Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5942 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΜΙΑ ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 1928 «ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ» ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΑΙΑΣ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ «ΛΕΒΙΑΘΑΝ» ΜΙΑΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

της Σοφίας Παπαδοπούλου 

Ήταν το 1906, όταν μια εύρωστη οικονομικά οικογένεια Εβραίων του Βόλου, που είχε εγκατασταθεί εκεί από τη Χαλκίδα, η οικογένεια Μουρτζούκου, άνοιγε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, με την επωνυμία «Λεβιάθαν», που έμελλε να εξελιχθεί σε μια κραταιά βιομηχανία, που την εποχή της ακμής της απασχολούσε περί τους 900-1200 υπαλλήλους και η φήμη της και τα προϊόντα της -ιδίως το φημισμένο κασμίρ της- «ταξίδευαν» πέραν των ελληνικών συνόρων. Κάποια χρόνια αργότερα, το 1928, το εργοστάσιο πέρασε στα χέρια των δύο αγοριών της οικογένειας, που το έφτασαν στην ακμή του ώσπου η λαίλαπα του πολέμου σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της...

Η ιστορία αυτής της ξακουστής υφαντουργίας «έπεσε» δυο φορές στα χέρια του Θεσσαλονικιού ιστορικού ερευνητή δρ. Λεόν Σαλτιέλ. Η πρώτη ήταν κατά την έρευνα για την έκδοση «Μην με ξεχάσετε» (εκδ. Αλεξάνδρεια), που ο ίδιος επιμελήθηκε, μια συλλογή επιστολών, γραμμάτων που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν από την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς. Εκεί ανακάλυψε ότι η σύζυγος του Φρέντυ Μπαρούχ -ένα από τα παιδιά που λάμβανε επιστολές από τη μητέρα του Ματθίλδη- ήταν απόγονος της οικογένειας Μουρτζούκου. Μάλιστα, η Γιόλα Μπαρούχ ήταν αυτή που έδωσε τις επιστολές αυτές στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα από 8 έως 12 Μαΐου 2019, οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας και τις εβραϊκές παραδόσεις του νησιού στο Φεστιβάλ το οποίο ένωσε τους λαούς της Μεσογείου και της Ευρώπης, καθώς και τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.

Το Σάββατο, 11.5.2019 έγιναν δύο εκδηλώσεις που είχαν ως θέμα την εβραϊκή κουλτούρα της Κέρκυρας.  Στις 19:00, μέσα στο χώρο της Συναγωγής, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Πέτρος Γάλλιας απήγγειλε αποσπάσματα από το Ασμα Ασμάτων και παράλληλα η βιολονίστρια Ρεντόνα Κόλλα και ο βιολοντσελίστας Αμβρόσιος Βλαχόπουλος παρουσίασαν μουσικά θέματα εβραίων συνθετών και κινηματογραφική μουσική από ταινίες με εβραϊκό περιεχόμενο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Πόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, πολλοί τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα...
 
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 28 Ιανουαρίου 2023, έγινε στα Ιωάννινα, στο φωταγωγημένο με το λογότυπο της εκστρατείας μνήμης WE REMEMBER  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, η εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου, του Ιδρύματος Γκανή και της Ι.Κ. Ιωαννίνων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες: της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου, με θέμα «Η θεωρία της ευγονικής από την εποχή του Δαρβίνου ως το Ολοκαύτωμα» και της Δρ. Φιλοσοφίας Μαρίας Στρατσάνη με θέμα «Η τέχνη στα στρατόπεδα θανάτου». Ακολούθησε μια μικρή συναυλία από το κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων από τους Γεράσιμο Λώλη, Αλέξανδρο Λώλη, Αλέξανδρο Θεοχάρη και Αμβρόσιο Βλαχόπουλο, με τη σοπράνο Ειρήνη Δόβα. Το ΚΙΣΕ εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Γ.Γ. Βίκτωρ Ελιέζερ ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Περισσότερα...
 
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 11η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Η 11η Ακαδημαϊκή Διαβούλευση μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθόδοξου Χριστιανισμού πραγματοποιήθηκε 4-6 Δεκεμβρίου 2022 στη Βιέννη της Αυστρίας. Το θέμα ήταν «Εβραιο-Ορθόδοξος Χριστιανικός Διάλογος: Πλοήγηση στις Σχέσεις μας με τον Κόσμο και μεταξύ μας». Η Διαβούλευση συγχρηματοδοτήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Διεθνή Εβραϊκή Επιτροπή Διαθρησκειακών Διαβουλεύσεων (IJCIC).

Επικεφαλής της Ορθόδοξης Χριστιανικής αντιπροσωπείας στη Διαβούλευση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκηδόνας κ. Εμμανουήλ. Επικεφαλής της εβραϊκής αντιπροσωπείας στη Διαβούλευση ήταν ο πρόεδρος της IJCIC, Ραβίνος Δρ Ντέιβιντ Σάντμελ, εκπροσωπώντας την Ένωση κατά της Δυσφήμισης. Η συγκέντρωση σηματοδότησε την 45η επέτειο του διαλόγου και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Bristol στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Αποκορύφωμα της Διαβούλευσης ήταν η επίσκεψη στο Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου η κοινή αντιπροσωπεία Εβραίων και Ορθοδόξων Χριστιανών ηγετών έγινε δεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων Peter Launsky-Tieffenthal, με επίσημη δεξίωση. Ευχαρίστησε την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το IJCIC για την επιλογή της Βιέννης ως τόπου διεξαγωγής της Διαβούλευσης. Η τοπική εβραϊκή και ορθόδοξη χριστιανική θρησκευτική ηγεσία και άλλοι αυστριακοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσχώρησαν στη θερμή υποδοχή.

Περισσότερα...
 
ΧΑΝΟΥΚΑ 2021 – ΤΟ MOTL ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Το διεθνές March of the Living γιόρτασε το φετινό Χανουκά με μια εικονική περιήγηση στο Ισραήλ, που προβλήθηκε στο κανάλι του στο You Tube, την 1η Δεκεμβρίου 2021. Σε ένα βίντεο 47 λεπτών, αφιερωμένο στους συμβολισμούς της γιορτής, ο εκπαιδευτικός Τζούλιαν Ρέσνικ ανάβει οκτώ κεριά, σε οκτώ σημεία-σταθμούς  στην ιστορία του Ισραήλ, εξετάζει τη σύνδεσή τους με την ιστορία του Χανουκά και παρουσιάζει τη σημασία τους για το σύγχρονο Ισραήλ. Δείτε εδώ το βίντεο (αγγλικά).

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae