Η Ισραηλινή χορεύτρια και χορογράφος Maayan Liebman-Sharon παρουσιάζει το έργο της EMPTY SKIES το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, 21:00 & την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, 19:00 και 20:30 στο 1927 art space, Κυψέλης 35, Αθήνα.
Είσοδος: 10 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις απαραίτητες. Εισιτήρια: https://rb.gy/wrl94l
Πληροφορίες/Κρατήσεις:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
| 2114140970
Το έργο δημιουργήθηκε ως κομμάτι του προγράμματος ανταλλαγής μεταξύ του Κέντρου Χορού Machol Shalem (Ισραήλ) και του Κέντρου Χορού Zagreb (Κροατία), τον Φεβρουάριο 2020. Παρουσιάζεται στο πλαίσιο της φετινής θεματικής LAND RIGHTS του 1927 art space.
Η έκθεση LAND RIGHTS (part 1) παρουσιάζει το έργο των Musuk Nolte (Περού), David Tesinski (Τσεχία), Sonya Rademeyer (Νότιος Αφρική), Edith Brunette & Francois Lemieux (Καναδάς), Ozhope Collective (Μαλάουι), Κατερίνα Καρατζαφέρη (Ελλάδα).
|
Περισσότερα...
|
|
Στις 27 Ιανουαρίου η ανθρωπότητα θυμάται το Ολοκαύτωμα των 6.000.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους ναζί και τους απανταχού συνεργάτες τους.
Στις 25 Ιανουαρίου 2019, απόγονοι των συνεργατών των ναζί έσπασαν και κατέστρεψαν το εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται στο ΑΠΘ, στο πάρκο του Αστεροσκοπείου, στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν σέβονται ούτε τους ζωντανούς, αλλά ούτε και τους νεκρούς.
Πάνω στους κατακερματισμένους τάφους και στα κόκαλα των Θεσσαλονικέων προγόνων μας, και την ώρα που οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κλείνονταν σε γκέτο με σκοπό τον εκτοπισμό τους- χτίστηκε το Πανεπιστήμιο. Χρειάστηκαν 72 χρόνια για να αναγνωρίσει ο τόπος τις ευθύνες του και να αποτίσει τιμή στη μνήμη της εβραϊκής νεκρόπολης, δημιουργώντας αυτό το μνημείο το 2014. Σήμερα, για μία ακόμη φορά, η μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός ολόκληρης της πόλης, πλήττονται από τους κήρυκες του μίσους.
|
Περισσότερα...
|
Στις 27 Ιανουαρίου 1945 το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς - Μπιρκενάου απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα.
Τον Νοέμβριο του 2005 κατά τη διάρκεια της εξηκοστής Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων τους τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ορίσουν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων και προέτρεψαν τις χώρες-μέλη του οργανισμού να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στις επερχόμενες γενεές.
Η Εβραίοι της Ρόδου με τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια πολιτισμική τους παράδοση έζησαν εδώ ειρηνικά για περισσότερο από 2.200 χρόνια. Η ιστορική διαδρομή τους διακόπηκε βάναυσα στις 23 Ιουλίου του 1944, όταν οι 2.500 Εβραίοι της Ρόδου, μαζί με τους 100 Εβραίους της Κω εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
|
Περισσότερα...
|
|
Με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) κυκλοφόρησε το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο «ISRAEL AT 70», του Διευθύνοντος Συμβούλου της David Harris. Πρόκειται για ένα τεκμηριωμένο αφιέρωμα στην ιστορία και στα επιτεύγματα του Ισραήλ. Η έκδοση κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες και στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, με μέριμνα του ΚΙΣΕ. Ακολουθείστε τους συνδέσμους παρακάτω:
DAVID HARRIS, "ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ 70 ΤΟΥ", έκδοση AJC 2018 (ΕΛΛΗΝΙΚΑ). [ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΔΩ ] - [ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΔΩ ] |
Μετά από δύο αναβολές λόγω πανδημίας, μια δεκαμελής ομάδα τελειόφοιτων από το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ φεύγει αύριο, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, για το Άουσβιτς για τα τελευταία γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που αφορά την εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στα χειρόγραφα του Εβραίου Μαρσέλ Νατζαρή, ενός από τους ελάχιστους επιζώντες του Ζόντερκομάντο, της «ειδικής ομάδας» των θαλάμων αερίων και των κρεματορίων του Άουσβιτς- Μπιρκενάου, που είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1917 και πέθανε το 1971 στη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταναστεύσει το 1951. Οι γονείς του, ο Αβραάμ Νατζαρή και η Λούνα Πελοζώφ, κατάγονταν από παλιές αστικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης.
Γυρίσματα έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο σπίτι που έζησε ο Νατζαρή στην οδό 28ης Οκτωβρίου (πρώην Ιταλίας), στο Λιμάνι και στην Αρετσού -αγαπούσε τη θάλασσα, είχε πολύ καλές επιδόσεις στην ιστιοπλοΐα και ήταν μέλος του «Ομίλου Φίλων Θαλάσσης»- και στην Αθήνα. Στο ντοκιμαντέρ μιλά και η κόρη του Νατζαρή, η Νέλλη, ενώ για οικονομικούς λόγους ήταν αδύνατο να γίνουν γυρίσματα στη Νέα Υόρκη, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |