Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2499 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail

 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Γερμανικό Μουσείο Σιδηροδρόμων, στη Νυρεμβέργη, εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι την εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο «Τα τρένα στον Εθνικοσοσιαλισμό». Η έκθεση, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, πρωτότυπα αντικείμενα και ντοκυμαντέρ,   παρουσιάζει το ρόλο των σιδηροδρόμων και την ευθύνη τους ως παράγοντα που συνέβαλλε στην πραγματοποίηση της Σοά. Στην υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκε και το Ίδρυμα Γιαντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ που παραχώρησε 60.000 καρτέλες με ονόματα και στοιχεία θυμάτων του Ολοκαυτώματος προερχόμενα από την «Αίθουσα των Ονομάτων» του Μουσείου του Γιαντ Βασέμ. Οι μικρές ονομαστικές κάρτες διασκορπίστηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα που αναπαριστούν την κατάληξη των σιδηροδρομικών γραμμών στην είσοδο του Μπιρκενάου (φωτογραφία).
(Yad Vashem Magazine, Ιούλιος 2010)
 
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ανοχή και τη Συμφιλίωση (ECTR), σε ειδική τελετή που έγινε στη Μαδρίτη, στις 11.10.2010,τίμησε τον Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με το «Ευρωπαϊκό Μετάλλιο της Ανοχής» για τη δέσμευση και αφοσίωσή του στην αρχή της ανεκτικότητας και της πολιτικής συμφιλίωσης. Το μετάλλιο –που απονέμεται για πρώτη φορά- επέδωσαν στον Ισπανό βασιλιά οι δύο πρόεδροι του ECTR, ο τέως πρόεδρος της Πολωνίας κ. Αλεξάντερ Καζνιέφσκι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) κ. Μοσέ Κάντορ (φωτογραφία).
«Η ηθική που χαρακτηρίζει την ηγεσία του πρώτου παραλήπτη του Μεταλλίου καθίσταται εξαιρετικά σημαντική σε μια περίοδο που η ανεκτικότητα χάνει έδαφος στην Ευρώπη έναντι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Καζνιέφσκι, κατά την ομιλία του στην τελετή.
«Οι μεγάλες αλλαγές που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη –είτε πολιτικές είτε σχετιζόμενες με την οικονομική κρίση- αποτελούν πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση από τις δυνάμεις της μη-ανοχής και του ρατσισμού. Έχουμε ανάγκη από ηγεσία ηθικής που θα μας καθοδηγήσει σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο των προκλήσεων», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μ. Κάντορ.
Το ECTR είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες μέλη της οποίας είναι πρώην αρχηγοί ευρωπαϊκών χωρών, νομπελίστες κ.ά. προσωπικότητες διεθνούς κύρους με ενεργή δράση στην καταπολέμηση του ρατσισμού.
(WJC, 11.10.2010)
 
Η.Π.Α.
Αφού έγινε παράσταση στο θέατρο, μεταφέρθηκε τουλάχιστον δύο φορές στον κινηματογράφο και προβλήθηκε ως σίριαλ στην τηλεόραση, το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ κυκλοφόρησε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μορφή κόμικ. Τη σχετική άδεια έδωσε το «Ίδρυμα Αννα Φρανκ» που εδρεύει στις ΗΠΑ. Συγγραφέας των κειμένων είναι ο Σίντ Γιάκομπσον, ενώ τα σχέδια φέρουν την υπογραφή του Έρνι Κόλον. Οι κριτικοί χαρακτηρίζουν το κόμικ, που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Hill & Wang, μια «επιμελέστατη και ιστορικά ακριβή καταγραφή της ιστορίας της οικογένειας Φρανκ».
Το νήμα της αφήγησης ξεκινά από τον Όττο, πατέρα της Άννας, και το γάμο του με την Έντιθ, στις 12 Μαΐου του 1925. Όπως και οι υπόλοιποι Εβραίοι της Γερμανίας, ο Όττο Φρανκ θα δει μέσα σε λίγα χρόνια να γίνεται κυρίαρχη ιδεολογία στη χώρα του ο εθνικοσοσιαλισμός. Η καθημερινότητα της οικογένειας Φρανκ εναλλάσσεται στις σελίδες του κόμικ με ιστορικά γεγονότα, όπως η έκδοση του δίτομου βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγών μου».
(Αυγή, 16.9.2010)
 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
ΟΛΛΑΝΔΙΑ:
Θα είναι Εβραίος ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας; Ο Μάριους Γιομπ Κοέν, δήμαρχος του Άμστερνταμ, είναι από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς της Ολλανδίας. Αυτό αποδείχθηκε και πρόσφατα ύστερα από σφυγμομέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας έδειξε ότι το 52% των Ολλανδών τον προτιμά για πρωθυπουργό έναντι του σημερινού χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και του ακροδεξιού πολιτικού Γκερτ Βίλντερς.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μπαλκενέντερ «έπεσε» τον περασμένο Φεβρουάριο όταν έχασε τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος, με αφορμή την ολλανδική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Οι εκλογές ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν τον Ιούνιο και ο Μ. Γιομπ Κοέν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Ο δημοφιλής δήμαρχος του Άμστερνταμ είχε λάβει το 2005 το βραβείο του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το περιοδικό «Τάιμ» για τη θετική του προσέγγιση προς τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας του και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε και κατεύνασε τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο Άμστερνταμ, το Νοέμβριο του 2004, ύστερα από τη δολοφονία του σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ από μουσουλμάνο εξτρεμιστή.
(E.J.C., 16.3.2010)
 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
ΠΟΛΩΝΙΑ
 
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2009 εκλάπη από την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς η πινακίδα «Arbeit macht frei» («Η εργασία απελευθερώνει»). Το γεγονός συνέβη μόλις έναν μήνα πριν από τον εορτασμό της 65ης επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς από τα σοβιετικά στρατεύματα και προκάλεσε την άμεση διεθνή κατακραυγή. «Η κλοπή ενός αντικειμένου με τέτοια συμβολική αξία αποτελεί μία επίθεση ενάντια στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και μία πράξη που αποδεικνύει την επιθυμία ορισμένων στοιχείων να επιστρέψουμε σε εκείνους τους σκοτεινούς χρόνους», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιαντ Βασέμ Αβνέρ Σαλέβ.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου, και ύστερα από διεθνή κινητοποίηση, η επιγραφή βρέθηκε στην πόλη Τορούν της Πολωνίας, σπασμένη σε τρία κομμάτια, το καθένα από τα οποία περιείχε μία από τις ισάριθμες λέξεις. Πέντε άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα. Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες κλοπής και καταστροφής σε τέσσερις από αυτούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης διάρκειας έως δέκα χρόνων. Και οι τέσσερις ύποπτοι έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο καθώς έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για εγκλήματα κλοπής και άσκησης βίας.
Οι πολωνικές αρχές, θεωρώντας ότι υπήρχε σουηδικός δάκτυλος στην υπόθεση, ζήτησαν τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Σουηδίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πράγματι, την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου ένας Σουηδός πρώην νέο-Ναζί, ο οποίος είχε κριθεί ως ύποπτος για ανάμιξη στην κλοπή, ομολόγησε ότι ήταν μεσάζοντας στην κλοπή. Η πολωνική εφημερίδα «Φακτ» έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά του, Anders Hoegstrom (Άντερς Χέγκστρομ), ο οποίος ίδρυσε το 1994 το Εθνικό Σοσιαλιστικό Μέτωπο, ένα σουηδικό νεοναζιστικό κίνημα του οποίου ηγείτο μέχρι το 1999 οπότε και παραιτήθηκε. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο Χέγκστρομ αποστασιοποιήθηκε ύστερα από την παραίτησή του από το κίνημα και έγινε μέλος του συλλόγου «Έξιτ» που βοηθά ακροδεξιούς νέους να απομακρύνονται από ακροδεξιές οργανώσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εξπρέσεν» ο «μεσάζοντας» ομολόγησε ότι η επιγραφή επρόκειτο να πωληθεί έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν βομβιστικές επιθέσεις ενάντια στη σουηδική Βουλή και Κυβέρνηση. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν ήθελε να αναμιχθεί σε αυτό. «Ειδοποίησα αμέσως την Αστυνομία, μόλις εκλάπη η επιγραφή, και έδωσα όλες τις πληροφορίες που είχα. Δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα. Εγώ ήμουν ο πρώτος που θέλησε να βρεθεί η πινακίδα».   
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα όχι μόνο η επιγραφή αλλά και άλλα αντικείμενα – από τους δύο τόνους ανθρώπινης τρίχας έως την πλούσια συλλογή εγγράφων – που βρίσκονται στα συντρίμμια του στρατοπέδου και μαρτυρούν τα ναζιστικά εγκλήματα.  
 
ΑΓΓΛΙΑ
 
Τον Ιανουάριο έγιναν στο Λονδίνο τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Άννα Φρανκ + Εσύ». Η δημιουργία της έκθεσης συμπίπτει με την 65η επέτειο από την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Φέτος εορτάζεται επίσης η συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Μεγάλη Βρετανία, η φετινή τελετή της οποίας θα λάβει χώρα στο Λονδίνο.
Η επίσκεψη στην έκθεση είναι δωρεάν και το δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ τόνισε ότι επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε μαθητή άνω των δέκα ετών να επισκεφθεί την έκθεση. «Μία τέτοια επίσκεψη θα αποτελέσει μία εξαιρετική εμπειρία για τον μαθητή ο οποίος θα μάθει για το Ολοκαύτωμα, θα προβληματιστεί και θα συζητήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βρετανική κοινωνία σήμερα.    
Η ξενάγηση στην έκθεση γίνεται από εθελοντές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε άλλες οργανώσεις στο Λονδίνο. Οι διοργανωτές της έκθεσης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ και η βρετανική Anne Frank Trust αναζητούν ακόμα εθελοντές. Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.annefrank.org.uk/westminster.
(EJC, 7.1.10)
 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 PDF Εκτύπωση E-mail

ΗΠΑ

Στις 23 Δεκεμβρίου 2009, ο Ραββίνος Άντριου Μπέικερ, Διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του Προσωπικού Αντιπροσώπου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο διεθνής κυβερνητικός αυτός οργανισμός περιλαμβάνει 56 μέλη στα οποία συγκαταλέγονται όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.    
Ο νέος Πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Κανάτ Σαουνταμπάγιεφ, υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση, μίλησε με κολακευτικά σχόλια για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο Μπέικερ από τότε που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν τη θέση, τον περασμένο Ιανουάριο.
Κατά τη διάρκεια του 2009, ο Μπέικερ ταξίδεψε ως εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ σε όλη την Ευρώπη και συνέταξε πλήθος λεπτομερών αναφορών σχετικά με τον αντισημιτισμό στη Βοσνία, στην Ουγγαρία, στη Λεττονία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία και στην Ισπανία.
«Η εμπιστοσύνη που επέδειξε ο ΟΑΣΕ στο πρόσωπο του Άντριου Μπέικερ είναι πολύ σημαντική για όλους εκείνους που ελπίζουν στο χτίσιμο ενός κόσμου πιο ειρηνικού, όπου θα έχουν εκλείψει ο αντισημιτισμός και κάθε άλλη μορφή μίσους», είπε ο Ντέιβιντ Χάρις, Διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής. «Εμείς, στην Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την αναγνώριση και την ευκαιρία που δίνεται στον Άντριου Μπέικερ να μεσολαβεί, σε κυβερνητικό επίπεδο, και να συμβάλει, έτσι, στην καταπολέμηση του αρχαιότερου μίσους στον κόσμο, του αντισημιτισμού».
Ο Ραββίνος Μπέικερ συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με κυβερνήσεις και εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη για να προωθήσει τη μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό. Έχει  απευθύνει ομιλίες σε σεμινάρια του ΟΑΣΕ και έχει ασχοληθεί εκτενώς με ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τον Οργανισμό, που αφορά στη θέσπιση αποτελεσματικής νομοθεσίας για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.  
(AJC, 23.12.2009)
ΑΥΣΤΡΙΑ

Στις 22.12.09 η κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των εβραϊκών νεκροταφείων της χώρας τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση για παραπάνω από έξι δεκαετίες, από το τέλος της βίαιης ναζιστικής εποχής.
Η αναγγελία, της οποίας είχε προηγηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου στην καγκελαρία, ήρθε ύστερα από πολυετή πικρία και άοκνες προσπάθειες από την πλευρά των εβραϊκών οργανισμών.  
(Haaretz, 23.12.2009)
 
ΙΣΡΑΗΛ
 
Το Ισραήλ ζητεί από το Βατικανό να ανοιχθούν τα εκκλησιαστικά αρχεία που αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αίτημα αυτό ήρθε ύστερα από την απόφαση του Πάπα Βενέδικτου να επανέλθει το ζήτημα της αγιοποίησης του Πάπα Πίου του Ζ΄ ο οποίος έχει κατηγορηθεί για την αδράνειά του και τη μη ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για τη διάσωση Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. 
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου ότι η υποψηφιότητα για αγιοποίηση του Πάπα Πίου του Ζ΄ δεν επηρεάζει το Ισραήλ αλλά την Καθολική Εκκλησία. Ωστόσο, είπε, το άνοιγμα των αρχείων είναι σημαντικό διότι πρέπει να επιτραπεί στους ιστορικούς να κρίνουν τις ενέργειες του Πάπα κατά τη διάρκεια του Πολέμου.
(AFP, EJC, 21.12.2009)
 
 
 
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009 PDF Εκτύπωση E-mail
ΗΠΑ
 
Ο Τζόζεφ Μπόντερ, κάτοικος Νιου Τζέρσεϊ από το 1963, είχε κρυφτεί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος σε μία μικρή πολωνική πόλη για να γλυτώσει από τους Ναζί. Εκεί του πρόσφερε καταφύγιο ένας μη Εβραίος, ο Μπρόνισλαβ Φουρίτα.
Μετά το τέλος του Πολέμου, οι δύο άνδρες ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους και δεν έτυχε να ξανασυναντηθούν για τα επόμενα 65 χρόνια. Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν και πάλι την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών του 2009, όταν ο Φουρίτα πήγε στην Πολωνία για να μείνει με τον Μπόντερ για μία εβδομάδα και να παραστεί στο ετήσιο δείπνο του Εβραϊκού Ιδρύματος για τους «Δίκαιους των Εθνών» κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε και του απονεμήθηκε ο σχετικός τίτλος.
(EJC, 26.11.2009) 

ΑΓΓΛΙΑ
 
Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο της Αγγλίας που θα ασχολείται με τη μελέτη του αντισημιτισμού. Το Ινστιτούτο, που θα λειτουργήσει στο Κολλέγιο Birkbeck, θα παρέχει μαθήματα για τον αντισημιτισμό σε πτυχιούχους και σε σπουδαστές καθώς και σε δασκάλους, αλλά και σε στελέχη εβραϊκών οργανσιμών.
Το Ινστιτούτο θα εγκατασταθεί δίπλα στην παλαιότερη παγκοσμίως βιβλιοθήκη για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, τη Βιβλιοθήκη Weiner, η οποία θα μεταφερθεί στο Κολλέγιο για να εμπλουτίσει τις ερευνητικές και διδακτικές δυνατότητες του Ινστιτούτου Αντισημιτισμού. Η Βιβλιοθήκη Weiner έχει τη μεγαλύτερη συλλογή υλικού για το Ολοκαύτωμα στην Αγγλία, η οποία περιλαμβάνει πολλά βιβλία της Ναζιστικής προπαγάνδας για τα σχολεία και τα παιδιά, χειρόγραφα που σχετίζονται με τη δίκη της Νυρεμβέργης αλληλογραφία Εβραίων προσφύγων, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες 1.300 επιζώντων του Ολοκαυτώματος.   
Το Ινστιτούτο θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά 1.5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «PearsFoundation», το οποίο συστάθηκε το 1992.
Εκτός από το πρόγραμμα σπουδών το Κολλέγιο θα κάνει και έρευνες πάνω στο θέμα του αντισημιτισμού. Το αντικείμενο των σπουδών στο Ινστιτούτο θα περιλαμβάνει μαθήματα για τον εθνικισμό και τις εθνικές διαμάχες, τη θρησκεία, την κοινωνία και την πολιτική, τις φυλές και τα έθνη.
Σχετικά με τη δημιουργία του νέου αυτού Τμήματος ο υπεύθυνος του Πανεπιστημίου δήλωσε: «Το Birkbeck προσφέρει έναν απαράμιλλο συνδυασμό πείρας στον τομέα του αντισημιτισμού και της ανεκτικότητας καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημών, από τις πολιτικές επιστήμες στις ψυχοκοινωνικές μελέτες και από την ιστορία στο νόμο».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Pears, κ. Trevor Pears, σε δηλώσεις του τόνισε πως η δημιουργία του Ινστιτούτου για τον Αντισημιτισμό θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει στα βρετανικά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η μελέτη του αντισημιτισμού είναι ζωτικής σημασίας στην κατανόηση όλων των μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως ο αντισημιτισμός δεν έχει κατανοηθεί σωστά και αντιμετωπίζεται ως ένα εβραϊκό ζήτημα. Πιστεύουμε ότι ο αντισημιτισμός είναι μια «κοινωνική ασθένεια» και πως η αύξησή του δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία».  
Για την αύξηση του αντισημιτισμού το 2009 έχουν γίνει επισημάνσεις από αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες. Ο Αρχιραββίνος της Μ. Βρετανίας Jonathan Sacks, σε συνέντευξή του στους «Times» δήλωσε ότι το Διαδίκτυο είχε δημιουργήσει ένα νέος είδος ευρύτερου αντισημιτισμού.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, ο Οργανισμός «Ενίσχυση των Κοινοτήτων», ο οποίος ασχολείται με την καταγραφή επιθέσεων σε Εβραίους, κατέγραψε στη Μεγάλη Βρετανία 609 αντισημιτικά γεγονότα, αριθμός μεγαλύτερος από διπλάσιος από το μέσο όρο ενός έτους.
(E.J.C., 26.11.09)
 
ΙΣΡΑΗΛ

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Yad Vashem, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, έλαβε πρόσφατα ένα παράξενο αίτημα από τον εγγονό του διαβόητου διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, Ρούντολφ Χες. Ο εγγονός του Χες, Ράϊνερ, πρότεινε προς πώληση στο Μουσείο προσωπικά αντικείμενα του παππού του (!). Σε επιστολή με θέμα «Σπάνια αντικείμενα, Άουσβιτς, Διοικητής Χες», που έστειλε ο Ράϊνερ στο Yad Vashem, γράφει: «Τα αντικείμενα από την κληρονομιά του Ρούντολφ Χες περιλαμβάνουν μία άφλεκτη βαλίτσα με επίσημα ναζιστικά σύμβολα, δώρο του Χίμλερ, ένα χαρτοκόπτη, φωτογραφικές διαφάνειες από το Άουσβιτς που δεν έχουν δημοσιευτεί και επιστολές από την περίοδο της αιχμαλωσίας στην Κρακοβία».
Η Διοίκηση του Yad Vashem σοκαρίστηκε από αυτή την πρόταση και την απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου εξέφρασαν την αποστροφή τους για το γεγονός ότι συγγενής του Χες προσπάθησε να βγάλει χρήματα από τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Το Yad Vashem ξεκαθάρισε στον Ράϊνερ Χες πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δωρίσει τα συγκεκριμένα αντικείμενα με σκοπό τη διαιώνιση των εγκλημάτων του Ναζισμού.  
(Ε.J.C., 16.11.2009)  
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae