Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3502 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΜΠΕΡΝΑΡ ΛΕΒΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

του Ιωάννη Γκιαγκίνη 

«Αναζητώντας την Ευρώπη». Αυτός είναι ο τίτλος του θεατρικού μονολόγου του διάσημου Γάλλου φιλοσόφου Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο οποίος καθήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 1.4.2019 το ελληνικό κοινό στο Θέατρο Παλλάς.

Λίγο μετά την εν Αθήναις παράστασή του, ο Λεβί μίλησε στο euronews και μοιράστηκε τις ανησυχίες του για το σύγχρονο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Έχετε κάποιες πολιτικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τη δημοκρατία για να καταστρέψουν τη δημοκρατία, που χρησιμοποιούν τις εκλογές για να τορπιλίσουν το σύστημα που καθιστά εφικτές τις εκλογές, και οι οποίες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να το διαφθείρουν από το εσωτερικό του, να το αδυνατήσουν και ενδεχομένως να καταστρέψουν, αν και αυτό είναι πιο δύσκολο, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Συνεπώς, σας παρακαλώ, ψηφίστε. Ψηφίστε δεξιά, ψηφίστε αριστερά, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά να πάτε στην κάλπη και να ψηφίσετε πραγματικούς Ευρωπαίους υποψήφιους που έχουν την Ευρώπη στην καρδιά τους», υπογραμμίζει ο Γάλλος φιλόσοφος.

Και προσθέτει: «Εχουμε λαϊκιστικά κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία στηρίζοντα από έξω, από εξωτερικές δυνάμεις, για παράδειγμα από τον κ. Πούτιν. Συνεπώς οι δυο βασικοί εχθροί των ευρωπαϊκών αξιών συνδέονται. Από τη μια μεριά έχετε ανθρώπους όπως η Μαρίν Λεπέν ή ο Σαλβίνι και άλλους τέτοιους, και από την άλλη έχετε ανθρώπους σαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή ακόμα σαν το Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι γεμίζουν με καύσιμα αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις».

Ο Λεβί χρησιμοποιεί ευθύ και κοφτό λόγο στον θεατρικό του μονόλογο. Όπως υποστηρίζει, γεγονότα όπως τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία ή το Brexit είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, του λαϊκισμού, της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς.

«Το Brexit είναι το αποτέλεσμα κακού υπολογισμού και της αταξίας που οργανώθηκε από τους λαϊκιστές από τα αριστερά και τους λαϊκιστές από τα δεξιά. Και η ιδέα ήταν να πάρει πίσω τον έλεγχο του πεπρωμένου του το Ηνωμένου Βασιλείου αλλά τώρα η κατάσταση σε αυτό είναι εκτός ελέγχου»,σημειώνει με έμφαση. Και προχωρά ένα βήμα παραπάνω τη σκέψη του.

«Η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνιας μας έδωσε ξανά ένα μεγάλο μάθημα σοφίας, στο σύνολο της Ευρώπης. Και ξανά, ένα μάθημα δημοκρατίας. Ο Τσίπρας είναι το αντίθετο της Τερέζα Μέι. Είναι επίσης των αντίθετο των Πέντε Αστέρων, ο αντι-Μάιο. Έκανε μια συμμαχία με αυτούς τους τρελούς της άκρας δεξιάς αλλά τους κατάπιε και κέρδισε. Ήταν πολύ κοντά σε ένα είδος Brexit, αλλά κατάφερε να ξεφύγει από αυτό. Από την Σκύλλα και την Χάρυβδη του Brexit και από την απόλυτη ακαμψία, κατάφερε να δημιουργήσει πυλώνες. Και μάλλον τα κατάφερε καλά, του αξίζουν συγχαρητήρια», λέει ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ανάμεσα στους θεατές, ωστόσο τα μέλη του ελληνικού πολιτικού συστήματος βρέθηκαν στο Θέατρο Παλλάς άκουσαν τον Λεβί να πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Στο τέλος ο Τσίπρας αποδείχθηκε ένας πραγματικός πολιτικός άνδρας και ένας μεγάλος πολιτικός άνδρας. Κινήθηκε από αυτό που οι Έλληνες ονομάζουν παρρησία, τη δύναμη της αλήθειας και αποφάσισε να κρατήσει τη χώρα του εντός του ευρωπαϊκού χώρου και των ευρωπαϊκών αξιών. Δεν ήταν εύκολο, επειδή αυτό σήμαινε αρκετή λιτότητα, υπέφερε πολύ ο ελληνικός λαός. Ωστόσο ο Τσίπρας κατάλαβε ότι αυτό ήταν ο μόνος δρόμος εξόδου από την κόλαση στην οποία οδηγούνταν η Ελλάδα πριν μερικά χρόνια. Δεν λέω ότι η κρίση έχει πλήρως περάσει αλλά λέω ότι η Ιθάκη, ο προορισμός σας, τώρα πλέον είναι ορατή. Το ελληνικό πλοίο αρχίζει να βλέπει την Ιθάκη», εξηγεί.

Ο θεατρικός μονόλογος του Μπερναρ Ανρί Λεβί θα παρουσιαστεί σε περισσότερες από 20 πόλεις της γηραιάς ηπείρου μέχρι και τις ευρωεκλογές. Η επόμενη παράσταση θα δοθεί στη Βουδαπέστη και η τελευταία, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, στο Παρίσι.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com, 2.4.2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΑΡ ΑΝΡΙ ΛΕΒΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΜΠΕΡΝΑΡ ΑΝΡΙ ΛΕΒΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae