Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4917 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Αφιέρωμα στον εμβληματικό συγγραφέα Φράντς Κάφκα ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, στα Ιωάννινα και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας μια εξαιρετική ευκαιρία πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο τόπους με πλούσια ιστορική παράδοση.

Το αφιέρωμα διοργανώνουν η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Την ιδέα είχε ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιάν Μπόντυ (Jan Bondy). Στις 14 Ιουλίου 2016, ο κ. Μπόντι πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στα Ιωάννινα, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, συζητώντας τις δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Όπως αναφέρει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, η πρόταση του Τσέχου διπλωμάτη για τη διοργάνωση ενός αφιερώματος στον Φραντς Κάφκα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Το αφιέρωμα αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για ένα πρόγραμμα αλληλογνωριμίας των δυο πόλεων (Πράγας και Ιωαννίνων).

Το απόγευμα της Τετάρτης 21.9.2016 εγκαινιάστηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη οι δύο παράλληλες εκθέσεις που αποτελούν την κεντρική ιδέα του αφιερώματος. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Φράντς Κάφκα, ενώ η δεύτερη με τίτλο «Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία» μεταφέρει τον θεατή στη σύγχρονη Τσεχία με τη ματιά του διακεκριμένου Τσέχου φωτογράφου Κάρελ Τσουντλίν (Karel Cudlín).

Ακολούθησε ημερίδα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» με θέμα «Ο Κάφκα και η Πράγα του Μεσοπολέμου», κατά την οποία μίλησαν ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ και η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 PDF Εκτύπωση E-mail

Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις λόγου, ιστορίας και τέχνης προγραμματίζεται να γίνουν στα Ιωάννινα τον προσεχή Σεπτέμβριο, με συνδιοργανώτρια την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Τσέχο λογοτέχνη Φραντς Κάφκα και θα παρουσιάσουν τα διαχρονικά ζητήματα του έργου του. Παράλληλα, θα προβάλλουν την ιστορία των Εβραίων της Τσεχίας, με την ομιλία του Τόμας Κράους, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας, αλλά και πτυχές της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, με την  παρουσίαση του βιβλίου της Μάργκαρετ Μπούμπερ-Νόιμαν «Η Μίλενα από την Πράγα» για την αγαπημένη του Κάφκα Μίλενα Γέσενκα, που πέθανε στο στρατόπεδο του Ράβενσμπρουκ. Έκθεση φωτογραφίας για τον Κάφκα, μουσικό πρόγραμμα με έργα του Τσέχου κλασσικού συνθέτη Ντβόρακ και προβολή της ταινίας του Ορσον Γουέλς «Η Δίκη» (της μνημειώδους κινηματογραφικής μεταφοράς του ομώνυμου έργου του Κάφκα), είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων συνεργάζονται η Πρεσβεία της Τσεχίας στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, η Δημοτική Πινακοθήκη και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ιωάννινα, ο  πρέσβη της Τσεχίας κ. Γιαν Μπόντυ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των τοπικών παραγόντων καθώς και με τον πρόεδρο της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Ελισάφ (φωτογραφία).

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2016 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με μηνύματα εναντία στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό, που διακρίνονται ακόμη και σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στις 29.1.2016 στα Γιάννενα, εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μια ηθική υποχρέωση να τιμηθεί η μνήμη 6 εκατομμυρίων  ανθρώπων, 60.000 Ελληνοεβραίων, και 2.000 περίπου Γιαννιωτών Εβραίων, που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν 1.850 Γιαννιώτες Εβραίοι άτομα και οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς από όπου επέστρεψαν μόνο 163.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων από το Άουσβιτς που έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου.  

Κατά την εκδήλωση προσφώνηση απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος σημείωσε ότι η ημέρα αυτή στέλνει ένα διπλό μήνυμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ανακαλούμε στη μνήμη μας τα θύματα ενός εγκλήματος, που όμοιό του, ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση του, δεν γνώρισε η ανθρωπότητα… Τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις.

Περισσότερα...
 
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗΝ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" PDF Εκτύπωση E-mail

Η ΖΩΣΑ ΜΝΗΜΗ ΜΙΑΣ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

του Φιλήμωνα Καραμήτσου

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι μία από τις λίγες πόλεις της χώρας που τιμούν την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με σημαντικές εκδηλώσεις.

Φέτος, η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, με διοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ιδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (20.30) κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γνωστός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα μιλήσει με θέμα «Ελληνογερμανικές στρεβλώσεις στην εξιστόρηση της γενοκτονίας των Ελληνοεβραίων».

Περισσότερα...
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΠΟΥΡ & ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ 2015 PDF Εκτύπωση E-mail
Ο εορτασμός του Γιόμ-Κιπούρ στα Γιάννενα συγκέντρωσε και φέτος πλήθος ομόθρησκων που έφτασαν στην όμορφη πόλη μας από την Αμερική, τον Καναδά, το Μεξικό, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα, για να γιορτάσουν μαζί με τα μέλη της Ι.Κ. Ιωαννίνων τη μεγαλύτερη γιορτή του Ιουδαϊσμού. Ανάμεσά τους, η Πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Ιρίτ Μπεν-Άμπα και ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ, κ. Μωυσής Κωνσταντίνης.
Το μεσημέρι της παραμονής της γιορτής, ο κ. Χαΐμ Ισχακής, ο οποίος προσκλήθηκε και φέτος για τις λειτουργίες του Γιόμ-Κιπούρ, τέλεσε μνημόσυνα στο νεκροταφείο και ανέπεμψε την ειδική επιμνημόσυνη δέηση και το Καντίσς στη μνήμη των Γιαννιωτο-Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μπροστά στο ειδικό μνημείο-κενοτάφιο.  
Το βράδυ της παραμονής, η Συναγωγή, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ελληνικού Εβραϊσμού, γέμισε από κόσμο.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae