
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε ραδιοφωνική εκπομπή της ert open, στη θεματική ενότητα για τον αντισημιτισμό συνολικά στην Ελλάδα, μετά από ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων της εκπομπής, ο ιστοριοδίφης κ. Αλέκος Ράπτης μίλησε για τα τραγικά γεγονότα της εκτόπισης των Γιαννιωτοεβραίων στις 25 Μαρτίου 1944, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους Ναζί στα κολαστήρια του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου. Ο κ. Ράπτης αναφέρθηκε επίσης στους βανδαλισμούς του εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων, μίλησε για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και απάντησε σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον γιαννιώτη δημοσιογράφο Κώστα Καλτσή. 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ [λεπτό 06:00] ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΌ ΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

 
ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο της τελευταίας έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου της Αυστραλίας, η σκηνοθέτης - παραγωγός Carol Gordon και ο φωτογράφος Emmanuel Santos προβαίνουν σε μία αποκαλυπτική καταγραφή της ιστορίας, παράδοσης και σημερινής παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας. Μέσω φωτογραφιών και ντοκιμαντέρ το κοινό καλείται να ακολουθήσει τα βήματα ενός λαού που επηρέασε τον ρου της ιστορίας από το "ξεκίνημά" του -γύρω στο 300-250 π.Χ.- και που παρά τον αποδεκατισμό του πληθυσμού του κατά το Ολοκαύτωμα κατάφερε να επιβιώσει.

Η έρευνα της Gordon στην ιστορία του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας ξεκίνησε το 1986, παρακινούμενη από την έλλειψη διαδεδομένης γνώσης σχετικά με το θέμα, αλλά και από τον ισχυρό δεσμό που ένιωθε για την Ελλάδα. "Αφοσιώθηκα εξ ολοκλήρου στο να φέρω στην επιφάνεια αυτήν την αποσιωπημένη ιστορία, προς τιμήν του 87% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας που δολοφονήθηκε κατά το Ολοκαύτωμα. Ως ενεργό μέλος της εβραϊκής κοινότητας, αυτό το εγχείρημα επιβεβαίωσε την πίστη μου ότι ο κοινός πυρήνας του εβραϊκού πολιτισμού εντοπίζεται ανά τις διάφορες κουλτούρες και παραδόσεις" αναφέρει η κ. Gordon.

Για τον φωτογράφο με έδρα τη Μελβούρνη Emmanuel Santos η πρόσκληση που έλαβε από την Gordon το 2013 για να την βοηθήσει στην έρευνά της στην Ελλάδα ήταν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, καθώς όπως εξηγεί πρόκειται για μια κοινότητα της οποίας οι απαρχές τοποθετούνται στην Ελληνιστική περίοδο. Μάλιστα, ο Santos είχε ήδη αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του στην μελέτη της εβραϊκής κουλτούρας και των τελετουργικών της. "Ήταν μια εξαιρετικά δελεαστική πρόταση, καθώς δεν είχα συναντήσει ποτέ εναπομείναντα στοιχεία μιας τόσο παλιάς εβραϊκής κοινότητας."

Περισσότερα...
 
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, προβλήθηκε εκπομπή με θέμα το Ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης και η μνήμη του, καθώς και ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα με τους ακαδημαϊκούς Γιώργο Αντωνίου και Μαρία Καβάλα. Τη συζήτηση ακολούθησε συνέντευξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιαννη Μπουτάρη. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae