Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4346 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΜΑΜΗ ΓΛΑΥΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

O Ερκάν Αζίζογλου, ιμάμης στο χωριό Γλαύκη του Δήμου Μύκης της Ξάνθης, προέβη σε δηλώσεις μίσους εναντίον των Εβραίων. Συγκεκριμένα, με πρόσφατη ανάρτησή του στο facebook (4.12.2016), ο Ερκάν Αζίζογλου ευχήθηκε να μην σβήσει η πυρκαγιά που έπληξε το Ισραήλ, και, στην συζήτηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, συμπλήρωσε ότι: «όλοι οι Ισραηλινοί είναι το ίδιο, ο καθένας τους ένα τέρας που τρέφεται με αίμα». Με αυτές τις δηλώσεις μίσους, εντελώς ανάρμοστες για έναν θρησκευτικό λειτουργό, ο Ερκάν Αζίζογλου δυναμιτίζει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτως  θρησκεύματος, σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, επαγρυπνεί πάντοτε εναντίον κάθε ρητορικής αντισημιτικού μίσους από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΪΡΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 10.12.2016 –με τριάντα οχτώ νεκρούς και πολλούς τραυματίες- έρχεται να διαιωνίσει τον κύκλο της τρομοκρατικής βίας στη γειτονική χώρα. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καταδικάζει την τρομοκρατική βία απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα και τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Προτού προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της θλιβερής είδησης για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο κόσμος συνταράσσεται από τη νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή, 11.12.2016, στη Μητρόπολη των Κοπτών, τον ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο, την ώρα της θείας ακολουθίας. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού Εβραϊσμού στην Κοπτική  Κοινότητα της Αιγύπτου, η οποία γίνεται  για άλλη μια φορά στόχος εξτρεμιστικών επιθέσεων και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ελπίζοντας παράλληλα ότι η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση θα σταθεί με αποφασιστικότητα και σθένος απέναντι στους υπαίτιους αυτής της επίθεσης που ενθαρρύνουν τη μισαλλοδοξία στην περιοχή.

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2016

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

 
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο Ελληνικός Εβραϊσμός θρηνεί την απώλεια του 9ου Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ισραήλ.

Ο Σιμόν Πέρες υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της πολιτικής και του πνεύματος, που συνέδεσε το όνομα και τη δράση του με ολόκληρη την ιστορία του Κράτους του Ισραήλ για επτά δεκαετίες.

Από τη θέση του Προέδρου του Ισραήλ, τη θέση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, στην οποία εξελέγη τρεις φορές, αλλά και από κάθε αξίωμα που ανέλαβε, ο Πέρες εργάστηκε για την ασφάλεια, την ειρήνη και την πρόοδο του Ισραήλ. Υπήρξε πρωτεργάτης της Συμφωνίας του Όσλο. Η εργώδης δράση του για την ειρήνη αναγνωρίστηκε διεθνώς με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης  που έλαβε το 1994, από κοινού με τους Γιτζάκ Ράμπιν και Γιασέρ Αραφάτ.

«Ο δεσμός του Σιμόν Πέρες με την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερος και βαθύς», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο συλλυπητήριο μήνυμά του: «Φίλος της χώρας μας και της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, ο Σιμόν Πέρες μεγάλωσε με τις διηγήσεις του πατέρα του Γιτσχάκ Πέρσκι από το πέρασμά του από την Ελλάδα, το 1941, όταν πολέμησε τους Ναζί μέσα από τις τάξεις της Εβραϊκής Ταξιαρχίας. To 2003 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανακήρυξε τον Σιμόν Πέρες επίτιμο μέλος της. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο επισκέφθηκε την Ελλάδα και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου ότι ο Σιμόν Πέρες αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ο Σιμόν Πέρες ήταν επίσης θαυμαστής της ελληνοεβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακαλώ στη μνήμη μου τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού, τον Αύγουστο του 2012, στα πλαίσια της τότε επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας. Μεταφέρω τα λόγια με τα οποία χαιρέτησε τη Νεολαία, καθώς τα θεωρώ αντιπροσωπευτικά της σοφίας, του χαρακτήρα και του πρωτοπόρου πνεύματός του:  «Ο πλούτος της κάθε χώρας είναι οι επιστήμονές της: οπλιστείτε με γνώση και επενδύστε στην έρευνα», είχε πει τότε ο Σιμόν Πέρες. Ας είναι αυτή η παρακαταθήκη που αφήνει όχι μόνο στον λαό του Ισραήλ, αλλά σε όλον τον κόσμο για την πρόοδο και την ανάπτυξη».

Ο Σιμόν Πέρες δεν μιλούσε απλά για την ειρήνη. Εργάσθηκε σε όλη του τη ζωή, με επιμονή για την επίτευξή της. Γνώριζε ότι το αδύνατον ήταν δυνατόν. Γνώριζε καλά ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο με τη στρατιωτική ισχύ, τη διπλωματία ή την οικονομική δύναμη, αλλά με την προσήλωση και τη συνεχή ανάπτυξη και των τριών παραμέτρων μαζί.   

Ο Σιμόν Πέρες σήκωσε στους ώμους του επί 70 χρόνια τα οράματα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού και με την αδιάκοπη συμμετοχή του στους αγώνες του, ταύτισε την ιστορία του Κράτους του Ισραήλ με τη δική του προσωπική ιστορία που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενεές. 

Το 2005, ο Σιμόν Πέρες είχε δηλώσει: «Το όραμά μου είναι να έχουμε ένα κράτος τόσο παλαιό όσο οι δέκα εντολές και τόσο νέο όσο το Internet».

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Περισσότερα...
 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ «ΛΙΘΩΝ ΜΝΗΜΗΣ» ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 19.10.2016, διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη» η τελετή τοποθέτησης των «Λίθων Μνήμης» (Stolpersteine) αφιερωμένων στη μνήμη θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που εργάζονταν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  

Στην εκδήλωση που έγινε στην Α΄ προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης παρέστη και μίλησε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας, καθώς μέσω αυτής, «η Θεσσαλονίκη,  σε συνέχεια της πρωτοβουλίας τοποθέτησης που υλοποιήθηκε πέρσι από τους αποφοίτους του 1ου Γυμνασίου Αρρένων, γίνεται  τμήμα του μεγαλύτερου αποκεντρωμένου μνημείου στον κόσμο, που αριθμεί πάνω από 60.000 τέτοιες επιγραφές σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε επίσης χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Εύχομαι κάποια μέρα να μπορέσουμε να δούμε 50.000 λίθους μνήμης διασκορπισμένους σε όλη την πόλη. Στα σημεία που έζησαν αυτοί οι Θεσσαλονικείς. Γιατί τελικά τα Stolpersteine δεν είναι ένα απλό μνημείο. Μιας και έτσι, όπως αυτοί οι μικροί λίθοι χωνεύονται στο έδαφος, είναι σαν να γυρίζει οι ψυχή αυτών των Θεσσαλονικέων στην Πατρίδα. Και με τον τρόπο αυτό, θα είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η πόλη δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει ποτέ τα παιδιά της».

Τέλος, ο κ. Σαλτιέλ συνεχάρη με θερμά λόγια τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης για το δρώμενο που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

  • Σχετικά με την εκδήλωση ο ιστότοπος www.thestival.gr δημοσίευσε το παρακάτω ρεπορτάζ: 

Τελετή τοποθέτησης «Λίθων Μνήμης» (Stolpersteine) αφιερωμένων στη μνήμη θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που εργάζονταν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 19.10.2016 στην Α’ προβλήτα του λιμανιού.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ του κ. ΜΙΝΟΥ ΜΩΥΣΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Ολοκαύτωμα και οι λέξεις...

Oταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το σημείωμα, η υπόθεση με τις δηλώσεις Πελεγρίνη ήταν ακόμη σε έξαρση. Κι εγώ σε μια συναισθηματική αναστάτωση. Αποφάσισα λοιπόν να αφήσω ένα μικρό διάστημα για να μπορέσω να δω την υπόθεση αυτή με την καθαρότητα της χρονικής απόστασης και όσο γίνεται αμερόληπτα από το βάρος των διαστάσεων που πήρε.

Είναι σοβαρή τελικά αυτή η υπόθεση; Ή θα πρέπει να την κατατάξουμε σε μια «ατυχή» στιγμή και να δεχθούμε τις διορθωτικές δηλώσεις του υφυπουργού, που διαβεβαιώνει για τις αγαθές προθέσεις του και αποδίδει την έκφραση-κλειδί «οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος» σε παραδρομή;

Η προσεκτική ανάγνωση ολόκληρης της ομιλίας του υφυπουργού διατυπώνει με σαφήνεια το εξής επιχείρημα από την πλευρά του: «Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι μία από τις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχει υποστεί ο Ελληνισμός. Αν μπορέσουμε να την οικειοποιηθούμε –με ανάλογο τρόπο που ο εβραϊκός λαός οικειοποιήθηκε το Ολοκαύτωμα– τότε μέσα στο κλίμα συμπάθειας που θα δημιουργηθεί από τη συσχέτιση του Ελληνισμού προς την καταστροφή, η διεκδίκηση αποζημιώσεων για όσα υπέστημεν από υπαιτιότητα άλλων μπορεί να καταστεί αποτελεσματική».

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο υφυπουργός δήλωσε ότι η σωστή λέξη δεν ήταν η «οικειοποίηση» αλλά η «ανάδειξη», εννοεί από τους Εβραίους του Ολοκαυτώματος. Oπως επί λέξει αναφέρει σε άλλο σημείο: «Οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το Ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των». Δηλαδή εμείς οι Εβραίοι, με λίγα λόγια, ταυτιστήκαμε με το Ολοκαύτωμα και «με επιμονή και υπομονή εξασφαλίσαμε την ανάδειξή του (οικειοποίηση στο πρωτότυπο κείμενο) ώστε να εξασφαλίσουμε τη δικαίωσή μας».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae