Στις 28 Ιανουαρίου 2022, τα μέλη του Δ.Σ της Ι.Κ. Χαλκίδας κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στη μνήμη των 6.000.000 ομοθρήσκων μας που χάθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ι.Κ. Χαλκίδας.
Κατά την τελετή έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον θρησκευτικό λειτουργό της Ι.Κ. Χαλκίδας κ. Μηνά Λεβή.
Ιδιαίτερα συμβολική ήταν και η τοποθέτηση του μηνύματος WeRemeber στις προτομές του μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδας Γρηγορίου και του Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, οι οποίες βρίσκονται δίπλα στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στο εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας.
Η ευχή όλων μας είναι να δοθεί τέλος στον αντισημιτισμό και να επικρατήσει η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.
|
Περισσότερα...
|
|
Η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου σηματοδοτήθηκε από την ιστορική συνάντηση στην έρημο του Νέγκεβ στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, του Μαρόκο και των Αραβικών Εμιράτων. Την ίδια ακριβώς εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους 11 Ισραηλινοί μετά από ένοπλες επιθέσεις Αράβων εξτρεμιστών. Τα δύο αυτά γεγονότα – η συνάντηση του Νέγκεβ και οι τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ – αναδεικνύουν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.
Η πρώτη εξέλιξη σχετίζεται με τη δυναμική εξάπλωση του ισλαμικού φανατισμού από τους Παλαιστινιακούς πυρήνες της Δυτικής Όχθης σε Αραβικούς θύλακες μέσα στο Ισραήλ. Έτσι λοιπόν διαπιστώθηκε ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Χεντέρα και στην Μπερσέβα ήταν Ισραηλινοί Άραβες. Το γεγονός αυτό οξύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις Εβραίων και Αράβων μέσα στο ίδιο το κράτος του Ισραήλ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης στην οποία μετέχει και το αραβικό κόμμα Ράαμ. Η πολιτική της «οικονομικής ευημερίας» που εφαρμόζει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια στη Δυτική όχθη του Ιορδάνη, δηλαδή στα εδάφη που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή, μπορεί να έχει σηκώσει ανάχωμα απέναντι σε μια γενικευμένη λαϊκή εξέγερση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλείσει τα «μεμονωμένα κτυπήματα», που όπως αποδείχθηκε την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου, μπορούν να σκορπίζουν το θάνατο ακόμη και μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ.
|
Περισσότερα...
|
Η νέα σειρά βίντεο της ADL με θέμα «Ο Αντισημιτισμός αποκαλύπτεται» δημιουργήθηκε για να συμπληρώσει την ομώνυμη on-line βάση δεδομένων Antisemitism Uncovered: A Guide to Old Myths in a New Era, προσφέροντας ένα ακόμη μέσο στην καλύτερη κατανόηση των δημοφιλέστερων αντισημιτικών μύθων και στερεοτύπων με στόχο την κατάρριψή τους.
Τα βίντεο εξετάζουν επιμέρους συκοφαντίες κατά των εβραίων, όπως π.χ.: περί εξουσίας, απληστίας, θεοκτονίας, συκοφαντίας του αίματος κ.ά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο εδώ. Διαβάστε εδώ σχετικά με τον Οδηγό και το υλικό που παρέχεται για την κατάρριψη των αντισημιτικών μύθων. |
|
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα από 8 έως 12 Μαΐου 2019, οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας και τις εβραϊκές παραδόσεις του νησιού στο Φεστιβάλ το οποίο ένωσε τους λαούς της Μεσογείου και της Ευρώπης, καθώς και τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.
Το Σάββατο, 11.5.2019 έγιναν δύο εκδηλώσεις που είχαν ως θέμα την εβραϊκή κουλτούρα της Κέρκυρας. Στις 19:00, μέσα στο χώρο της Συναγωγής, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Πέτρος Γάλλιας απήγγειλε αποσπάσματα από το Ασμα Ασμάτων και παράλληλα η βιολονίστρια Ρεντόνα Κόλλα και ο βιολοντσελίστας Αμβρόσιος Βλαχόπουλος παρουσίασαν μουσικά θέματα εβραίων συνθετών και κινηματογραφική μουσική από ταινίες με εβραϊκό περιεχόμενο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Πόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, πολλοί τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.
|
Περισσότερα...
|
Στις 23 Ιουλίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από τον εκτοπισμό και τον αφανισμό της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρόδου και της Κω, το 1944.
Δυστυχώς τα Δωδεκάνησα έχουν συνδεθεί με τα τραγικά γεγονότα της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αφανισμού των Εβραίων της Ευρώπης με τις απώλειες να ανέρχονται στο 94%.
Θα πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε, ότι στη μεταπολεμική διαδρομήτης αγωνιώδους προσπάθειας για την ανασυγκρότηση, η Ρόδος ήταν από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που αναγνώρισαν τη θυσία των Εβραίων συμπολιτών τους.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |