Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4363 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

Η.Π.Α. - ΚΕΝΤΡΟ Σ. ΒΙΖΕΝΤΑΛ

Ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα του Γ΄ Ράιχ, η περίφημη «επιστολή Γκέμλιχ», εδώ και μερικές μέρες «κοσμεί» το αρχείο του Κέντρου Σάιμον Βίζενταλ, του Λος Άντζελες. Πρόκειται για μια επιστολή, την οποία έγραψε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ήταν ακόμη ένας ασήμαντος δεκανέας και υπηρετούσε στα γραφεία αντι-κομμουνιστικής προπαγάνδας του βαυαρικού στρατού στο Μόναχο.
Χαρισματικός ομιλητής, ο 30χρονος Αδόλφος γοήτευε συχνά τους συναδέλφους του με τα αντισημιτικά του ξεσπάσματα και καθώς η ευφράδειά του δεν πέρασε απαρατήρητη από τον προϊστάμενό του, ο λοχαγός Καρλ Μέιρ του ζήτησε να γράψει αυτός την απαντητική επιστολή προς το στρατιώτη Αδόλφο Γκέμλιχ -οργανωτή ακροδεξιών ενόπλων τμημάτων στην πόλη Ουλμ- ο οποίος ζητούσε διευκρινίσεις για την επίσημη θέση της υπηρεσίας στο «Εβραϊκό Πρόβλημα».
 
Ο Χίτλερ έγραψε την περίφημη επιστολή στις 16 Σεπτεμβρίου 1919 και σε αυτήν εκφράζει την άποψη ότι τα διάφορα πογκρόμ κατά των Εβραίων δεν επαρκούν και ότι η εβραϊκή φυλή θα πρέπει να «ξεριζωθεί» από τη Γερμανία, βάσει συγκεκριμένης εθνικής πολιτικής. Όπως επισημαίνουν οι ιστορικοί, η τετρασέλιδη επιστολή αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο έγγραφο, καθώς σε αυτήν αποτυπώνεται ξεκάθαρα το μίσος το οποίο έτρεφε ο νεαρός Αδόλφος για τους Εβραίους.
 (Ελεύθερος Τύπος, 9.6.11)
 
 
ΓΑΛΛΙΑ
 
Από 14 έως 30.6.11 έγινε στο Παρίσι το Φεστιβάλ Εβραϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ένα πλούσιο και ενδιαφέρον δεκαπενθήμερο ποικίλων εκδηλώσεων. Μουσικά κονσέρτα, εκθέσεις τέχνης, επισκέψεις σε Μουσεία και χώρους εβραϊκού ενδιαφέροντος, θεατρικά έργα, κινηματογραφικές προβολές και συνέδρια, έδωσαν ξεχωριστή ζωντάνια στο ήδη εμβληματικό Μαραί, την παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία του Παρισιού όπου διεξήχθη το μεγαλύτερο μέρος του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά με την υποστήριξη Δήμων του Παρισιού και εβραϊκών οργανώσεων.
 
(http://festivalculturesjuives.fsju.org)
ΓΑΛΛΙΑ
 
Απεβίωσε στη Γαλλία, σε ηλικία 87, ετών ο Αλβέρτος Σιμαντώβ, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Ο Α. Σιμαντώβ εργάστηκε σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου διέπρεψε στον τομέα των αγροτικών και γεωργικών τεχνικών. Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1954 ζούσε στη Γαλλία όπου διορίστηκε, ως ειδικός στην οικονομία των αγροκαλλιεργειών, στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Συνεργασία. Υπήρξε επικεφαλής του Τομέα Γεωργικής Πολιτικής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και στη συνέχεια πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ανώτερων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών και πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Γεωργικής Οικονομίας. Ο Α. Σιμαντώβ έχει βραβευτεί από πολλές χώρες και τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια. Διατύπωσε τους «Σταθερούς Δείκτες Σιμαντώβ» που εξηγούν την ανάπτυξη του αγρονομικού τομέα στη δυναμική οικονομία.
Ο Αλβέρτος Σιμαντώβ, παρά τη διεθνή του σταδιοδρομία, διατηρούσε πάντα δεσμούς με την Ελλάδα. Άλλωστε, η ιστορία της οικογένειας είναι μεγάλη στη γενέτειρα του πατέρα του, τις Σέρρες. Ο Μεναχέμ Σιμαντώβ, έμπορος καπνού, ξυλείας και βαμβακιού, αλλά και ο άνθρωπος που εισήγαγε τον κινηματογράφο στις Σέρρες, έσωσε με προσωπικές του ενέργειες 600 Χριστιανούς συμπολίτες του κατά τη βουλγαρική εισβολή το 1913. Το 2001 ο Δήμος Σερρών, σε αναγνώριση του ρόλου των Εβραίων στην ανάπτυξη της πόλης, εξέδωσε Ψήφισμα τιμώντας τη δράση του Μεναχέμ Σιμαντώβ. Ο γιος του Αλβέρτος παρέλαβε το Ψήφισμα σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στις Σέρρες, το Μάρτιο του 2001.
 
 
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
 
Με μεγάλη πλειοψηφία (116 – 30) ψηφίστηκε από την Κάτω Βουλή του Ολλανδικού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη σφαγή ζώων χωρίς νάρκωση, το οποίο ουσιαστικά θέτει εκτός νόμου την τελετουργική εβραϊκή σφαγή κασέρ –αλλά και την αντίστοιχη μουσουλμανική- που δεν επιτρέπουν τη νάρκωση προ της σφαγής.
Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι εξετάζει την περίπτωση να κινήσει νομική διαδικασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά της απαγόρευσης της σφαγής κασέρ, η οποία αντιβαίνει στην αρχή της ελευθερίας της θρησκείας όπως αυτή διατυπώνεται στην ΕΣΔΑ. Οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν νάρκωση του ζώου πριν τη σφαγή ώστε να ελαχιστοποιείται ο πόνος, αλλά παράλληλα προβλέπουν εξαιρέσεις για τις αρχαίες θρησκευτικές παραδόσεις Εβραίων και Μουσουλμάνων.
Το Συνέδριο Ευρωπαίων Ραββίνων έκανε έκκληση στην Ολλανδική Γερουσία, η ψήφος της οποίας είναι απαραίτητη για να ισχύσει ο νόμος, να μην ψηφίσει την απαγόρευση. «Στην πράξη, η ισχύς του νέου αυτού νόμου θα σημάνει ότι οι Εβραίοι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στην Ολλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Ραββίνων Πίγχας Γκόλντσμιτ, ο οποίος αντιτάχθηκε επίσης στην επιστημονική έκθεση των υποστηρικτών της απαγόρευσης που υποστηρίζει ότι η τελετουργική σφαγή είναι εξαιρετικά επώδυνη για τα ζώα.
40.000 Εβραίοι και ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνοι ζουν στην Ολλανδία, σε συνολικό πληθυσμό 16 εκατομμυρίων.
 
(Reuters, 30.6.2011)
 
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Είναι λάθος να αποδίδεται η σταύρωση του Ιησού στους Εβραίους ως σύνολο, επισημαίνει ο Πάπας Βενέδικτος στον δεύτερο τόμο του βιβλίου του «Ο Ιησούς της Ναζαρέτ», που κυκλοφορεί σύντομα. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε διασαφηνίσει το θέμα αυτό το 1965, με την εγκύκλιο “nostra aetatae”. Όμως, εβραϊκές οργανώσεις χαρακτήρισαν σημαντικό το γεγονός ότι ο Πάπας εκλαϊκεύει το ζήτημα αυτό σε ένα βιβλίο που θα έχει πολύ ευρύτερη απήχηση από μία εγκύκλιο. «Είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο ώστε ο κόσμος να μπορεί να ερμηνεύσει τα κείμενα σύμφωνα με την ορθόδοξη διδασκαλία του Βατικανού», δήλωσε ο Ραββίνος Ντέιβιντ Ρόζεν, εκ των κορυφαίων συμμετεχόντων στο διαθρησκειακό διάλογο Εβραίων – Ρωμαιοκαθολικών.
(Καθημερινή, 3.3.11)
 
ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο συζητήθηκε πρόσφατα, ύστερα από πρόταση που υποβλήθηκε από τους βουλευτές του Kόμματος για τα Ζώα (PvdD), η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για τη σφαγή των ζώων. Ο νόμος που ισχύει στην Ολλανδία ορίζει τα ζώα, πριν θανατωθούν, να υπόκεινται σε μερική νάρκωση ενώ περιλαμβάνει εξαίρεση για την εβραϊκή (κασέρ) και μουσουλμανική σφαγή.      

Η εβραϊκή κοινότητα της Ολλανδίας εξέφρασε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αυτό και ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης προς την κοινή γνώμη και μέλη του Κοινοβουλίου τεκμηριώνοντας και με επιστημονικά στοιχεία ότι τα ζώα δεν υποφέρουν με τη σφαγή κασέρ. Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό για τους Εβραίους της Ολλανδίας καθώς, εάν ψηφιστεί ο νόμος, θα απαγορευτεί η σφαγή κασέρ.  
Το Κ.Ι.Σ.Ε., συμπαραστεκόμενο στην εβραϊκή Κοινότητα της Ολλανδίας, στις 15.4.11 έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως «η Σεχιτά επιτρέπεται σύμφωνα με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η απαγόρευσή της, υπό την πρόφαση της καλής μεταχείρισης των ζώων, είναι παραπλανητική».
 
 
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
 
Ο Μπεν Ζίσκοβιτς, εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου. Βουλευτής της Εθνικής Συμμαχίας από το 1979, ο Μπεν Ζίσκοβιτς, νομικός και νομοθέτης, είναι ο μόνος Εβραίος εκλεγμένος στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας και –βάσει τελευταίας σφυγμομέτρησης- ο ένατος πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας αυτής, της οποίας η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί 1.500 περίπου μέλη.
(WJC, 27.4.11)

ΙΣΡΑΗΛ

Στις 3 Μαΐου 2011, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Χαρ Χέρτσελ στην Ιερουσαλήμ, παρουσία επισήμων, έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνήματος του Ιωσήφ Λαχανά που σκοτώθηκε το 1948, στη μάχη της Τζενίν, στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Ο Ιωσήφ Λαχανάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1924 και μετανάστευσε παράνομα στη Παλαιστίνη το 1945. Επειδή ήταν μόνος στο Ισραήλ, όταν σκοτώθηκε θάφτηκε στο Χαρ Χέρτσελ στην Ιερουσαλήμ και στο μνήμα αναφερόταν μόνο το όνομά του, διότι ο στρατός δεν γνώριζε τα ονόματα των γονιών του στρατιώτη, το έτος, τον τόπο γέννησής του και άλλα στοιχεία που αποτελούν το τυπικό των ομοιόμορφων στρατιωτικών τάφων. Ο στρατός συνέχισε να ψάχνει τα στοιχεία του με σκοπό να του αφιερώσει ένα κανονικό μνήμα. Τα τελευταία χρόνια, με προσπάθεια της Ντορίτ Πέρρυ και ύστερα από έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή του Ιακώβ Σιμπή, βρέθηκαν τα στοιχεία του στρατιώτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν πως ο Ιωσήφ Λαχανάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1924, ήταν γιός του Νισήμ και της Έστερ Λαχανά και είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια. Ο Ιωσήφ Λαχανάς πριν μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη, είχε πολεμήσει με τους αντάρτες του ΕΑΜ στα βουνά της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο χωριό Χώσεψη.  
 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΠΟΛΩΝΙΑ

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ronald S. Lauder συνόδευσε τον Πρόεδρο της Γερμανίας Christian Wulff στην επίσκεψή του στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στις 27.1.2011. «Στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η εβραϊκή κοινότητα και οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος καλωσορίζουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Wulff – ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από λίγους μήνες και έχει ήδη επισκεφθεί το Ισραήλ – έχει αναγάγει το ζήτημα της μνήμης του Ολοκαυτώματος σε υψηλή πολιτική προτεραιότητα. Μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, ο Wulff επισκέφθηκε το Διεθνές Κέντρο Συνάντησης Νέων στο Άουσβιτς, ενώ ο ίδιος ήταν ο πρώτος Γερμανός αρχηγός κράτους που μίλησε κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής στο Μπίρκεναου, όπου θανατώθηκαν τα περισσότερα θύματα στους θαλάμους αερίων. Κατά την ομιλία του δήλωσε: «Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει υπάρξει σε όλη τη γη ούτε μία ημέρα χωρίς πόλεμο. Συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες αιματοχυσίας και γενοκτονιών για εθνοτικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς ή γλωσσικούς λόγους. Καλώ τους νέους ανθρώπους να αναλάβουν ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Η αδιαφορία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία και την ελευθερία». Συμπλήρωσε, τέλος, ότι για τη Γερμανία η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι «αιώνια» υποχρέωση.
(WJC, 27.1.2011)
 
 
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των τελετών μνήμης του Ολοκαυτώματος, τοποθετείται στη Βουλή των Κοινοτήτων το «Βιβλίο της Υπόσχεσης» της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Holocaust Educational Trust. Με το βιβλίο αυτό δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του Κοινοβουλίου να θυμούνται το Ολοκαύτωμα και να συνενώνονται σε μία από κοινού δέσμευση για την καταπολέμηση όλων των μορφών προκατάληψης και μίσους. «Σας ευχαριστούμε για το έργο σας να υπενθυμίζετε σε εμάς και στις μέλλουσες γενιές ένα γεγονός της ιστορίας της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ», έγραψε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας David Cameron υπογράφοντας το Βιβλίο. «Για μερικούς, το πέρασμα των χρόνων και το ότι σήμερα υπάρχουν λιγότεροι επιζώντες κάνουν το γεγονός λιγότερο σημαντικό. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικότερο από ποτέ να θυμόμαστε τι συνέβη καθώς και τις τρομερές συνέπειες», συμπλήρωσε. 
Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Trude Levi (φωτογραφία), η οποία συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, είπε: «Ένιωθα πάντοτε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνδέω την προσωπική μου εμπειρία του Ολοκαυτώματος με την ελπίδα ότι αυτό θα κάνει τις μέλλουσες γενιές να σκεφτούν τις συνέπειες της προκατάληψης και της διάκρισης και να βοηθήσουν να μην ξανασυμβεί ποτέ».
(EJC, 25.1.2011)
 
 
ΒΕΛΓΙΟ
Με την ευκαιρία της Ημέρας Mνήμης του Ολοκαυτώματος διοργανώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 25.1.2011, σειρά εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Jerzy Buzek και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου κ. Moshe Kantor.  Kατά την έναρξη των εκδηλώσεων απηύθυναν χαιρετισμούς πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόεδροι εβραϊκών οργανισμών, ενώ ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ronald S. Lauder κάλεσε την Ευρώπη να μνημονεύει την ιστορία του Ολοκαυτώματος ως διδακτικό μέσο κατά της «σιωπής και της αδιαφορίας», απέναντι στον αντισημιτισμό και απέναντι στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ανώτατοι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών, κυβερνήσεων και του εβραϊκού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Buzek, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Catherine Ashton, ο υπουργός του Ισραήλ για θέματα Εθνικής Διπλωματίας και Διασποράς Yuli Edelstein, ο Αρχιραββίνος του Τελ Αβίβ Yisrael Meir Lau και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου Moshe Kantor, απότισαν φόρο τιμής στα θύματα των Ναζί. Παράλληλα με την επίσημη τελετή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξένησε την έκθεση του Yad Vashem με τίτλο «Αρχιτεκτονική του Φόνου – Το σχέδιο Άουσβιτς-Μπίρκεναου», καθώς και μουσικό κλασικό κονσέρτο αφιερωμένο στη γνωστή βιεννέζα βιολονίστα Αλμα Ρόζα, ανηψιά του Μάλερ, που εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς.
(EJC, 3.2.2011)
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
ΙΣΡΑΗΛ
Στον διαδικτυακό τόπο του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών (RIEAS) δημοσιεύτηκε πρόσφατα άρθρο του αντιπροέδρου του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Bar-Ilan καθηγητή Shlomo Shpiro, με τίτλο «Οι πράξεις ακούγονται πιο δυνατά από τα λόγια: ελληνικά αεροσκάφη πάνω από το Ισραήλ», σχετικά με τη συνδρομή των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων στην κατάσβεση της καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ισραήλ. 
Στο άρθρο του, ο καθηγητής Shpiro εξιστορεί τα γεγονότα, αναφέρεται στις υποψίες για εμπρησμό και σε αντίστοιχα γεγονότα που είχαν συμβεί στο παρελθόν και είχαν σαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες του Ισραήλ για δενδροφύτευση σε μία τόσο άγονη γη, ενώ τονίζει και επαινεί την ελληνική βοήθεια.
 
Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρει: «Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν ήταν Έλληνες και Κύπριοι. Την ώρα που ευρωπαίοι γίγαντες όπως η Γερμανία και η Βρετανία κοιμούνταν, οι Έλληνες πιλότοι σκαρφάλωναν στους θαλάμους διακυβέρνησης έτοιμοι για μία σύντομη πτήση μέχρι το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, δεκάδες Έλληνες πυροσβέστες, άριστα εκπαιδευμένοι στη διαχείριση μεγάλων δασικών εκτάσεων, είχαν ήδη προστρέξει να βοηθήσουν εθελοντικά το Ισραήλ. Όταν τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Ramat David του Ισραήλ, ο διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας Ido Nechoshtan που τους υποδέχτηκε είπε μόνο «οι ουρανοί είναι δικοί σας».
Όταν η ναζιστική Γερμανία κατέκτησε την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Γερουσία των ΗΠΑ θέλησε να κρατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες έξω από τον πόλεμο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Franklin Roosevelt, σε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ομιλίες του, έκανε τότε έκκληση για βοήθεια προς τους κατεκτημένους λαούς. Όταν το σπίτι του γείτονά σου καίγεται κι εσύ έχεις ένα λάστιχο ποτίσματος, είπε, μην καθυστερείς, δώσε του το λάστιχο και βοήθησέ τον να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έδρασαν σήμερα κατά τρόπο σύμφωνο με το πνεύμα του Roosevelt καθώς και με το πνεύμα κάθε λαού στον κόσμο που αγαπά την ελευθερία. Αυτή η βοήθεια καταδεικνύει τον αυξανόμενο δεσμό μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, μεταξύ του εβραϊκού και του ελληνικού λαού. Είμαστε και οι δύο μικρές μειονότητες τις οποίες απειλεί να καταβροχθίσει μία θάλασσα ριζοσπαστισμού στην περιοχή μας. Με την πλούσια κληρονομιά και ιστορία τους, τόσο ο ελληνικός όσο και ο εβραϊκός λαός πάλεψαν επί τρεις χιλιάδες χρόνια να διατηρήσουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους. Η σημερινή βοήθεια δεν θα λησμονηθεί. Οι Ισραηλινοί χαιρετούν τη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, του στρατού και των Αρχών καθώς και τη γενναιότητα των Ελλήνων πιλότων και πυροσβεστών που ήρθαν σ’ εμάς την ώρα που τους είχαμε ανάγκη. Μπράβο, φίλοι !       
(www.rieas.gr, 10.12.10)
 
 
 
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΥΡΩΠΗΣ
 Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης Thomas Hammarberg υπογράφει το Δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εξεδόθη στις 30 Νοεμβρίου 2010, με θέμα τον κίνδυνο ενίσχυσης της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη. Εκτενές απόσπασμα του δελτίου τύπου παρατίθεται παρακάτω:
«Κάθε δύο ημέρες, ένα νεκροταφείο βεβηλώνεται στη Γαλλία. Πράξεις ιεροσυλίας, όπως η καταστροφή τάφων και η αναγραφή μηνυμάτων σε θρησκευτικούς ή άλλους συμβολικούς χώρους, έχουν σημειώσει αύξηση στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία όσον αφορά στον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Πρόκειται, κυρίως, για ανεπίτρεπτα εγκλήματα μίσους που ενισχύουν τη μισαλλοδοξία και την καχυποψία.
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προστατεύει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την προστασία των θρησκευτικών κτηρίων και χώρων από την παράνομη ζημία. Ωστόσο, ορισμένες κρατικές Αρχές θεωρούν αυτές τις πράξεις ως «κοινωνικές ζημίες ήσσονος σημασίας», στις οποίες δεν δίδεται προτεραιότητα για έρευνα και δίωξη. Αυτή είναι μία λανθασμένη επιλογή. Οι βεβηλώσεις συνοδεύονται συχνά με ρατσιστικά κίνητρα που έχουν σαν στόχο να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην ανεκτικότητα και τον πλουραλισμό που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη.  
Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε την άγνοια και το φόβο είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση που πρέπει να ξεκινούν ήδη από μικρή ηλικία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενάντια στο Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία (ECRI) έχει εκδώσει ένα σημαντικό αριθμό ιδιαιτέρως χρήσιμων Γενικών Πολιτικών Προτάσεων, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οδηγίες για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού.
Οι δημοκράτες ηγέτες έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν τόσο μέσω της προώθησης της ανεκτικότητας και της έλλειψης προκαταλήψεων όσο και μέσω της ρητής και δημόσιας καταδίκης των εγκλημάτων και της γλώσσας του μίσους. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Brice Hortefeux με ενημέρωσε ότι είχε κάνει ειδική αίτηση ώστε η αστυνομία να ερευνά τέτοια εγκλήματα. Επίσης, τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασαν άμεσα τις συλήσεις νεκροταφείων που σημειώθηκαν πρόσφατα στις αντίστοιχες χώρες».       
(CoE Commissioner’s Comment, 30.11.10)
 
 
 
Ο.Η.Ε.
Στο πλαίσιο αλλεπάλληλων προσπαθειών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έγκλημα της γενοκτονίας δεν πρόκειται να επαναληφθεί, τα Ηνωμένα Έθνη συγχρηματοδότησαν μία διημερίδα που έλαβε χώρα στην Ιρλανδία, όπου συζητήθηκαν τόσο ιστορικές όσο και επίκαιρες εκφάνσεις αντισημιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης του Ολοκαυτώματος.
«Η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι αντισημιτισμός. Πληγώνει εκείνους που υπέφεραν περισσότερο από όλους, τους επιζώντες», δήλωσε ο γενικός υπογραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για την επικοινωνία και τη δημόσια ενημέρωση, Kiyo Akasaka, σε μήνυμά του προς το Διεθνές Συνέδριο για τον Αντισημιτισμό και την Άρνηση του Ολοκαυτώματος στο Δουβλίνο.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, ο κ. Akasaka δήλωσε ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος «πληγώνει κάθε Εβραίο και αποτελεί μία άκαρδη υπόμνηση της ανείπωτης ωμότητας και της ανηλεούς προσπάθειας να εξοντωθεί κάθε μέλος της οικογένειάς του». 
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει την καταδίκη της εν μέρει ή καθολικής άρνησης του Ολοκαυτώματος, μέσω ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από τα 192 μέλη της Γενικής Συνέλευσής του.
Μέσω του προγράμματός του «Ολοκαύτωμα και το Πρόγραμμα Βοήθειας του ΟΗΕ», ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συμβάλλει στο να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι παντού θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα ώστε να αποφευχθεί άλλη γενοκτονία στο μέλλον.
 (U.N. News Centre, 18.11.10)
 
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail

 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Γερμανικό Μουσείο Σιδηροδρόμων, στη Νυρεμβέργη, εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι την εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο «Τα τρένα στον Εθνικοσοσιαλισμό». Η έκθεση, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, πρωτότυπα αντικείμενα και ντοκυμαντέρ,   παρουσιάζει το ρόλο των σιδηροδρόμων και την ευθύνη τους ως παράγοντα που συνέβαλλε στην πραγματοποίηση της Σοά. Στην υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκε και το Ίδρυμα Γιαντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ που παραχώρησε 60.000 καρτέλες με ονόματα και στοιχεία θυμάτων του Ολοκαυτώματος προερχόμενα από την «Αίθουσα των Ονομάτων» του Μουσείου του Γιαντ Βασέμ. Οι μικρές ονομαστικές κάρτες διασκορπίστηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα που αναπαριστούν την κατάληξη των σιδηροδρομικών γραμμών στην είσοδο του Μπιρκενάου (φωτογραφία).
(Yad Vashem Magazine, Ιούλιος 2010)
 
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ανοχή και τη Συμφιλίωση (ECTR), σε ειδική τελετή που έγινε στη Μαδρίτη, στις 11.10.2010,τίμησε τον Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με το «Ευρωπαϊκό Μετάλλιο της Ανοχής» για τη δέσμευση και αφοσίωσή του στην αρχή της ανεκτικότητας και της πολιτικής συμφιλίωσης. Το μετάλλιο –που απονέμεται για πρώτη φορά- επέδωσαν στον Ισπανό βασιλιά οι δύο πρόεδροι του ECTR, ο τέως πρόεδρος της Πολωνίας κ. Αλεξάντερ Καζνιέφσκι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) κ. Μοσέ Κάντορ (φωτογραφία).
«Η ηθική που χαρακτηρίζει την ηγεσία του πρώτου παραλήπτη του Μεταλλίου καθίσταται εξαιρετικά σημαντική σε μια περίοδο που η ανεκτικότητα χάνει έδαφος στην Ευρώπη έναντι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Καζνιέφσκι, κατά την ομιλία του στην τελετή.
«Οι μεγάλες αλλαγές που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη –είτε πολιτικές είτε σχετιζόμενες με την οικονομική κρίση- αποτελούν πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση από τις δυνάμεις της μη-ανοχής και του ρατσισμού. Έχουμε ανάγκη από ηγεσία ηθικής που θα μας καθοδηγήσει σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο των προκλήσεων», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μ. Κάντορ.
Το ECTR είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες μέλη της οποίας είναι πρώην αρχηγοί ευρωπαϊκών χωρών, νομπελίστες κ.ά. προσωπικότητες διεθνούς κύρους με ενεργή δράση στην καταπολέμηση του ρατσισμού.
(WJC, 11.10.2010)
 
Η.Π.Α.
Αφού έγινε παράσταση στο θέατρο, μεταφέρθηκε τουλάχιστον δύο φορές στον κινηματογράφο και προβλήθηκε ως σίριαλ στην τηλεόραση, το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ κυκλοφόρησε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μορφή κόμικ. Τη σχετική άδεια έδωσε το «Ίδρυμα Αννα Φρανκ» που εδρεύει στις ΗΠΑ. Συγγραφέας των κειμένων είναι ο Σίντ Γιάκομπσον, ενώ τα σχέδια φέρουν την υπογραφή του Έρνι Κόλον. Οι κριτικοί χαρακτηρίζουν το κόμικ, που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Hill & Wang, μια «επιμελέστατη και ιστορικά ακριβή καταγραφή της ιστορίας της οικογένειας Φρανκ».
Το νήμα της αφήγησης ξεκινά από τον Όττο, πατέρα της Άννας, και το γάμο του με την Έντιθ, στις 12 Μαΐου του 1925. Όπως και οι υπόλοιποι Εβραίοι της Γερμανίας, ο Όττο Φρανκ θα δει μέσα σε λίγα χρόνια να γίνεται κυρίαρχη ιδεολογία στη χώρα του ο εθνικοσοσιαλισμός. Η καθημερινότητα της οικογένειας Φρανκ εναλλάσσεται στις σελίδες του κόμικ με ιστορικά γεγονότα, όπως η έκδοση του δίτομου βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγών μου».
(Αυγή, 16.9.2010)
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae