Πώς το εβραϊκό κράτος κατάφερε να είναι πραγματική οικονομική και στρατιωτική δύναμη, αλλά και η Κοιλάδα του Πυριτίου της Εγγύς Ανατολής
του Αθαν. Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν το 1960 επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Ισραήλ, ως φοιτητής που έπρεπε επί έναν μήνα να κάνει μία πρώτη πρακτική εξάσκηση στην πραγματική οικονομία, πήγα κατ’ ευθείαν σε ένα κιμπούτς. Εκεί πήρα μια πρώτη γεύση ενός σοσιαλιστικού τρόπου ζωής, σε μία χώρα την οποία όλοι οι γείτονές της ήθελαν να καταστρέψουν. Η εμπειρία μου ήταν εκπληκτική. Σίγουρα δε, άξιζε πολλά πανεπιστημιακά χρόνια.
Όμως, στο κείμενο που κατέθεσα στο πανεπιστήμιο μετά το πέρας του stage, κατέληγα στο συμπέρασμα ότι τα ρωσικής εμπνεύσεως κιμπούτς ήσαν καταδικασμένα –για τον απλό λόγο ότι η αυτοκατανάλωση αγροτικών προϊόντων σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Τόνιζα επίσης ότι, επειδή το όλο περιβάλλον μέσα στο οποίο έπρεπε να επιβιώσει το Ισραήλ δεν βοηθούσε την βιομηχανική ανάπτυξη, η χώρα αυτή έπρεπε να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει νέους πλουτοπαραγωγικούς τομείς.
Αφού πέρασαν 22 χρόνια από την έκθεσή μου αυτή, επισκέφθηκα εκ νέου το Ισραήλ το 1982, ως δημοσιογράφος πλέον. Η χώρα, παρά τον εχθρικό της περίγυρο, είχε κάνει τεράστια βήματα προόδου και ήταν κυριολεκτικά αγνώριστη. Όσο για το κιμπούτς που είχα γνωρίσει, δεν ήταν πια μία αγροτική εκμετάλλευση αλλά ένα πολύ προωθημένο κέντρο υψηλής τεχνολογίας. Με αφορμή την νέα εμπειρία μου, είχα γράψει τότε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο (ΟΤ) ότι η Ελλάδα, αντί να βρίζει και να υποτιμά την μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, καλά θα έκανε να πάρει τεχνολογικά και αμυντικά μαθήματα από αυτήν, αν πραγματικά ήθελε να γνωρίσει ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και πολύ υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.
|
Περισσότερα...
|
Στην 76η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς-Μπιρκενάου από τα Σοβιετικά στρατεύματα η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, εκδήλωση για την επέτειο της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Κατά την πρωινή τελετή κατάθεσης στεφάνου, η οποία έγινε χωρίς παρουσία κοινού, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Αλβέρτος Ταραμπουλούς
υποδέχτηκαν την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία, μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον Σοφολογιότατο Ραββίνο Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν, έκανε την κατάθεση στεφάνου.
Αμέσως μετά, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση απέτισα σήμερα τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα είναι η πιο ακραία εκδήλωση του κακού στην ανθρώπινη ιστορία και η πιο οδυνηρή κληρονομιά του εικοστού αιώνα. Ένα αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον εκατομμυρίων αθώων, που εξοντώθηκαν όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι’ αυτό που ήταν, για τη φυλετική τους ταυτότητα. Μια γενοκτονία εκτελεσμένη με τη μεγαλύτερη ψυχρότητα και συστηματικότητα.
|
Περισσότερα...
|
|
Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, διοργάνωσαν διαδικτυακή τελετή.
Η τελετή, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ, περιλαμβάνει χαιρετισμούς των Αλέξανδρου Καχριμάνη, Περιφερειάρχη Ηπείρου και Μωυσή Ελισάφ, Δημάρχου Ιωαννίνων & Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, συναυλία με έργα για κλαρινέτο και πιάνο συνθετών του Μεσοπολέμου, που στοχοποιήθηκαν για την εβραϊκή καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και για τους μουσικούς τους πειραματισμούς από το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, απαγγελία από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων του έργου «Η Φούγκα του Θανάτου» (Paul Celan), και προβολή του ντοκιμαντέρ «Στρατόπεδο Μπέλζεν – Η Άγνωστη Ιστορία» (Σκηνοθεσία: Τομ Στάμπερφιλντ, Παραγωγή: BBC, Ηνωμένο Βασίλειο 2019, Διάρκεια: 60΄).
|
Περισσότερα...
|
Εύσημα στην αριστεία και την προσφορά η εκδήλωση, που διοργάνωσαν στις 4.10.2021 για δέκατη τρίτη χρονιά η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περίσσεψε η συγκίνηση στην τελετή απονομής υποτροφιών σε τρεις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ανακηρύχθηκαν μεγάλοι δωρητές της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου οι Βίκτωρ και Ανι Πολίτη.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα στην αίθουσα Ergon Showground στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, με τους παριστάμενους να επιβραβεύουν με το θερμό τους χειροκρότημα τους τιμηθέντες και τους διοργανωτές.
Αναφερόμενος στη σημασία των δύο εκδηλώσεων, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών σημείωσε ότι «επιβραβεύουμε για δέκατη τρίτη χρονιά το ήθος, την επίδοση και κυρίως επιβραβεύουμε τις προσπάθειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προσφέρει πολιτισμό, γνώση. Οι φοιτητές, τα νιάτα ομορφαίνουν την πόλη, δίνουν ζωή. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει πολλά στην πόλη μας».
|
Περισσότερα...
|
|