Ο ιστορικός Θεόδωρος Συντυχάκης στη διδακτορική του διατριβή (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) με θέμα «Ιστορική μνήμη και Δημόσια Ιστορία: Ιστορικός περίπατος ανάδειξης τόπων Εβραϊκού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης» προτείνει τη διαδρομή ενός ιστορικού περιπάτου ανάδειξης τόπων εβραϊκού ενδιαφέροντος στην γενέτειρά του, το Ηράκλειο Κρήτης.
Η διατριβή δομείται σε τρία τμήματα: Στο αρχικό, θεωρητικό μέρος, αναπτύσσεται μια αδρομερής προσέγγιση των όρων της Ιστορίας και της Δημόσιας Ιστορίας, καθώς και της σχέσης που αυτές αναπτύσσουν με το χώρο της Συλλογικής και της Ιστορικής μνήμης. Στο εκτενέστερο δεύτερο μέρος, το ερευνητικό, επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή στη ζωή και τη δράση των μελών της εβραϊκής κοινότητας του Ηρακλείου, ενώ στο τελευταίο τμήμα της εργασίας, στο εφαρμοσμένο μέρος της, παρουσιάζεται η πρόταση των σταθμών του ιστορικού περιπάτου όπου προβάλλονται τα εβραϊκά τοπόσημα του Ηρακλείου.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ |
|
Σε επίτιμη πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ αναγορεύτηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκάλακη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2021, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η κ. Αγγελοπούλου είναι το πρώτο πρόσωπο που αναγορεύτηκε σε επίτιμη πρόεδρο από το 1965 οπότε και συνεστήθη ο Σύνδεσμος. Η αναγόρευσή της έγινε κατόπιν σχετικής από κοινού πρωτοβουλίας του Συνδέσμου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Εβραϊκού Μουσείου.
Η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε πως πρόκειται για «μεγάλη τιμή». «Δήλωσα ότι θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω από την πλευρά μου. Η αλήθεια είναι ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη χρόνια πριν ευτύχησε, δημιούργησε και μεγαλούργησε η εβραϊκή κοινότητα».
|
Περισσότερα...
|
Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 το απόγευμα δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά, στην ανακαινισμένη Συναγωγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, την επίσκεψη ομάδας αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων για να γνωρίσουν και να ενημερωθούν σχετικά με την Εβραϊκή Συναγωγή.
Ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη αυτή.
Ο δρ. ιστορικός και φιλόλογος κ. Κώστας Μιχαλάκης τους μίλησε για την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων όπως εκείνος την μελέτησε και κατέγραψε ως μιας ρωμανιώτικης κοινότητας που υπήρχε από παλαιοτάτων χρόνων. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύλληψης των Τρικαλινών Εβραίων από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής την 24.3.1944.
|
Περισσότερα...
|
|
Για ακόμα μια χρονιά η Κοινότητα της Λάρισας χρειάστηκε να διαχειριστεί δυο «μέτωπα» προκειμένου τα μέλη της να γιορτάσουν τις Γιαμίμ Νοραΐμ όσο πιο κοντά ήταν δυνατόν στις αγαπημένες τους συνήθειες. Από τη μια οι αυστηρές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό και από την άλλη η έλλειψη χώρου προσευχής, αφού η Συναγωγή μας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ανακατασκευή, οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Ραββίνο στην απόφαση τέλεσης των λειτουργιών σε μια μεγάλη σκηνή, που εγκαταστάθηκε και φέτος στην αυλή του Εβραϊκού Σχολείου.
Κάτω από αυτή την προσωρινή στέγη, όπου μεταφέρθηκε πραγματικά ολόκληρη η Συναγωγή (το Μπιμά, το Αρόν Ακόντεσς, τα σεφαρίμ, καθίσματα, βιβλία, ταλέτ, κηπότ, αλλά και …μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα κ.λπ.) πραγματοποιήθηκαν με ασφάλεια οι λειτουργίες του Ρως Ασσανά και του Κιπούρ. Η προσέλευση μεγάλη και η συγκίνηση μεγαλύτερη, καθώς οι Λαρισαίοι επιδεικνύουν εδώ και δυο χρόνια τεράστια προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, χωρίς όμως να κάνουν «εκπτώσεις» στην τήρηση των εθίμων τους.
|
Περισσότερα...
|
Στις 10 και 11 Μαΐου 2022, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Πολιτισμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και το Εργαστήρι Μελέτης των Εβραίων της Ελλάδος διοργανώνουν διήμερο διεθνές εργαστήριο με θέμα “Jewish Responses to Persecution and Rescue Efforts During the Holocaust” (Εβραϊκές αντιδράσεις στον διωγμό και προσπάθειες διάσωσης στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος). Το εργαστήριο αποτελεί συνέχεια του διαδικτυακού σεμιναρίου “Testimonies and Research on Hiding during the Holocaust”, που έγινε στις 20.10.2021 (δείτε το ΕΔΩ), το οποίο περιλαμβάνει μαρτυρίες διωκομένων που κρύφτηκαν κατά την Κατοχή.
Λόγω των περιορισμών της πανδημίας, το εργαστήρι θα παρέχει τη δυνατότητα και διαδικτυακής συμμετοχής. Μπορείτε να κάνετε εγγραφή ΕΔΩ. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το εργαστήρι ΕΔΩ.
Μεταξύ των εισηγητών οι: Γιώργος Αντωνίου, Οντέτ Βαρών – Βασάρ, Στράτος Δορδανάς, Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Φίλιππος Κάραμποτ, Πάρις Παπαμίχος – Χρονάκης, Ιάσονας Χανδρινός. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ. |
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |