Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4603 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Την περασμένη Τρίτη, 31.5.2016, γίναμε όλοι μας, για ακόμη μια φορά, μάρτυρες  αντισημιτικών δηλώσεων, μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο! Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Χρήστος Παππάς καταφέρθηκε εναντίον του Κράτους του Ισραήλ, δηλώνοντας πως αποτελεί τον προαιώνιο εχθρό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Δεν ξαφνιάζει, βεβαίως, κανέναν μια τέτοια δήλωση από έναν χρυσαυγίτη.  Ο αντισημιτισμός της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» είναι τόσο βαθύς, που αρνείται μέχρι και την ύπαρξη των στρατοπέδων εξόντωσης. Δεν παύει  ωστόσο να μας εξοργίζει το γεγονός ότι όλα αυτά λέγονται μέσα στο Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά μας, ως Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, δεν θα κουραστούμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε αντισημιτική δήλωση, κάθε στερεοτυπικό χαρακτηρισμό κατά των Εβραίων και του Ισραήλ. Έχουμε όμως παράλληλα την απαίτηση να αναλάβει και η Πολιτεία τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου παρόμοιες αντισημιτικές δηλώσεις να καταδικάζονται επίσημα και απερίφραστα. Ο αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία είναι αγώνας καθημερινός.  Πρέπει να τον δίνουμε όλοι με αφοσίωση και επιμονή.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

 

 
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΜΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Την 1η Ιουνίου 2016, σε εκδήλωση που έγινε στο Hebrew Union College– Jewish Institute of Religion, στη Νέα Υόρκη, η οποία διοργανώθηκε από το Σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας (ΕΜΕ), υπό την αιγίδα του προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη τιμήθηκε  με το βραβείο «Δαμασκηνός», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε προσωπικότητες που με τις πράξεις και το έργο τους υπερασπίζονται και προωθούν τα ιδεώδη της ελευθερίας και της συνύπαρξης των θρησκειών στην Ελλάδα και των Έλληνο – Αμερικανικών  κοινοτήτων και επεδόθη στον κ. Μπουτάρη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, στον οποίο είχε απονεμηθεί για πρώτη φορά το ίδιο βραβείο το 2007.

Την απονομή προλόγισαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αμερικανοί Φίλοι του ΕΜΕ» κ. Σολομών Ασσέρ, ο Ραββίνος και καθηγητής εβραϊκής ιστορίας στο Hebrew Union College, κ. Μάρτιν Κοέν και ο πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Μάκης Μάτσας. Την τελετή βράβευσης έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Oλοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και στην Κατοχή, τα οποία έζησε.

Εκτενής αναφορά έγινε από τους ομιλητές στο έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της εβραϊκής κληρονομιάς της πόλης, στις πρωτοβουλίες του για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος και εκπαιδευτικού κέντρου, καθώς και στον ρόλο του στην υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο κ. Μπουτάρης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη τιμή που γίνεται στο πρόσωπό του με αυτή τη βράβευση, η οποία αντανακλάται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης την οποία εκπροσωπεί.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την 1η Ιουνίου 2016, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα του Ελληνικού Εβραϊσμού, αλλά και διεθνή θέματα, ενώ εκτενής αναφορά έγινε από τον κ. Παυλόπουλο στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο κ. Κωνσταντίνης είχε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επικείμενη αποχώρησή του από την ηγεσία του ΚΙΣΕ, περνώντας τη σκυτάλη στην επόμενη ηγεσία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία και τη μακρόχρονη φιλία του με τον κ. Κωνσταντίνη και του απηύθυνε εγκάρδιες ευχές. Ο κ. Κωνσταντίνης προσέφερε συμβολικά στον κ. Παυλόπουλο τρία από τα βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος: δύο που αφορούν τους Έλληνες Εβραίους και ένα βιβλίο που αφορά την πολυετή υπηρεσία του στα ΕΛ.ΤΑ. ως ειδικός σύμβουλος. Το βιβλίο με τις μεταπολεμικές εκθέσεις του πατέρα του, Κανάρη Δ. Κωνσταντίνη -ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του ΚΙΣ, το 1945- έγινε η αφορμή για συζήτηση για τα δεινά των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων κατά το Ολοκαύτωμα, με ιδιαίτερη αναφορά στην παράδοση της οικογένειας Κωνστανίνη να υπηρετεί με ζήλο τα κοινά.

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» στο Υπουργείο Εξωτερικών PDF Εκτύπωση E-mail

Την Δευτέρα, 30.5.2016, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους «Έλληνες Δίκαιους των Εθνών», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης του Υπουργείου Εξωτερικών. Το νέο αυτό βιβλίο, σε επιμέλεια της Προϊσταμένης του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών κας Φωτεινής Τομαή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Υφυπουργού  Εσωτερικών, κ. Ιωάννη Αμανατίδη, ο οποίος τόνισε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας στο μέτωπο της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Μάζης, ο οποίος επεσήμανε τα ιστορικά παραδείγματα αυταπάρνησης και αλτρουισμού που επέδειξαν κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής οι Δίκαιοι των Εθνών. Ταυτόχρονα, ο κ. Μάζης προέβη σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση γύρω από τις αιτίες που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του πως οι λόγοι που εξέθρεψαν τον Ναζισμό δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016, με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων για την ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίασή τους στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν το βιβλίο του Χρήστου Μούλια «Η Εβραϊκή Παρουσία στην Πάτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» και το βιβλίο του Πάνου Τζιόβα «Η Εβραϊκή Παρουσία στην Ήπειρο και οι Ρωμανιώτες Γιαννιωτοεβραίοι της Θεσπρωτίας».                                                    

Τη βραδιά άνοιξε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ, κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε τόσο τη σπουδαιότητα της έρευνας και της ιστορικής καταγραφής, όσο και την αναγκαιότητα υποστήριξης του εκδοτικού έργου που αφορά στην ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, κ. Μωϋσής Ελισάφ, ξεκίνησε με την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μούλια για τους Εβραίους της Πάτρας. Για το βιβλίο μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας και η δημοσιογράφος κα Γωγώ Καραλή, η οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να παραστεί και την ομιλία  της διάβασε η εκπαιδευτικός κ. Ευγενία Μιχαλοπούλου. Κοινός άξονας των ομιλιών ήταν η μακρά παρουσία των Εβραίων στην περιοχή των Πατρών και η αρμονική συνύπαρξή τους με τον υπόλοιπο πληθυσμό της τοπικής κοινωνίας.                                         

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το βιβλίο του ιστοριοδίφη Πάνου Τζιόβα για την ιστορία των ρωμανιωτών Εβραίων στην Ήπειρο και τη Θεσπρωτία,  ιδιαιτέρως δε στην πόλη της Παραμυθιάς. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της κοινότητας των Ιωαννίνων, κ. Ελισάφ, ο φιλόλογος και ερευνητής κ. Μιχάλης Παντούλας και ο ίδιος ο συγγραφέας. Οι ομιλητές ανέδειξαν την σημαντική παρουσία των Εβραίων στην ευρύτερη περιοχή και την ιδιαίτερη σημασία της ρωμανιώτικης κοινότητας. Ταυτόχρονα, αναφορά έγινε στις σχέσεις και τους δεσμούς της κοινότητας με τον υπόλοιπο πληθυσμό, και στο ρόλο και τη συμβολή των κατοίκων στη διάσωση μελών της εβραϊκής κοινότητας κατά την περίοδο της Κατοχής. Ο κ. Παντούλας αναφέρθηκε δια μακρόν και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνος (Βλάχου). Τέλος, ο ίδιος ο συγγραφέας ανακοίνωσε πως θα επανέλθει στο θέμα και θα ερευνήσει εκτενέστερα την ιστορία της κοινότητας των Ιωαννίνων.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae