Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4078 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΕ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον o 6ος ετήσιος εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ, κατά τον οποίο βραβεύτηκε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Μάκης Μάτσας με το βραβείο «Μητροπολίτης Χρυσόστομος»

Το Ιδρυμα «The Washington OXI DAY Foundation» τίμησε τον πρόεδρο του ΕΜΕ «για την συνολική προσφορά του, τους αγώνες του κατά του Αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας, υπέρ της διαφορετικότητας, καθώς και για τις προσπάθειές του να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στον εβραϊκό και ελληνικό λαό». Το βραβείο επιδόθηκε στον κ. Μάτσα από τον ιδρυτή και πρόεδρο του Ιδρύματος ΟΧΙ DAY κ. Αντριου Μανάτο, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του προέδρου του ΕΜΕ.

Το βραβείο Χρυσόστομος απονέμεται σε διεθνείς προσωπικότητες για τη συνεισφορά τους στον τομέα της καταπολέμησης του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, και δεν είναι τυχαίο ότι με αυτό έχουν τιμηθεί ο Σιμόν Πέρες, ο Ελι Βίζελ, η πριγκίπισσα Αλίκη, ο Ντέιβιντ Χάρις κ.ά.  

Κατά την ίδια τελετή, βραβεύτηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος  των ΗΠΑ κ. Joe Biden και ο γιος του Beau Biden (μετά θάνατον), παρουσία και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς επίσης και η κ. Nadia Murad, που κατάφερε να αποδράσει από τα χέρια των τζιχαντιστών και είναι πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ σε θέματα παράνομης διακίνησης προσώπων, η οποία βραβεύτηκε από την κ. Amal Clooney.

Η ετήσια τελετή του ΟΧΙ έχει πλέον καταστεί εκδήλωση-σύμβολο στην Ουάσιγκτον, που προβάλλει πολλαπλά ανθρωπιστικά μηνύματα μέσα από την ιστορία και τον ηρωϊσμό των Ελλήνων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές της βουλευτού της «Νέας Δημοκρατίας» κας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, σχετικά με την αντίδραση των Εβραίων της Γερμανίας στη Χιτλερική λαίλαπα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι το Ολοκαύτωμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την οιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Το Ολοκαύτωμα, δεν «προσφέρεται» για πολιτική αντιπαράθεση, όπως και η ίδια η κα Ασημακοπούλου αναγνώρισε στη διευκρινιστική της δήλωση χαρακτηρίζοντας ως «άστοχη» τη σχετική τοποθέτησή της.

Το Ολοκαύτωμα το υπέστησαν οι Εβραίοι, αλλά δεν είναι υπόθεση μόνο των Εβραίων. Η Μνήμη και τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος είναι υπόθεση κάθε κοινωνίας που επιθυμεί να προστατεύσει τις αξίες του πολιτισμού και της δημοκρατίας της, και οι πολιτικοί ηγέτες της οφείλουν να τις προασπίζονται.  

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε συνέχεια της επιστολής συμπαράστασης που απέστειλε το ΚΙΣΕ στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο καταδικάζοντας την εμπρηστική επίθεση στην Μονή Πετράκη, ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 18ης μηνός Αυγούστου ε.ε., γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, διεξελθούσα το υπ’ αριθμ. 391/9.8.2016 υμέτερον έγγραφον αλληλεγγύης και συμπαραστάσεως μετά την εμπρηστικήν επίθεσιν εις τον αύλειον χώρον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τας πρότριτα επισυμβάσας εις Ιερούς Ναούς τρομοκρατικάς ενεργείας, έγνω ολοθύμως ευχαριστήσαι υμάς δια τα εκφρασθέντα αισθήματα συμπαθείας και αποδοκιμασίας τούτων των λυπηρών περιστατικών βίας κατά ιερών χώρων, ιεροπραξιών, θρησκευτικών λειτουργών και πιστών.

Η συγκινητική υμετέρα επιστολή, ήτις ήγγισεν ημάς βαθέως και πολυτίμως, αποκτά ιδιαιτέραν αξίαν εις διεθνείς συνθήκας οξύνσεως της βίας και του φανατισμού, υποβαθμίσεως πανανθρωπίνων αξιών και περιφρονήσεως των οσίων και των ιερών, καθ' ας δεόμεθα εκ καρδίας όπως διαλάμψη η ειρήνη των τέκνων του Θεού και επιστρέψωσιν οι πεπλανημένοι εις επίγνωσιν της αληθείας δια της απείρου Χάριτος και του ελέους Αυτού.

Επί δε τούτοις, ευγνώμονες δια την άμεσον συμπαράστασιν και το ευγενές ενδιαφέρον υμών, ευχόμεθα πλουσίαν την ενίσχυσιν εις την ενάσκησιν των υμετέρων καθηκόντων, ευόδωσιν εις τα αγαθά έργα τα οποία επιτελείτε και διατελούμεν μετ' εγκαρδίων αισθημάτων εκτιμήσεως.

 
ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Δημοσιεύουμε το μήνυμα που εξέδωσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην εξόντωση των Εβραίων στα στρατόπεδα του θανάτου. Το μήνυμα αναγνώστηκε στα σχολεία στη διάρκεια των εορτών για την επέτειο του ΟΧΙ. 

"Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα γιορτάζουμε τρεις επετείους: Γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά γιορτάζουμε και τις δύο απελευθερώσεις της πόλης, αυτή του 1912 και αυτή του 1944. Η πρώτη απελευθέρωση, αυτή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμπίπτει με την εορτή του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου. Τότε, στις 26 Οκτωβρίου 1912, η Θεσσαλονίκη, μια ακμαία ελληνική πόλη της Αρχαιότητας και του Βυζαντίου και μια από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες συμπεριλήφθηκε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του. Αυτή η επέτειος τιμάται με πανηγυρικούς και δοξολογίες εδώ και πολλά χρόνια. Για την άλλη επέτειο όμως, αυτή του 1944, επικρατούσε σιωπή. Σιωπή που συνδέεται με τα βαθιά τραύματα της πόλης. Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη μαρτυρική, που στη διάρκεια της Κατοχής έχασε το ένα τέταρτο των κατοίκων της στα στρατόπεδα εξόντωσης. Πρόκειται για τους Έλληνες πολίτες με εβραϊκό θρήσκευμα, των οποίων η μνήμη μόνο πρόσφατα άρχισε να αποκαθίσταται.

Επίσης, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη από την οργανωμένη δράση των δωσιλόγων. Αλλά είναι και η πόλη όπου αναπτύχθηκε η αντίσταση ήδη από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, η πόλη που ο πνευματικός της κόσμος έδωσε το «παρών» στη μάχη ενάντια στο φασισμό, η πόλη, τέλος, που διοικήθηκε από αντιστασιακές δυνάμεις για ένα διάστημα, όταν αποχώρησαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Αυτή η μνήμη της πόλης πλέον δεν αποσιωπάται.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.8.2016 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Περί Εβραίων και του Ολοκαυτώματός τους...» σχετικά με τα δύο πρόσφατα άρθρα του Κώστα Καλτσή.

«Τη δική τους απάντηση – παρέμβαση σχετικά με τους Γιαννιώτες Εβραίους και το Ολοκαύτωμά τους κάνουν μέσω επιστολής στον «Π.Λ.» 11 Καθηγητές Πανεπιστημίου, με αφορμή φυσικά τα δύο πρόσφατα σχετικά άρθρα του Κώστα Καλτσή. Το παρόν δημοσίευμα είναι και το τελευταίο για το θέμα, καθώς η εφημερίδα θεωρεί ότι έχει πια εξαντληθεί σε όλες τις πτυχές του, οπότε δεν πρόκειται να φιλοξενήσει άλλα στη συνέχεια.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή των Πανεπιστημιακών:

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

Παρακολουθήσαμε το θέμα της ‘υπερβολικής’ μνημόνευσης του γιαννιώτικου Ολοκαυτώματος από την τοπική κοινωνία έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε στην εφημερίδα σας, με μεγάλη ανησυχία. Το άρθρο βρίθει ανακριβειών και ιστορικών λαθών, ανακυκλώνει εθνικιστικούς μύθους, προτείνει κακόπιστες ερμηνείες και, κυρίως, αναπαράγει αντισημιτικά στερεότυπα. Ορθώς απαντήθηκαν οι χονδροειδείς απόψεις του, από το ΚΙΣ και πολίτες, σε αυστηρό τόνο. Ο αρθρογράφος σας, αντί να απολογηθεί για τα λάθη του και το ύφος και το πνεύμα των σχολίων του, απάντησε από το ιστολόγιό του με ένα  κείμενο κατάπτυστο, στο οποίο επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μ. Ελισάφ με αφορμή το διορισμό του στη θέση του Αναπλ. Διευθυντή του Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όχι με επιστημονικά ή έστω πολιτικά επιχειρήματα αλλά με το μόνο επιχείρημα της ‘συνωμοσίας του εβραϊκού λόμπι’.

Η ανάγνωση της σχετικής αρθρογραφίας καθιστά εμφανή την αντισημιτική προκατάληψη και εμπάθεια του γράφοντος, ο οποίος όμως τυγχάνει να είναι δημόσιος αρθρογράφος σε μια δημοφιλή και κατά τα λοιπά έγκριτη εφημερίδα.  Στο πλαίσιο αυτό, οι υπογράφοντες εκφράζουν την βαθύτατη ανησυχία τους για την προβολή τέτοιων μισαλλόδοξων απόψεων, καθώς και για την επίδραση που είναι δυνατόν να ασκήσει στους αφελείς αναγνώστες η διάδοσή τους. Ειδικότερα, σε μια περίοδο που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα μια τεράστια προσπάθεια υποδοχής και ενσωμάτωσης χιλιάδων προσφύγων, τέτοιες θέσεις, ιδίως εκφερόμενες από δημοσιογράφους, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, αν όχι και με αυστηρότητα, όπως προβλέπει άλλωστε και ο σχετικά πρόσφατος νόμος του ελληνικού κράτους.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae