Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 10843 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
ΟΛΛΑΝΔΙΑ:
Θα είναι Εβραίος ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας; Ο Μάριους Γιομπ Κοέν, δήμαρχος του Άμστερνταμ, είναι από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς της Ολλανδίας. Αυτό αποδείχθηκε και πρόσφατα ύστερα από σφυγμομέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας έδειξε ότι το 52% των Ολλανδών τον προτιμά για πρωθυπουργό έναντι του σημερινού χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και του ακροδεξιού πολιτικού Γκερτ Βίλντερς.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μπαλκενέντερ «έπεσε» τον περασμένο Φεβρουάριο όταν έχασε τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος, με αφορμή την ολλανδική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Οι εκλογές ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν τον Ιούνιο και ο Μ. Γιομπ Κοέν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Ο δημοφιλής δήμαρχος του Άμστερνταμ είχε λάβει το 2005 το βραβείο του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το περιοδικό «Τάιμ» για τη θετική του προσέγγιση προς τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας του και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε και κατεύνασε τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο Άμστερνταμ, το Νοέμβριο του 2004, ύστερα από τη δολοφονία του σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ από μουσουλμάνο εξτρεμιστή.
(E.J.C., 16.3.2010)
 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
ΠΟΛΩΝΙΑ
 
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2009 εκλάπη από την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς η πινακίδα «Arbeit macht frei» («Η εργασία απελευθερώνει»). Το γεγονός συνέβη μόλις έναν μήνα πριν από τον εορτασμό της 65ης επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς από τα σοβιετικά στρατεύματα και προκάλεσε την άμεση διεθνή κατακραυγή. «Η κλοπή ενός αντικειμένου με τέτοια συμβολική αξία αποτελεί μία επίθεση ενάντια στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και μία πράξη που αποδεικνύει την επιθυμία ορισμένων στοιχείων να επιστρέψουμε σε εκείνους τους σκοτεινούς χρόνους», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιαντ Βασέμ Αβνέρ Σαλέβ.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου, και ύστερα από διεθνή κινητοποίηση, η επιγραφή βρέθηκε στην πόλη Τορούν της Πολωνίας, σπασμένη σε τρία κομμάτια, το καθένα από τα οποία περιείχε μία από τις ισάριθμες λέξεις. Πέντε άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα. Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες κλοπής και καταστροφής σε τέσσερις από αυτούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης διάρκειας έως δέκα χρόνων. Και οι τέσσερις ύποπτοι έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο καθώς έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για εγκλήματα κλοπής και άσκησης βίας.
Οι πολωνικές αρχές, θεωρώντας ότι υπήρχε σουηδικός δάκτυλος στην υπόθεση, ζήτησαν τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Σουηδίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πράγματι, την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου ένας Σουηδός πρώην νέο-Ναζί, ο οποίος είχε κριθεί ως ύποπτος για ανάμιξη στην κλοπή, ομολόγησε ότι ήταν μεσάζοντας στην κλοπή. Η πολωνική εφημερίδα «Φακτ» έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά του, Anders Hoegstrom (Άντερς Χέγκστρομ), ο οποίος ίδρυσε το 1994 το Εθνικό Σοσιαλιστικό Μέτωπο, ένα σουηδικό νεοναζιστικό κίνημα του οποίου ηγείτο μέχρι το 1999 οπότε και παραιτήθηκε. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο Χέγκστρομ αποστασιοποιήθηκε ύστερα από την παραίτησή του από το κίνημα και έγινε μέλος του συλλόγου «Έξιτ» που βοηθά ακροδεξιούς νέους να απομακρύνονται από ακροδεξιές οργανώσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εξπρέσεν» ο «μεσάζοντας» ομολόγησε ότι η επιγραφή επρόκειτο να πωληθεί έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν βομβιστικές επιθέσεις ενάντια στη σουηδική Βουλή και Κυβέρνηση. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν ήθελε να αναμιχθεί σε αυτό. «Ειδοποίησα αμέσως την Αστυνομία, μόλις εκλάπη η επιγραφή, και έδωσα όλες τις πληροφορίες που είχα. Δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα. Εγώ ήμουν ο πρώτος που θέλησε να βρεθεί η πινακίδα».   
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα όχι μόνο η επιγραφή αλλά και άλλα αντικείμενα – από τους δύο τόνους ανθρώπινης τρίχας έως την πλούσια συλλογή εγγράφων – που βρίσκονται στα συντρίμμια του στρατοπέδου και μαρτυρούν τα ναζιστικά εγκλήματα.  
 
ΑΓΓΛΙΑ
 
Τον Ιανουάριο έγιναν στο Λονδίνο τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Άννα Φρανκ + Εσύ». Η δημιουργία της έκθεσης συμπίπτει με την 65η επέτειο από την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Φέτος εορτάζεται επίσης η συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Μεγάλη Βρετανία, η φετινή τελετή της οποίας θα λάβει χώρα στο Λονδίνο.
Η επίσκεψη στην έκθεση είναι δωρεάν και το δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ τόνισε ότι επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε μαθητή άνω των δέκα ετών να επισκεφθεί την έκθεση. «Μία τέτοια επίσκεψη θα αποτελέσει μία εξαιρετική εμπειρία για τον μαθητή ο οποίος θα μάθει για το Ολοκαύτωμα, θα προβληματιστεί και θα συζητήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βρετανική κοινωνία σήμερα.    
Η ξενάγηση στην έκθεση γίνεται από εθελοντές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε άλλες οργανώσεις στο Λονδίνο. Οι διοργανωτές της έκθεσης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ και η βρετανική Anne Frank Trust αναζητούν ακόμα εθελοντές. Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.annefrank.org.uk/westminster.
(EJC, 7.1.10)
 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 PDF Εκτύπωση E-mail

ΗΠΑ

Στις 23 Δεκεμβρίου 2009, ο Ραββίνος Άντριου Μπέικερ, Διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του Προσωπικού Αντιπροσώπου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο διεθνής κυβερνητικός αυτός οργανισμός περιλαμβάνει 56 μέλη στα οποία συγκαταλέγονται όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.    
Ο νέος Πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Κανάτ Σαουνταμπάγιεφ, υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση, μίλησε με κολακευτικά σχόλια για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο Μπέικερ από τότε που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν τη θέση, τον περασμένο Ιανουάριο.
Κατά τη διάρκεια του 2009, ο Μπέικερ ταξίδεψε ως εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ σε όλη την Ευρώπη και συνέταξε πλήθος λεπτομερών αναφορών σχετικά με τον αντισημιτισμό στη Βοσνία, στην Ουγγαρία, στη Λεττονία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία και στην Ισπανία.
«Η εμπιστοσύνη που επέδειξε ο ΟΑΣΕ στο πρόσωπο του Άντριου Μπέικερ είναι πολύ σημαντική για όλους εκείνους που ελπίζουν στο χτίσιμο ενός κόσμου πιο ειρηνικού, όπου θα έχουν εκλείψει ο αντισημιτισμός και κάθε άλλη μορφή μίσους», είπε ο Ντέιβιντ Χάρις, Διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής. «Εμείς, στην Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την αναγνώριση και την ευκαιρία που δίνεται στον Άντριου Μπέικερ να μεσολαβεί, σε κυβερνητικό επίπεδο, και να συμβάλει, έτσι, στην καταπολέμηση του αρχαιότερου μίσους στον κόσμο, του αντισημιτισμού».
Ο Ραββίνος Μπέικερ συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με κυβερνήσεις και εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη για να προωθήσει τη μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό. Έχει  απευθύνει ομιλίες σε σεμινάρια του ΟΑΣΕ και έχει ασχοληθεί εκτενώς με ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τον Οργανισμό, που αφορά στη θέσπιση αποτελεσματικής νομοθεσίας για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.  
(AJC, 23.12.2009)
ΑΥΣΤΡΙΑ

Στις 22.12.09 η κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των εβραϊκών νεκροταφείων της χώρας τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση για παραπάνω από έξι δεκαετίες, από το τέλος της βίαιης ναζιστικής εποχής.
Η αναγγελία, της οποίας είχε προηγηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου στην καγκελαρία, ήρθε ύστερα από πολυετή πικρία και άοκνες προσπάθειες από την πλευρά των εβραϊκών οργανισμών.  
(Haaretz, 23.12.2009)
 
ΙΣΡΑΗΛ
 
Το Ισραήλ ζητεί από το Βατικανό να ανοιχθούν τα εκκλησιαστικά αρχεία που αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αίτημα αυτό ήρθε ύστερα από την απόφαση του Πάπα Βενέδικτου να επανέλθει το ζήτημα της αγιοποίησης του Πάπα Πίου του Ζ΄ ο οποίος έχει κατηγορηθεί για την αδράνειά του και τη μη ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για τη διάσωση Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. 
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου ότι η υποψηφιότητα για αγιοποίηση του Πάπα Πίου του Ζ΄ δεν επηρεάζει το Ισραήλ αλλά την Καθολική Εκκλησία. Ωστόσο, είπε, το άνοιγμα των αρχείων είναι σημαντικό διότι πρέπει να επιτραπεί στους ιστορικούς να κρίνουν τις ενέργειες του Πάπα κατά τη διάρκεια του Πολέμου.
(AFP, EJC, 21.12.2009)
 
 
 
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009 PDF Εκτύπωση E-mail
ΗΠΑ
 
Ο Τζόζεφ Μπόντερ, κάτοικος Νιου Τζέρσεϊ από το 1963, είχε κρυφτεί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος σε μία μικρή πολωνική πόλη για να γλυτώσει από τους Ναζί. Εκεί του πρόσφερε καταφύγιο ένας μη Εβραίος, ο Μπρόνισλαβ Φουρίτα.
Μετά το τέλος του Πολέμου, οι δύο άνδρες ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους και δεν έτυχε να ξανασυναντηθούν για τα επόμενα 65 χρόνια. Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν και πάλι την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών του 2009, όταν ο Φουρίτα πήγε στην Πολωνία για να μείνει με τον Μπόντερ για μία εβδομάδα και να παραστεί στο ετήσιο δείπνο του Εβραϊκού Ιδρύματος για τους «Δίκαιους των Εθνών» κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε και του απονεμήθηκε ο σχετικός τίτλος.
(EJC, 26.11.2009) 

ΑΓΓΛΙΑ
 
Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο της Αγγλίας που θα ασχολείται με τη μελέτη του αντισημιτισμού. Το Ινστιτούτο, που θα λειτουργήσει στο Κολλέγιο Birkbeck, θα παρέχει μαθήματα για τον αντισημιτισμό σε πτυχιούχους και σε σπουδαστές καθώς και σε δασκάλους, αλλά και σε στελέχη εβραϊκών οργανσιμών.
Το Ινστιτούτο θα εγκατασταθεί δίπλα στην παλαιότερη παγκοσμίως βιβλιοθήκη για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, τη Βιβλιοθήκη Weiner, η οποία θα μεταφερθεί στο Κολλέγιο για να εμπλουτίσει τις ερευνητικές και διδακτικές δυνατότητες του Ινστιτούτου Αντισημιτισμού. Η Βιβλιοθήκη Weiner έχει τη μεγαλύτερη συλλογή υλικού για το Ολοκαύτωμα στην Αγγλία, η οποία περιλαμβάνει πολλά βιβλία της Ναζιστικής προπαγάνδας για τα σχολεία και τα παιδιά, χειρόγραφα που σχετίζονται με τη δίκη της Νυρεμβέργης αλληλογραφία Εβραίων προσφύγων, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες 1.300 επιζώντων του Ολοκαυτώματος.   
Το Ινστιτούτο θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά 1.5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «PearsFoundation», το οποίο συστάθηκε το 1992.
Εκτός από το πρόγραμμα σπουδών το Κολλέγιο θα κάνει και έρευνες πάνω στο θέμα του αντισημιτισμού. Το αντικείμενο των σπουδών στο Ινστιτούτο θα περιλαμβάνει μαθήματα για τον εθνικισμό και τις εθνικές διαμάχες, τη θρησκεία, την κοινωνία και την πολιτική, τις φυλές και τα έθνη.
Σχετικά με τη δημιουργία του νέου αυτού Τμήματος ο υπεύθυνος του Πανεπιστημίου δήλωσε: «Το Birkbeck προσφέρει έναν απαράμιλλο συνδυασμό πείρας στον τομέα του αντισημιτισμού και της ανεκτικότητας καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημών, από τις πολιτικές επιστήμες στις ψυχοκοινωνικές μελέτες και από την ιστορία στο νόμο».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Pears, κ. Trevor Pears, σε δηλώσεις του τόνισε πως η δημιουργία του Ινστιτούτου για τον Αντισημιτισμό θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει στα βρετανικά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η μελέτη του αντισημιτισμού είναι ζωτικής σημασίας στην κατανόηση όλων των μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως ο αντισημιτισμός δεν έχει κατανοηθεί σωστά και αντιμετωπίζεται ως ένα εβραϊκό ζήτημα. Πιστεύουμε ότι ο αντισημιτισμός είναι μια «κοινωνική ασθένεια» και πως η αύξησή του δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία».  
Για την αύξηση του αντισημιτισμού το 2009 έχουν γίνει επισημάνσεις από αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες. Ο Αρχιραββίνος της Μ. Βρετανίας Jonathan Sacks, σε συνέντευξή του στους «Times» δήλωσε ότι το Διαδίκτυο είχε δημιουργήσει ένα νέος είδος ευρύτερου αντισημιτισμού.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, ο Οργανισμός «Ενίσχυση των Κοινοτήτων», ο οποίος ασχολείται με την καταγραφή επιθέσεων σε Εβραίους, κατέγραψε στη Μεγάλη Βρετανία 609 αντισημιτικά γεγονότα, αριθμός μεγαλύτερος από διπλάσιος από το μέσο όρο ενός έτους.
(E.J.C., 26.11.09)
 
ΙΣΡΑΗΛ

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Yad Vashem, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, έλαβε πρόσφατα ένα παράξενο αίτημα από τον εγγονό του διαβόητου διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, Ρούντολφ Χες. Ο εγγονός του Χες, Ράϊνερ, πρότεινε προς πώληση στο Μουσείο προσωπικά αντικείμενα του παππού του (!). Σε επιστολή με θέμα «Σπάνια αντικείμενα, Άουσβιτς, Διοικητής Χες», που έστειλε ο Ράϊνερ στο Yad Vashem, γράφει: «Τα αντικείμενα από την κληρονομιά του Ρούντολφ Χες περιλαμβάνουν μία άφλεκτη βαλίτσα με επίσημα ναζιστικά σύμβολα, δώρο του Χίμλερ, ένα χαρτοκόπτη, φωτογραφικές διαφάνειες από το Άουσβιτς που δεν έχουν δημοσιευτεί και επιστολές από την περίοδο της αιχμαλωσίας στην Κρακοβία».
Η Διοίκηση του Yad Vashem σοκαρίστηκε από αυτή την πρόταση και την απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου εξέφρασαν την αποστροφή τους για το γεγονός ότι συγγενής του Χες προσπάθησε να βγάλει χρήματα από τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Το Yad Vashem ξεκαθάρισε στον Ράϊνερ Χες πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δωρίσει τα συγκεκριμένα αντικείμενα με σκοπό τη διαιώνιση των εγκλημάτων του Ναζισμού.  
(Ε.J.C., 16.11.2009)  
 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009 PDF Εκτύπωση E-mail

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Τον περασμένο Οκτώβριο έγιναν στο Βουκουρέστι τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Ρουμανίας που είναι αφιερωμένο στους 300.000 Εβραίους και Ρόμα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.  

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Τράϊαν Μπασεσκού δήλωσε πως ήταν «χρέος της χώρας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που έγινε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να τιμήσει τα θύματα. Επίσης, ο Αρχιραββίνος της Ρουμανίας κ. Μεναχέμ ΧαΚοέν επεσήμανε πως «αυτό το Μνημείο είναι γεμάτο συμβολισμούς. Χιλιάδες άτομα θανατώθηκαν που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πολιτιστική και οικονομική ευημερία της Ρουμανίας». Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων διαβάστηκε μήνυμα του κ. Έλι Βίζελ, ο οποίος κατάγεται από τη Ρουμανία και έχει βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο ζήτησε από τους Ρουμάνους να μην ξεχάσουν το παρελθόν τους. Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο διευθυντής του Συλλόγου για τον Διάλογο και την Εκπαίδευση των Πολιτών κ. Μικέλε Κέλσο, ο οποίος τόνισε πως: «Η Ρουμανία έχει κάνει μεγάλα άλματα, μέσω εκπαιδευτικών κυβερνητικών προγραμμάτων, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για το ρόλο της Ρουμανίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εντούτοις, για να γίνει καλύτερα κατανοητή η πρόσφατη ιστορία στους πολίτες της Ρουμανίας χρειάζονται περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικότερα χρειάζεται να γίνουν μαθήματα για το Ολοκαύτωμα».

(EJC, 7.10.09) 

 

ΠΟΛΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο τελευταίος ήρωας του Γκέτο της Βαρσοβίας. Σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο Μαρκ Έντελμαν, ο τελευταίος επιζών που έπαιξε ηγετικό ρόλο στην εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, η οποία κατεστάλη από τους Ναζί το 1943.

Συνεχίζοντας με το ίδιο μαχητικό πνεύμα, ο Έντελμαν έλαβε μέρος ανεπίσημα στο Κίνημα «Σολιντάρνος», τη Συνδικαλιστική Οργάνωση της Πολωνίας η οποία έκανε ενέργειες για να ανατρέψει το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας τη δεκαετία του ΄80. Ο Λέχ Βαλέσα, τ. Πρόεδρος της Πολωνίας και ηγέτης του Κινήματος «Σολιντάρνος», δήλωσε για τον Έντελμαν: «Ήταν ένας έντιμος, απαράμιλλος άνθρωπος. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφραστεί αυτή η απώλεια». Ο Μάρκ Έντελμαν ήταν γιατρός και μετά τον Πόλεμο έζησε στην πόλη Λότζ, της Πολωνίας, όπου εργάστηκε σε ένα νοσοκομείο μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του.          
Για τον Έντελμαν το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε: «Ο εβραϊκός λαός και το Κράτος του Ισραήλ θρηνούν για το θάνατο του τελευταίου επιζώντα που ηγήθηκε της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας. Ο Έντελμαν ήταν ένας από τους αρχηγούς της ηρωικής αντίστασης των Εβραίων κατά των Γερμανών, μία εξέγερση η οποία διέσωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου του Ολοκαυτώματος. Μισό εκατομμύριο Εβραίοι φυλακίστηκαν στο Γκέτο της Βαρσοβίας, το μεγαλύτερο Γκέτο που έφτιαξαν οι Γερμανοί στην Ευρώπη».
Σε συλλυπητήρια επιστολή που έστειλε η Κυβέρνηση του Ισραήλ στην Κυβέρνηση της Πολωνίας τονίζεται: «Είναι ηθική υποχρέωση να θυμόμαστε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και το μέγεθος του ηρωϊσμού. Πρέπει να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε».
Tο Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του Έντελμαν, αποχαιρετώντας με τον τρόπο αυτό έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες του εβραϊκού λαού. Επίσης, σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του EJC κ. Μοσέ Κάντορ τόνισε πως ο Έντλεμαν: «έδειξε στον κόσμο ότι οι Εβραίοι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με γενναιότητα όσους επιδιώκουν να τους καταστρέψουν».  
(EJC, 6.10.09)    
 
Στο facebook το Μουσείο του Άουσβιτς. Το Mουσείο του Άουσβιτς άνοιξε σελίδα στο facebook (http://www.facebook.com/auschwitzmemorial) προκειμένου να προσεγγίσει νέους ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Η σελίδα είναι διαθέσιμη από τις αρχές Οκτωβρίου και ήδη έχει 1.000 συνδρομητές, οι οποίοι άφησαν μηνύματα στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα πολωνικά. «Το facebook είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλησιάσεις τους νέους», σημείωσε ο εκπρόσωπος κ. Σαβίκι, θυμίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες του μουσείου είναι κυρίως νέοι.
(Καθημερινή, 16.10.09)    
 
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος στο Μνημείο της Εξέγερσης του Γκέτο. Ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. κ. Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στην Πολωνία, απέτισε φόρο τιμής στους Εβραίους αγωνιστές της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας. Συνοδευόμενος από Πολωνό στρατιωτικό, ο κ. Μπάιντεν κατέθεσε στεφάνι στο μεγαλοπρεπές Μνημείο της Εξέγερσης, που ανεγέρθηκε το 1948, στη Βαρσοβία. Στην κορδέλα που υπήρχε στο στεφάνι αναγραφόταν: «Στη Μνήμη των Ηρώων της Εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας». 
Μετά την κατάθεση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σε ένδειξη τιμής, στάθηκε μπροστά στο Μνημείο με το δεξί του χέρι να ακουμπάει την καρδιά του. Κατά τη διάρκεια της τελετής μία παιδική χορωδία τραγούδησε εβραϊκούς ύμνους. Στη συνέχεια ο κ. Μπάιντεν συνομίλησε με Πολωνούς αξιωματούχους, καθώς και με τον Αρχιραββίνο της Πολωνίας κ. Μίκαελ Σούντριχ.    
(EJC, 22.10.2009)
 
 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νέο φως στην προσωπική ανάμιξη του Αδόλφου Χίτλερ στο Ολοκαύτωμα ελπίζουν οι ιστορικοί ότι θα ριχθεί όταν δημοσιευθούν τα απομνημονεύματα ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Ο λόγος για τον Φριτζ Ντάργκες, μέλος του στενού κύκλου του Φύρερ που πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Ως υπασπιστής του ήταν παρών σε όλες τις σημαντικές συσκέψεις. Οι ιστορικοί ελπίζουν ότι μέσω της αυτοβιογραφίας του θα προσφέρει αποδείξεις ότι ο Χίτλερ διέταξε τους θανάτους έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί αληθές, τότε θα ακυρώνει τους ισχυρισμούς μιας μερίδας ιστορικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Χίτλερ δεν ήξερε τίποτα για το Ολοκαύτωμα. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα λίγο πριν από το θάνατό του, ο Ντάργκες περιγράφει τη γνωριμία τους το 1934 σε συγκέντρωση του κόμματος, ενώ δεν διστάζει να τον χαρακτηρίσει ιδιοφυΐα.
(Η Βραδυνή, 31.10.2009)      
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae