Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6688 επισκέπτες και 4 μέλη συνδεδεμένους

Log inΤελευταία νέα

Η AJC ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

O Αντώνης Σαμαράς τιμήθηκε την Κυριακή 3.7.2022 από την Αμερικανική Εβραϊκή Eπιτροπή (AJC), για την προσφορά του στην φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της AJCΝτέιβιντ Χάρις σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, απένειμε τιμητική πλακέτα -με ειδική αφιέρωση που τον ταυτίζει με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ- στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, για τις υπηρεσίες του στην ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

«Στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ενσαρκώνει τις εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες και το θάρρος του Τσόρτσιλ και που βοήθησε να έρθουν πιο κοντά η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ», αναφέρει το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η ιστορική διαδρομή της εβραϊκής κοινότητας Πρέβεζας «ξεδιπλώθηκε» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3.7.2022 το απόγευμα στη Δημοτική πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» από το Δήμο  Πρέβεζας,  το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας και υπό την αιγίδα των Γ.Α.Κ. Πρεβέζης καθώς και με τη συμμετοχή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της υλοποίησης από μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ γυμνασίου,  ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο αφορά το Ολοκαύτωμα και την εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Εβραϊκή Κοινότητα της Πρέβεζας.  Εκτοπισμός και Εξόντωση».

Αρχικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος αφού καλωσόρισε ως οικοδεσπότης στην Πρέβεζα τον γενικό γραμματέα και τον γενικό ταμία του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ελιέζερ και Δανιήλ Μπεναρδούτ και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ, ξεκίνησε το χαιρετισμό του με ειδική αναφορά στο σπουδαίο αυτό έργο των μαθητών και νέων της Πρέβεζας. Στη συνέχεια, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος με την τοπική κοινωνία και τοπικούς φορείς σε στενή συνεργασία με το  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ). Συνεργασία  που επισφραγίστηκε και με την επίσημη επίσκεψη του προέδρου του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ με το Δ.Σ του ΚΙΣΕ στο Δήμο Πρέβεζας, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της εβραϊκής κοινότητας και ταυτόχρονα να διαιωνιστεί το μήνυμα «Ποτέ Ξανά» για το Ολοκαύτωμα.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - Συναντήσεις και δραστηριότητες με αφορμή την απονομή του βραβείου Genesis στον Αλμπερτ Μπουρλά

Από 25.6.2022 ο Αντιπρόεδρος της Kυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος και ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ, Δαυίδ Σαλτιέλ, πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ισραήλ όπου είχαν σειρά επαφών υψηλού επιπέδου με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.

Στις 26.6.22 οι κ.κ. Πικραμένος και Σαλτιέλ παρακάθισαν στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Isaac Herzog προς τιμήν του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer, Δρος Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος μετέβη στο Ισραήλ προκειμένου να παραλάβει το Βραβείο Genesis, σε ειδική επίσημη τελετή που έγινε στις 29.6.22. Στο δείπνο του Ισραηλινού Προέδρου παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι Ισραηλινών φαρμακοβιομηχανιών. Το δείπνο διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα με την ελληνική μουσική -αγαπημένο άκουσμα τόσο των Ισραηλινών όσο και του τιμώμενου κ. Μπουρλά- να πρωταγωνιστεί στη βραδιά.

Περισσότερα...
 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ GENESIS ΣΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ – Ιερουσαλήμ 29.6.2022

Η τελετή απονομής του βραβείου Genesis στον Δρα Αλμπερτ Μπουρλά, στο Jerusalem Theater, στις 29.6.22, ήταν τόσο λαμπρή και μεγαλοπρεπής όσο και συμβολική. Η πανδημία δεν είχε επιτρέψει στους δύο προηγούμενους βραβευθέντες, τον Νατάν Σαράνσκυ και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, να παραλάβουν την τιμητική διάκριση σε μία γεμάτη αίγλη και κόσμο εκδήλωση που κατά παράδοση διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ιερουσαλήμ. Ο φετινός τιμηθείς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε στο να επανέλθει η ανθρωπότητα στην κανονικότητα.

Ο Δρ. Μπουρλά ανακηρύχθηκε ως ο ένατος κάτοχος του βραβείου Genesis, για τον ηγετικό του ρόλο στην κυκλοφορία του εμβολίου κατά της COVID-19, που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια της πανδημίας. Το βραβείο αντικατοπτρίζει, επίσης, την υπερηφάνεια του για την εβραϊκή κληρονομιά και ταυτότητά του. 

Το βραβείο Genesis 2022 παρέδωσαν στον Αλμπερτ Μπουρλά ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, τονίζοντας ότι το παράδειγμά του «εμπνέει την εβραϊκή υπερηφάνεια» και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Genesis Prize Σταν Πόλοβετς.

Περισσότερα...
 
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: "ΣΤΟΧΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΣΙΝΤΟΥΡ. ΤΟ ΠΡΟΣΕΥΧΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ" PDF Εκτύπωση E-mail

ΡΑΒΒΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΑΜΠΕΘΑΪ, ΣΤΟΧΑΖΟΜΕΝΟΙ το ΣΙΝΤΟΥΡ. ΤΟ ΠΡΟΣΕΥΧΟΛΟΓΙΟ της ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ

Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, Αθήνα 2022

Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται από τον συγγραφέα: «Το παρόν πόνημα αφιερώνεται στις νεότερες γενεές Ιουδαίων που επιθυμούν να εντρυφήσουν στο τελετουργικό της Συναγωγής και σε όσους επιζητούν να γνωρίσουν τον Ιουδαϊκό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ουράνιο Πατέρα μας».

Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου: «Μέσα από τις σελίδες του Σιντούρ αναδύεται Ιστορία τεσσάρων και πλέον χιλιετιών. Οι Ιουδαίοι είμαστε απόγονοι του Αβραάμ, ο οποίος στο κάλεσμα του Ύψιστου απάντησε: Ορίστε – εδώ είμαι! Είμαστε κληρονόμοι των Φυλών του Ισραήλ που απελευθερώθηκαν από τη δουλεία της Αιγύπτου, που πορεύτηκαν υπό τον Μωυσή στην έρημο και στρατοπέδευσαν στους πρόποδες του Όρους Σινά για να ακούσουν το κοσμοϊστορικό διάγγελμα για την Τορά.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ TOY ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ TOY ΚΙΣΕ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 20.5.2022, ο Α΄ αντιπρόεδρος και ο γενικός ταμίας του ΚΙΣΕ κ. Μάνος Αλχανάτης και Δανιήλ Μπεναρδούτ, μαζί με την διευθύντρια του ΕΜΕ κα Ζανέτ Μπαττίνου συναντήθηκαν με την Αμερικανίδα αξιωματούχο κα Joanna Wulfsberg, ειδική σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, την οποία συνόδευε η κα Χριστίνα Ρουγγέρη από το Πολιτικό Γραφείο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση οι κ. Αλχανάτης και Μπεναρδούτ μίλησαν για τις διάφορες εκφάνσεις του αντισημιτισμού στην Ελλάδα και πως αυτές επηρεάζουν την εβραϊκή κοινότητα, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η κα Μπαττίνου συζήτησε με την κα Wulfsberg για τα προγράμματα δημόσιας διπλωματίας και εκπαίδευσης του ΕΜΕ, που φέρνουν τη νέα γενιά κυρίως, σε επαφή με την ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού, όπως και με την ιστορία και μνήμη του Ολοκαυτώματος, με στόχο την εξάλειψη των προκαταλήψεων.

 
ΟΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΑΠΘ PDF Εκτύπωση E-mail

Μία πρώτη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια του Ισραήλ για τη μελέτη των πολιτισμών της αρχαίας Ανατολής, επιχειρείται μέσα από το συνέδριο με τίτλο «Διαπολιτισμικές Επαφές ανάμεσα στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και στη Μεσόγειο» («Intercultural Contacts between Ancient Near East and the Mediterranean») που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 2 και 3 Ιουνίου 2022 το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Εγγύς Ανατολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων.

Η σταδιακή μελλοντική εγκατάσταση σπουδών αρχαίας Εγγύς Ανατολής στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί τον απώτερο στόχο του συνεδρίου, όπου ερευνητές και ακαδημαϊκοί που έχουν μελετήσει σε βάθος τι συνέβαινε στην αρχαία Εγγύς Ανατολή, κατά την ίδια χρονική περίοδο δράσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, θα καταδείξουν τη σημαντικότητα της πρώτης στην βαθύτερη κατανόηση του δευτέρου.

Περισσότερα...
 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στη στήλη «Το ποίημα της τελευταίας σελίδας» στην εφημερίδα «Τα Νέα» Σαββατοκύριακο που επιμελείται ο Δημήτρης Δουλγερίδης δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα ένα ποίημα που επιλέγει ένα δημόσιο πρόσωπο από το μεγάλο βιβλίο της ποίησης.

Ο υπεύθυνος της στήλης ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρ Ελιέζερ να επιλέξει ένα ποίημα που για τον ίδιο έχει ιδιαίτερη σημασία. 

Ο κ. Ελιέζερ, επέλεξε το ποίημα «Κάθε άνθρωπος έχει το όνομά του» της Zelda Mishkovsky, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος της εφημερίδας του Σαββατοκύριακου στις 21 - 22 Μαΐου 2022.

Η επιλογή του ποιήματος ήταν ιδιαιτέρα συμβολική καθώς η ποιήτρια Zelda γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1914 και το 1926 μετανάστευσε στην Παλαιστίνη.  Το ποίημά της «Κάθε άνθρωπος...» μνημονεύεται κάθε φορά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ. Η πρώτη συλλογή της «Penai» κυκλοφόρησε το 1967. Ακολούθησαν έξι βιβλία με ποιήματα εμπνευσμένα από τον μυστικισμό, που έγιναν μπεστ σέλερ..

Περισσότερα...
 
Ο CHRISTOPHER C. KING ΞΕΔΙΠΛΩΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η πρώτη μουσική διάλεξη του πολυβραβευμένου Αμερικανού εθνομουσικολόγου Christopher C. King με τίτλο “Στο Περιθώριο της Ιστορίας: H Μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα” η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24.5.2022 στο  Αμφιθέατρο Cotsen Hall, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Πρωταγωνίστριες της βραδιάς ήταν η Ρωμανιώτισσα Εβραία τραγουδίστρια από τα Ιωάννινα, Αμαλία Βάκα (Μάτσα) και οι σεφαραδίτισσες Εβραίες τραγουδίστριες από τη Θεσσαλονίκη Ρόζα Εσκενάζυ  και Στέλλα Χασκίλ. 

Την παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα η Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Γεωργοπούλου. Η συζήτηση του κ. King μαζί με τη δημοσιογράφο και συντονίστρια της βραδιάς κ. Μαριάννα Σκυλακάκη, η ενδιάμεσες μουσικές παύσεις από τα ηχογραφημένα τραγούδια σε αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών που ήχησαν στον χώρο του αμφιθεάτρου και η ζωντανή μουσική των Ελένη Βράττη (oύτι), Δημοσθένη Καραχριστοδούλου (πολίτικη λύρα) και Ευαγγελία Φλιτούρη (φωνή), μετέφερε τους θεατές στο ταξίδι της πολυσήμαντης και ταυτόχρονα περιθωριοποιημένης ιστορίας της μουσικής των Εβραίων γυναικών στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae