Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 7677 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τη σειρά εκθέσεων «Στην Ίδια Πόλη. Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» εγκαινίασε το απόγευμα της Κυριακής 20.3.2022 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως τόνισε στην ομιλία της η κα Μενδώνη, το Εβραϊκό Μουσείο και οι συλλογές του, θα αποτελέσουν τουλάχιστον τον πυρήνα για τις συλλογές του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, που στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

«Θέλουμε να γίνει για να στεγαστεί σ' αυτό όχι μόνο η μνήμη, αλλά και η πολύ μεγάλη ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα της εβραϊκής κοινότητας, γιατί χρωστάμε στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, διότι ήταν πολλοί αυτοί που μπήκαν στο τρένο και δε γύρισαν ποτέ», είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Η συγκεκριμένη σειρά εκθέσεων, αναζητά την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα και περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Στον πρώτο θεματικό κύκλο «Μουσική, Θέατρο, Πολιτισμός μέσα από τα αρχεία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης» που εγκαινιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο, παρουσιάζονται πληροφορίες για την ατομική, την κοινωνική και τη γεωγραφική ταυτότητα εκατοντάδων εβραϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μια περίοδο 28 ετών (1915-1943), το χρονικό διάστημα δηλαδή ανάμεσα στην ίδρυση του Ωδείου και την εκτόπιση των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσειδεύτερος κύκλος, με θέμα "Εκπαίδευση και αθλητισμός", ο οποίος θα φιλοξενηθεί το Μάιο στη φιλόπτωχο αδελφότητα Θεσσαλονίκης και τρίτος με θέμα "Θεσμοί και λειτουργία των κοινοτήτων, εμπόριο, επιχειρηματικότητα, εκδόσεις, τύπος, προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης" που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

Τη σειρά εκθέσεων συνδιοργανώνουν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Την έκθεση ετοίμασαν το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και η Έδρα Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ, με την ευγενική υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, 20.3.2022

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae