Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3066 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 2022 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ λίγες ώρες πριν την Πορεία Μνήμης της Κυριακής 20.3.2022 στη Θεσσαλονίκη στη Μνήμη των Εβραίων της πόλης που οδηγήθηκαν το 1943 στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μιλά για την ιστορία των γονιών του και πως αυτοί γλύτωσαν από τους ναζί, τους παιδικούς του εφιάλτες, τη Θεσσαλονίκη του ‘60 και τη Θεσσαλονίκη του σήμερα («Τη Θεσσαλονίκη την ερωτεύεσαι», λέει), αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

To ρολόι δείχνει 9.20 το πρωί. Λίγες ώρες πριν από την Πορεία Μνήμης που θα γίνει αύριο, Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Απέναντί μας έχουμε τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Δαυίδ ή Ντέιβιντ να σας αποκαλώ;

(Γελάει). Εγγλέζικα είναι Ντέιβιντ. Ιταλικά είναι Ντάβιντο. Γαλλικά είναι Νταβίτ. Ελληνικά Δαυίδ. Όποιο θέλετε διαλέγετε...

Τι ώρα πίνετε τον πρώτο καφέ;

Έξι η ώρα το πρωί.

Περισσότερα...
 
ΦΩΤΙΖΟΜΕΝΗ ΑΦΙΣΑ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μία μεγάλη φωτιζόμενη αφίσα σε υαλοπίνακα, στο κατάστημα ΟΤΕ της Πρέβεζας, ενημερώνει τους περαστικούς ότι εκεί, στο σύγχρονο κτίριο του ΟΤΕ, κάποτε βρισκόταν η Συναγωγή της πόλης. Η πινακίδα -που τοποθετήθηκε δίπλα στη μαρμάρινη πλάκα με την ιστορία του κτιρίου που ήταν εντοιχισμένη στη Συναγωγή Πρέβεζας- παρουσιάζει επίσης στοιχεία για την προπολεμική ζωή και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Πρέβεζας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» προς το ΚΙΣΕ, το 2020.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος -ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος- συντηρούσε τακτικά την προϋπάρχουσα μαρμάρινη πλάκα, και «στη συνεχή προσπάθεια που κάνει για να κρατήσει ζωντανές αυτές τις ιστορικές κόγχες του τόπου μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή του προς το ΚΙΣΕ, πρότεινε έναν πιο σύγχρονο τρόπο σήμανσης του ιστορικού κτιρίου.

Περισσότερα...
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τη δραστήρια ομάδα του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, η οποία εκπονεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η χαμένη Εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας. Τοπική Ιστορία και κοινωνική ενσυναίσθηση», δέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος.

Τον συντονισμό του προγράμματος έχει η εκπαιδευτικός του κα Αθηνά Θεοδόση, ενώ συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί κα Αφροδίτη Κοσμά και κα Μαρίνα Γαργάλα, καθώς και ομάδα μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου.
Στόχοι είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες, να γνωρίσουν την τοπική ιστορία αναφορικά με την παρουσία των Εβραίων στην Πρέβεζα (με έμφαση στη μικροϊστορία), να κατανοήσουν τους όρους της διαπολιτισμικής συνύπαρξης και να «υιοθετήσουν» τις αρχές που αφορούν στην αποδοχή της θρησκευτικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης του προγράμματος η ομάδα εργασίας πραγματοποίησε περιήγηση στα σημεία που σχετίζονται με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, δηλαδή εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν η Συναγωγή, το Εβραϊκό σχολείο, το Εβραϊκό νεκροταφείο, τα καταστήματα και τα σπίτια των Εβραίων συμπολιτών μας.

Περισσότερα...
 
23ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΠΑΙΕ - Εκλογή νέου Δ.Σ. PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 23ο  τακτικό συνέδριο του ΟΠΑΙΕ και οι εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 13 αντιπρόσωποι από τις 8 εν ενεργεία Κοινότητες, οι αναπληρωτές τους, μέλη του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ και ο διευθυντής, μέλη του Δ.Σ και της Γ.Σ. της Ι.Κ. Αθηνών, η  κα Παπαδοπούλου, νομική σύμβουλος και το απερχόμενο Δ.Σ. του ΟΠΑΙΕ, καθώς και  οι νέοι υποψήφιοι. 

Ο ραβίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν προσευχήθηκε για την καλή διεξαγωγή των εργασιών και την καλή συνεργασία όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις και να γίνονται ενέργειες για το καλό του εβραϊσμού.

Περισσότερα...
 
ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ... PDF Εκτύπωση E-mail

Του Βασίλη Ριτζαλέου*

Γκόρνα Τζουμαγιά, 17 Μαρτίου 1943.

Στον αγαπημένο μου αδερφό Νισήμ,

Νισήμ, θέλουμε να ξέρεις πως είμαστε σε καλή κατάσταση από άποψη υγείας. Ευχόμαστε το ίδιο για σένα. Έφτασα εδώ από [το Πιρίν] και τους συνάντησα όλους στην Γκόρνα Τζουμαγιά.

Δεν σου γράψαμε νωρίτερα γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα φύγουμε. Μας λένε συνεχώς να ετοιμαστούμε για ένα μακρύ ταξίδι.

Νισήμ, πρέπει να ξέρεις πως μας μεταφέρουν σε στρατόπεδα χωρίς ψωμί, χωρίς τίποτε, και υποφέρουμε σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη ψωμιού και άλλων πραγμάτων. Μας δίνουν μόλις 300 γραμ. ψωμιού καθημερινά και τσορμπά (σ.σ. σούπα). Δεν μας επιτρέπουν να αγοράσουμε οτιδήποτε. Αν έρθεις να μας συναντήσεις, προμηθεύσου ψωμί και άλλα πράγματα. Αγόρασε τρόφιμα με τα χρήματα που έχεις.

Αν είσαι με τον Τζακ, τον γιο της Λέας, πες του πως είμαστε με την οικογένεια και πρέπει να κάνει ό,τι και εσύ.

Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο. Στέλνουμε αγκαλιές και φιλιά σε όλους σας.

(υπογραφή) Α. Καμπελή.

Νισήμ, θα είναι καλύτερα να μην μετακινηθείς από το μέρος που είσαι τώρα.

Αλμπέρτος

Δώσε χαιρετίσματα στον Σαμουήλ Λεβή και πες του πως όλοι είναι καλά και δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτούς.

Η συγκινητική επιστολή, γραμμένη στην ισπανοεβραϊκή γλώσσα (τα λαδίνο ή ισπανικά όπως έλεγαν τότε), στάλθηκε από τον Καβαλιώτη Εβραίο Αλμπέρτο Καμπελή στον αδερφό του Νισήμ στις 17 Μαρτίου 1943. Είναι ίσως η τελευταία γραπτή μαρτυρία των Καβαλιωτών Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae