Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4067 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με την ευκαιρία του νέου εβραϊκού έτους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζέρζι Μπουζέκ φύσηξε το σοφάρ (φωτογραφία) σε ειδική τελετή που έγινε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 21.9.2011, υπό την αιγίδα της πολωνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Ο κ. Μπουζέκ ευχήθηκε «Σανά Τοβά» και ειρήνη για τον καινούργιο χρόνο και για τα χρόνια που θα έρθουν. «Το Ρος Ασανά είναι περίοδος ανασκόπησης του παρελθόντος και αισιοδοξίας για το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Κ.
Επίσης, ο κ. Μπουζέκ μίλησε για την εβραϊκή παράδοση και παιδεία, δίνοντας τις ευχές του σε ένα μικρό 3χρονο αγόρι, τον Σαλόμ Γκάρελικ, ο οποίος είχε κόψει τα μαλλιά του για πρώτη φορά κατά το θρησκευτικό εβραϊκό έθιμο. «Σαλόμ, δεν είναι μόνο ένα όνομα αλλά και μια ευχή. Και είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε ότι όταν μεγαλώσει ο Σαλόμ θα ζήσει σ΄ έναν κόσμο ανοχής και ειρήνης», ήταν τα λόγια του κ. Μπουζέκ.
Παράλληλα με την εκδήλωση, εγκαινιάστηκε έκθεση με θέμα «1.000 χρόνια εβραϊκής ζωής στην Πολωνία», την οποία επιμελήθηκε το «Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων», που με απόφαση της Πολωνικής Κυβέρνησης βρίσκεται υπό ανέγερση στο χώρο του γκέτο της Βαρσοβίας.
(EJP, 22.9.2011)

 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

*Εκτός νόμου τέθηκε η μεγαλύτερη ναζιστική οργάνωση της χώρας με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Εθνική Οργάνωση Αρωγής προς Πολιτικούς Κρατούμενους και τις Οικογένειές τους παρείχε στήριξη σε νεοναζί που είχαν φυλακιστεί για τη δράση τους. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η HNG αποτελεί απειλή για την κοινωνία και η δράση της κρίθηκε αντισυνταγματική.
(ΤΑ ΝΕΑ, 22.9.11)

*Mea culpa από την εταιρεία Hugo Boss για το ναζιστικό παρελθόν της, που ανάγεται στην αποθέωση του Χίτλερ από τον ιδρυτή της φίρμας ρούχων και τη συνέργειά του σε εγκλήματα. Η γερμανική φίρμα, που ιδρύθηκε το 1925 από τον Ούγκο Μπος, ανέθεσε στον Γερμανό καθηγητή στρατιωτικής ιστορίας Ρόμαν Κέστερ να ερευνήσει και να συγγράψει την πραγματική ιστορία του Μπος.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 23.09.11)

 
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΙΣΡΑΗΛ - Special Olympics

Έχοντας κερδίσει 66 μετάλλια γύρισαν στο Ισραήλ οι 88 Ισραηλινοί αθλητές των Special Olympics που συμμετείχαν στην παγκόσμια ομώνυμη αθλητική διοργάνωση, που έγινε στην Αθήνα από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2011. Τους υποδέχθηκε και τους συνεχάρη, σε ειδική τελετή προς τιμήν τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία). Η αντιπρόεδρος της ισραηλινής ομάδας των Special Olympics Τάλι Κορνχάουζερ, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Όρλι Φρούμαν, που συνόδευσαν την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, αλλά και οι αθλητές μίλησαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τη ζεστή ελληνική φιλοξενία και την επιτυχημένη διοργάνωση. Στην Αθήνα, την ισραηλινή αντιπροσωπεία είχαν υποδεχθεί το ΚΙΣΕ και η Ι.Κ. Αθηνών σε εκδήλωση που έγινε στη Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ.
 

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 

Σε επίσημο δείπνο με περισσότερους από 500 προσκεκλημένους ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο, στις 5.7.2011, ο κύκλος εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από την ίδρυση του BOD, του κεντρικού συντονιστικού οργανισμού των Εβραίων της Βρετανίας. Επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας. Τιμώντας τον Εβραϊσμό της Βρετανίας ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου μίλησε για την «ουσιαστική συμβολή της εβραϊκής κληρονομιάς σε κάθε τομέα της βρετανικής ζωής: στις τέχνες, τις επιστήμες και την ιατρική, στην οικονομία και το εμπόριο». Ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε τη λύπη του που η συνεισφορά αυτή δεν είναι επαρκώς γνωστή στο ευρύ κοινό, ενώ με επαινετικά λόγια μίλησε για το θάρρος των Βρετανών Εβραίων πολεμιστών που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των κοινωνικών αξιών.

 
ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

Η.Π.Α. - ΚΕΝΤΡΟ Σ. ΒΙΖΕΝΤΑΛ

Ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα του Γ΄ Ράιχ, η περίφημη «επιστολή Γκέμλιχ», εδώ και μερικές μέρες «κοσμεί» το αρχείο του Κέντρου Σάιμον Βίζενταλ, του Λος Άντζελες. Πρόκειται για μια επιστολή, την οποία έγραψε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ήταν ακόμη ένας ασήμαντος δεκανέας και υπηρετούσε στα γραφεία αντι-κομμουνιστικής προπαγάνδας του βαυαρικού στρατού στο Μόναχο.
Χαρισματικός ομιλητής, ο 30χρονος Αδόλφος γοήτευε συχνά τους συναδέλφους του με τα αντισημιτικά του ξεσπάσματα και καθώς η ευφράδειά του δεν πέρασε απαρατήρητη από τον προϊστάμενό του, ο λοχαγός Καρλ Μέιρ του ζήτησε να γράψει αυτός την απαντητική επιστολή προς το στρατιώτη Αδόλφο Γκέμλιχ -οργανωτή ακροδεξιών ενόπλων τμημάτων στην πόλη Ουλμ- ο οποίος ζητούσε διευκρινίσεις για την επίσημη θέση της υπηρεσίας στο «Εβραϊκό Πρόβλημα».
 
Ο Χίτλερ έγραψε την περίφημη επιστολή στις 16 Σεπτεμβρίου 1919 και σε αυτήν εκφράζει την άποψη ότι τα διάφορα πογκρόμ κατά των Εβραίων δεν επαρκούν και ότι η εβραϊκή φυλή θα πρέπει να «ξεριζωθεί» από τη Γερμανία, βάσει συγκεκριμένης εθνικής πολιτικής. Όπως επισημαίνουν οι ιστορικοί, η τετρασέλιδη επιστολή αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο έγγραφο, καθώς σε αυτήν αποτυπώνεται ξεκάθαρα το μίσος το οποίο έτρεφε ο νεαρός Αδόλφος για τους Εβραίους.
 (Ελεύθερος Τύπος, 9.6.11)
 
 
ΓΑΛΛΙΑ
 
Από 14 έως 30.6.11 έγινε στο Παρίσι το Φεστιβάλ Εβραϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ένα πλούσιο και ενδιαφέρον δεκαπενθήμερο ποικίλων εκδηλώσεων. Μουσικά κονσέρτα, εκθέσεις τέχνης, επισκέψεις σε Μουσεία και χώρους εβραϊκού ενδιαφέροντος, θεατρικά έργα, κινηματογραφικές προβολές και συνέδρια, έδωσαν ξεχωριστή ζωντάνια στο ήδη εμβληματικό Μαραί, την παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία του Παρισιού όπου διεξήχθη το μεγαλύτερο μέρος του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά με την υποστήριξη Δήμων του Παρισιού και εβραϊκών οργανώσεων.
 
(http://festivalculturesjuives.fsju.org)
ΓΑΛΛΙΑ
 
Απεβίωσε στη Γαλλία, σε ηλικία 87, ετών ο Αλβέρτος Σιμαντώβ, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Ο Α. Σιμαντώβ εργάστηκε σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου διέπρεψε στον τομέα των αγροτικών και γεωργικών τεχνικών. Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1954 ζούσε στη Γαλλία όπου διορίστηκε, ως ειδικός στην οικονομία των αγροκαλλιεργειών, στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Συνεργασία. Υπήρξε επικεφαλής του Τομέα Γεωργικής Πολιτικής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και στη συνέχεια πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ανώτερων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών και πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Γεωργικής Οικονομίας. Ο Α. Σιμαντώβ έχει βραβευτεί από πολλές χώρες και τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια. Διατύπωσε τους «Σταθερούς Δείκτες Σιμαντώβ» που εξηγούν την ανάπτυξη του αγρονομικού τομέα στη δυναμική οικονομία.
Ο Αλβέρτος Σιμαντώβ, παρά τη διεθνή του σταδιοδρομία, διατηρούσε πάντα δεσμούς με την Ελλάδα. Άλλωστε, η ιστορία της οικογένειας είναι μεγάλη στη γενέτειρα του πατέρα του, τις Σέρρες. Ο Μεναχέμ Σιμαντώβ, έμπορος καπνού, ξυλείας και βαμβακιού, αλλά και ο άνθρωπος που εισήγαγε τον κινηματογράφο στις Σέρρες, έσωσε με προσωπικές του ενέργειες 600 Χριστιανούς συμπολίτες του κατά τη βουλγαρική εισβολή το 1913. Το 2001 ο Δήμος Σερρών, σε αναγνώριση του ρόλου των Εβραίων στην ανάπτυξη της πόλης, εξέδωσε Ψήφισμα τιμώντας τη δράση του Μεναχέμ Σιμαντώβ. Ο γιος του Αλβέρτος παρέλαβε το Ψήφισμα σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στις Σέρρες, το Μάρτιο του 2001.
 
 
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
 
Με μεγάλη πλειοψηφία (116 – 30) ψηφίστηκε από την Κάτω Βουλή του Ολλανδικού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη σφαγή ζώων χωρίς νάρκωση, το οποίο ουσιαστικά θέτει εκτός νόμου την τελετουργική εβραϊκή σφαγή κασέρ –αλλά και την αντίστοιχη μουσουλμανική- που δεν επιτρέπουν τη νάρκωση προ της σφαγής.
Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι εξετάζει την περίπτωση να κινήσει νομική διαδικασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά της απαγόρευσης της σφαγής κασέρ, η οποία αντιβαίνει στην αρχή της ελευθερίας της θρησκείας όπως αυτή διατυπώνεται στην ΕΣΔΑ. Οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν νάρκωση του ζώου πριν τη σφαγή ώστε να ελαχιστοποιείται ο πόνος, αλλά παράλληλα προβλέπουν εξαιρέσεις για τις αρχαίες θρησκευτικές παραδόσεις Εβραίων και Μουσουλμάνων.
Το Συνέδριο Ευρωπαίων Ραββίνων έκανε έκκληση στην Ολλανδική Γερουσία, η ψήφος της οποίας είναι απαραίτητη για να ισχύσει ο νόμος, να μην ψηφίσει την απαγόρευση. «Στην πράξη, η ισχύς του νέου αυτού νόμου θα σημάνει ότι οι Εβραίοι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στην Ολλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Ραββίνων Πίγχας Γκόλντσμιτ, ο οποίος αντιτάχθηκε επίσης στην επιστημονική έκθεση των υποστηρικτών της απαγόρευσης που υποστηρίζει ότι η τελετουργική σφαγή είναι εξαιρετικά επώδυνη για τα ζώα.
40.000 Εβραίοι και ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνοι ζουν στην Ολλανδία, σε συνολικό πληθυσμό 16 εκατομμυρίων.
 
(Reuters, 30.6.2011)
 
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Είναι λάθος να αποδίδεται η σταύρωση του Ιησού στους Εβραίους ως σύνολο, επισημαίνει ο Πάπας Βενέδικτος στον δεύτερο τόμο του βιβλίου του «Ο Ιησούς της Ναζαρέτ», που κυκλοφορεί σύντομα. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε διασαφηνίσει το θέμα αυτό το 1965, με την εγκύκλιο “nostra aetatae”. Όμως, εβραϊκές οργανώσεις χαρακτήρισαν σημαντικό το γεγονός ότι ο Πάπας εκλαϊκεύει το ζήτημα αυτό σε ένα βιβλίο που θα έχει πολύ ευρύτερη απήχηση από μία εγκύκλιο. «Είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο ώστε ο κόσμος να μπορεί να ερμηνεύσει τα κείμενα σύμφωνα με την ορθόδοξη διδασκαλία του Βατικανού», δήλωσε ο Ραββίνος Ντέιβιντ Ρόζεν, εκ των κορυφαίων συμμετεχόντων στο διαθρησκειακό διάλογο Εβραίων – Ρωμαιοκαθολικών.
(Καθημερινή, 3.3.11)
 
ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο συζητήθηκε πρόσφατα, ύστερα από πρόταση που υποβλήθηκε από τους βουλευτές του Kόμματος για τα Ζώα (PvdD), η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για τη σφαγή των ζώων. Ο νόμος που ισχύει στην Ολλανδία ορίζει τα ζώα, πριν θανατωθούν, να υπόκεινται σε μερική νάρκωση ενώ περιλαμβάνει εξαίρεση για την εβραϊκή (κασέρ) και μουσουλμανική σφαγή.      

Η εβραϊκή κοινότητα της Ολλανδίας εξέφρασε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αυτό και ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης προς την κοινή γνώμη και μέλη του Κοινοβουλίου τεκμηριώνοντας και με επιστημονικά στοιχεία ότι τα ζώα δεν υποφέρουν με τη σφαγή κασέρ. Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό για τους Εβραίους της Ολλανδίας καθώς, εάν ψηφιστεί ο νόμος, θα απαγορευτεί η σφαγή κασέρ.  
Το Κ.Ι.Σ.Ε., συμπαραστεκόμενο στην εβραϊκή Κοινότητα της Ολλανδίας, στις 15.4.11 έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως «η Σεχιτά επιτρέπεται σύμφωνα με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η απαγόρευσή της, υπό την πρόφαση της καλής μεταχείρισης των ζώων, είναι παραπλανητική».
 
 
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
 
Ο Μπεν Ζίσκοβιτς, εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου. Βουλευτής της Εθνικής Συμμαχίας από το 1979, ο Μπεν Ζίσκοβιτς, νομικός και νομοθέτης, είναι ο μόνος Εβραίος εκλεγμένος στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας και –βάσει τελευταίας σφυγμομέτρησης- ο ένατος πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας αυτής, της οποίας η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί 1.500 περίπου μέλη.
(WJC, 27.4.11)

ΙΣΡΑΗΛ

Στις 3 Μαΐου 2011, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Χαρ Χέρτσελ στην Ιερουσαλήμ, παρουσία επισήμων, έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνήματος του Ιωσήφ Λαχανά που σκοτώθηκε το 1948, στη μάχη της Τζενίν, στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Ο Ιωσήφ Λαχανάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1924 και μετανάστευσε παράνομα στη Παλαιστίνη το 1945. Επειδή ήταν μόνος στο Ισραήλ, όταν σκοτώθηκε θάφτηκε στο Χαρ Χέρτσελ στην Ιερουσαλήμ και στο μνήμα αναφερόταν μόνο το όνομά του, διότι ο στρατός δεν γνώριζε τα ονόματα των γονιών του στρατιώτη, το έτος, τον τόπο γέννησής του και άλλα στοιχεία που αποτελούν το τυπικό των ομοιόμορφων στρατιωτικών τάφων. Ο στρατός συνέχισε να ψάχνει τα στοιχεία του με σκοπό να του αφιερώσει ένα κανονικό μνήμα. Τα τελευταία χρόνια, με προσπάθεια της Ντορίτ Πέρρυ και ύστερα από έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή του Ιακώβ Σιμπή, βρέθηκαν τα στοιχεία του στρατιώτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν πως ο Ιωσήφ Λαχανάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1924, ήταν γιός του Νισήμ και της Έστερ Λαχανά και είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια. Ο Ιωσήφ Λαχανάς πριν μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη, είχε πολεμήσει με τους αντάρτες του ΕΑΜ στα βουνά της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο χωριό Χώσεψη.  
 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΠΟΛΩΝΙΑ

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ronald S. Lauder συνόδευσε τον Πρόεδρο της Γερμανίας Christian Wulff στην επίσκεψή του στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στις 27.1.2011. «Στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η εβραϊκή κοινότητα και οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος καλωσορίζουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Wulff – ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από λίγους μήνες και έχει ήδη επισκεφθεί το Ισραήλ – έχει αναγάγει το ζήτημα της μνήμης του Ολοκαυτώματος σε υψηλή πολιτική προτεραιότητα. Μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, ο Wulff επισκέφθηκε το Διεθνές Κέντρο Συνάντησης Νέων στο Άουσβιτς, ενώ ο ίδιος ήταν ο πρώτος Γερμανός αρχηγός κράτους που μίλησε κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής στο Μπίρκεναου, όπου θανατώθηκαν τα περισσότερα θύματα στους θαλάμους αερίων. Κατά την ομιλία του δήλωσε: «Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει υπάρξει σε όλη τη γη ούτε μία ημέρα χωρίς πόλεμο. Συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες αιματοχυσίας και γενοκτονιών για εθνοτικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς ή γλωσσικούς λόγους. Καλώ τους νέους ανθρώπους να αναλάβουν ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Η αδιαφορία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία και την ελευθερία». Συμπλήρωσε, τέλος, ότι για τη Γερμανία η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι «αιώνια» υποχρέωση.
(WJC, 27.1.2011)
 
 
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των τελετών μνήμης του Ολοκαυτώματος, τοποθετείται στη Βουλή των Κοινοτήτων το «Βιβλίο της Υπόσχεσης» της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Holocaust Educational Trust. Με το βιβλίο αυτό δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του Κοινοβουλίου να θυμούνται το Ολοκαύτωμα και να συνενώνονται σε μία από κοινού δέσμευση για την καταπολέμηση όλων των μορφών προκατάληψης και μίσους. «Σας ευχαριστούμε για το έργο σας να υπενθυμίζετε σε εμάς και στις μέλλουσες γενιές ένα γεγονός της ιστορίας της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ», έγραψε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας David Cameron υπογράφοντας το Βιβλίο. «Για μερικούς, το πέρασμα των χρόνων και το ότι σήμερα υπάρχουν λιγότεροι επιζώντες κάνουν το γεγονός λιγότερο σημαντικό. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικότερο από ποτέ να θυμόμαστε τι συνέβη καθώς και τις τρομερές συνέπειες», συμπλήρωσε. 
Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Trude Levi (φωτογραφία), η οποία συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, είπε: «Ένιωθα πάντοτε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνδέω την προσωπική μου εμπειρία του Ολοκαυτώματος με την ελπίδα ότι αυτό θα κάνει τις μέλλουσες γενιές να σκεφτούν τις συνέπειες της προκατάληψης και της διάκρισης και να βοηθήσουν να μην ξανασυμβεί ποτέ».
(EJC, 25.1.2011)
 
 
ΒΕΛΓΙΟ
Με την ευκαιρία της Ημέρας Mνήμης του Ολοκαυτώματος διοργανώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 25.1.2011, σειρά εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Jerzy Buzek και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου κ. Moshe Kantor.  Kατά την έναρξη των εκδηλώσεων απηύθυναν χαιρετισμούς πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόεδροι εβραϊκών οργανισμών, ενώ ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ronald S. Lauder κάλεσε την Ευρώπη να μνημονεύει την ιστορία του Ολοκαυτώματος ως διδακτικό μέσο κατά της «σιωπής και της αδιαφορίας», απέναντι στον αντισημιτισμό και απέναντι στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ανώτατοι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών, κυβερνήσεων και του εβραϊκού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Buzek, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Catherine Ashton, ο υπουργός του Ισραήλ για θέματα Εθνικής Διπλωματίας και Διασποράς Yuli Edelstein, ο Αρχιραββίνος του Τελ Αβίβ Yisrael Meir Lau και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου Moshe Kantor, απότισαν φόρο τιμής στα θύματα των Ναζί. Παράλληλα με την επίσημη τελετή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξένησε την έκθεση του Yad Vashem με τίτλο «Αρχιτεκτονική του Φόνου – Το σχέδιο Άουσβιτς-Μπίρκεναου», καθώς και μουσικό κλασικό κονσέρτο αφιερωμένο στη γνωστή βιεννέζα βιολονίστα Αλμα Ρόζα, ανηψιά του Μάλερ, που εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς.
(EJC, 3.2.2011)
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae